Quantcast

Šventojoje atnaujinamas Žemaičių al­kas

  • Teksto dydis:

Šventojiškių ir kurorto svečių pamėgtas Žemaičių alkas Jonines arba Rasų šventę pasitiks gerokai atsinaujinęs – šiuo metu vyksta senosios paleoastronominės observatorijos bei jos prieigų tvarkymo darbai.

Žemaičių alko prieigas tvarkyti imtasi vos atšilus orams – kopa sutvirtinta žabtvorėmis, atsižvelgiant į pėsčiųjų pamėgtus vaikščiojimo maršrutus, nutiestas per kopą link jūros vedantis medinis takas.

Šiuo metu miestą tvarkančios uždarosios akcinės bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai triūsia kopos papėdėje esančioje aikštelėje – čia pilama skalda, kad atvykusiems automobiliais nereikėtų savo transporto priemonių statyti ant žolės.

Netrukus naujais bus pakeisti ir dauguma alkakalnyje įrengtų ąžuolinių stulpų. „Naujais mediniais stulpais Žemaičių alke trys senieji buvo pakeisti gegužės viduryje, o visus susidėvėjusius stulpus planuojama atnaujinti iki Joninių“, – sakė Šventosios seniūnė Veronika Skeberdytė.

Ąžuolinius rąstus, reikalingus naujiems Žemaičių alko stulpams išdrožti, neatlygintinai pasiūlė žemaičių istorijai ir kultūrai neabejingi gyventojai Egidijus Jokūbauskas ir Gytis Tijūnėlis.Kalno tvarkymo darbai vykdomi pagal profesoriaus Vlado Žulkaus rekomendacijas, kurios pateiktos po Žemaičių alko kalno apžiūros – profesorius vertino Žemaičių alką kaip Birutės kalno XIV/XV a. alkvietės, paleoastronominės observatorijos, natūralaus dydžio kopiją“, – kalbėjo V. Skeberdytė.

Žemaičių alkas – bene labiausiai lankomas turistinis objektas Šventojoje. Ši vieta garsi tuo, kad yra įrengta pa­gal vi­duramžiais (XIV-XV a.) Pa­lan­go­je ant Bi­ru­tės kal­no bu­vu­sios dan­gaus kū­nų ste­byk­los mo­de­lį – pagal ant alkos kalno įrengtų medinių stulpų, kurių kiekvienas atitinka Baltų mitologijos dievų ir deivių vardus, metamus šešėlius galima nustatyti kalendorinių švenčių datas.

Že­mai­čių al­kas 1998-ai­siais įreng­tas Žemaičių kultūros draugijos Palangos skyriaus iniciatyva. Dvylika stul­pų ant ko­pos įrengti taip, kad pa­gal sau­lės me­ta­mus še­šė­lius bū­tų ga­li­ma nu­sta­ty­ti bal­tų ka­len­do­ri­nes šven­tes. Jie su­sta­ty­ti, re­mian­tis Klai­pė­dos uni­ver­si­te­to pro­fe­so­riaus ar­cheo­lo­go Vla­do Žul­kaus at­lik­tų Bi­ru­tės kal­no ty­ri­nė­ji­mų me­džia­ga.

Ant ko­pos kas­met vyks­ta įvai­rių ka­len­do­ri­nių šven­čių (Jo­rės, Ra­sų, Mil­dos die­nos ir kt.) minė­ji­mai, su­siė­ji­mai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku, bet...

Puiku, bet... portretas
Labai puiku, kad ši skerbeda leido atnaujinti Žemaičių Alką, bet bijau, kad ši skerbeda neuždėtų draudimo ženklų, kuriuos ji taip pamėgo, kad deda ant bet kokio keliuko - tai draudimas eiti su šuniu, draudimas važiuoti su mašina ir t.t. Labai jau atvirai tyčiojasi iš poilsiautojų su tais savo nepamatuotais draudimais, ar ji nenori būti tikra europiete, kad taip nekenčia šuniukų ir poilsiautojų? Jeigu nenori lygiuotis į Europos senąsias šalis - tegu važiuoja į Rusiją arba Šiaurės Korėją.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių