Quantcast

Švęsdami Valstybės dieną, lietuviai ant piliakalnių giedojo Lietuvos himną

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai lietuvių visoje šalyje ir užsienyje ketvirtadienio vakarą būrėsi ne tik miestuose, bet ir kopė į šimtą piliakalnių visoje šalyje, kad galėtų kartu sugiedoti Lietuvos himną, švęsdami Valstybės - Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną.

Vilniečiai rinkosi ant Kalnų parko Stalo kalno. Čia ketvirtadienį vakare buvo susirinkę daugiau nei 1 tūkst. žmonių.

Prieš prasidedant himno giedojimui ant Stalo kalno, 26-erių metų buhalterė Agnė Bražinskaitė BNS kalbėjo, kad Tautiškos giesmės giedojimas ant piliakalnių - be galo graži idėja.

„(Giedojimas ant piliakalnių - BNS) labai graži idėja. Suvienija visą Lietuvą. Eidama čia nemaniau, kad bus tiek žmonių. Labai smagu, kad žmonės eina ir dalyvauja. Kai pamatau, kad visame pasaulyje prisideda ir siunčia tuos vaizdo įrašus, tai tas yra nuostabu, kaip žmonės gali būti viename dalyke kartu“, - kalbėjo A.Bražinskaitė.

Pasipuošusi tautiniu kostiumu mergina pasakojo, kad ant Stalo kalno atvyko su lietuvių liaudies šokių ir muzikos ansambliu „Vaiva“ ir ketina pasirodyti su kitais renginio dalyviais ant scenos. Jos nuomone, tautinis kostiumas - tradicija, kurią reikia saugoti.

„Tautinis rūbas labai svarbus ir gražus dalykas. Tradicijos. Kiekvienas turi bent kažkokia dalimi prisidėti, puoselėti ir saugoti tai, ką turime“, - teigė A.Bražinskaitė.

Lietuvos himno sugiedoti atėjęs ir rankose nedidelę Lietuvos vėliavą laikęs 76-erių pensininkas Antanas Žilėnas BNS tvirtino, jog Tautiška giesmė yra stipriai susijusi su jo šeima.

„Mano laikais, kai aš dar buvau mažas, ta giesmė, kaip ir vėliava, buvo didžiausias baubas saugumai. Visi slėpė ir vengė, kad tai nepasirodytų viešai, bet mano giminėje bet kokiame suėjime tyliai visuomet pasisveikindavo su ta giesme ir atsisveikindavo su ta giesme“, - sakė A.Žilėnas.

Jis pridūrė, jog Tautiškos giesmės giedojimas ant piliakalnių: „mobilizuoja žmones tokiai idėjai, pakelia dvasią ir patriotiškumą.“

Kauniečiai ketvirtadienį rinkosi prie Kauno pilies, kur tradiciškai vyksta tarptautinis festivalis „Operetė Kauno pilyje“, o klaipėdiečiai - Kruizinių laivų terminale.

Šiemet "Tautiškos giesmės" giedojimas buvo ypatingas, nes ruošiantis kitais metais švęsti Lietuvos šimtmetį, himnas giedamas ant šimto šalies piliakalnių, o pagrindinis šventinis renginys vakare vykta ant Dubingių piliakalnio. 

Mindaugas Lietuvos karaliumi buvo vainikuotas 1253 metų liepos 6 dieną. Karūnavimas užbaigė valstybės susikūrimą, Lietuvą pripažino to meto pasaulis.

Liepos 6-oji valstybės švente paskelbta 1990 metais, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę po sovietų okupacijos.

Kartu giedoti himną liepos 6-ąją lietuviai buriasi nuo 2009 metų.


Šiame straipsnyje: tautiška giesmėhimnasLiepos 6

NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
tai tikra svente. Dirbome prekybos centre kaip eiline darbo diena. Vaiksciojo pilna ziopliu kaip po muzieju. Zmones kurie dirba prekyboje - ne zmones. Jie turi dirbti o ir atlyginimai vargani
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių