Quantcast

Svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir užsienyje

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija. Šeštadienį ir sekmadienį Lietuvoje užfiksuoti 4 tūkst. 97 nauji koronaviruso atvejai. Mirė 22 žmonės. Sekmadienio duomenimis, ligoninėse gydomi 1798 COVID-19 pacientai, 140 iš jų – reanimacijoje.

* Koronavirusas toliau plinta ligoninėse, globos namuose, įkalinimo įstaigose, kai kuriuose kariuomenės daliniuose ar mokyklose. Sekmadienį pranešta apie nustatytus susirgimus dar vieno audinių ūkio Radviliškio rajone dviems darbuotojoms.

* Šeštadienį buvo įžiebtos Kauno, Vilniaus ir Panevėžio Kalėdų eglės. Epidemiologai sako su nerimu stebintys masinius gyventojų susibūrimus prie šeštadienį įžiebtų kalėdinių eglių didmiesčiuose ir perspėja, kad tai netrukus gali dar padidinti užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičių.

*„Lietuvos krematoriumo“ duomenimis, Lietuvoje nuo pandemijos pradžios kremuota beveik 200 palaikų žmonių, kurie sirgo COVID-19 ar jiems buvo įtarta ši liga. Dėl koronaviruso šalyje mirė 491 žmogus, dėl kitų priežasčių mirė 227 koronavirusu užsikrėtusių žmonių.

*  Latvijoje, sekmadienio duomenimis, atlikus 4 037 testus nustatyta 414 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų ir mirė keturi žmonės.  Estijoje atlikus 5 278 testus buvo nustatyti 355 nauji atvejai ir mirė trys užsikrėtusieji. Dėl COVID-19 Latvijoje iš viso mirė 197, Estijoje –112 žmonių.

* Lenkijoje per praėjusią parą nustatyti 11 tūkst. 483 koronavirusinės infekcijos atvejai, taip pat mirė 283 žmonės. Iš viso šioje kaimyninėje šalyje nuo pandemijos pradžios COVID-19 patvirtintas  985 tūkst. 75 žmonėms, iš jų 17 tūkst. 29 mirė.

* Europoje nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemijos pradžios mirė jau daugiau kaip 400 tūkst. užsikrėtusiųjų, rodo šeštadienį naujienų agentūros AFP apibendrinti oficialių šaltinių duomenys.

Išmokos mokytojams. Darbą baigianti premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujama Vyriausybė atsisako planų skirti 100 eurų išmokas švietimiečių poilsiui. Teigiama, jog iniciatyva nukelta dėl karantino ribojimų ir dėl to, jog analogiška priemone nespėjo pasinaudoti medikai.

Protestai Baltarusijoje. Ketvirtą mėnesį masines akcijas gatvėse rengiantys opozicijos protestuotojai į Baltarusijos sostinės gatves sekmadienį išėjo pasitelkę naują taktiką. Griežtos Aliaksandro Lukašenkos režimo represijos paskatino jo oponentus kviesti žmones kiekviename sostinės rajone rengti nedidelius susibūrimus. Pasak vietos žiniasklaidos, sekmadienį Minske suskaičiuota apie 20 tokių susibūrimų.

* Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ savo ruožtu pranešė, kad per protestus sulaikyta mažiausiai 50 asmenų. Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis, jis nuolat atnaujinamas.

Protestai Prancūzijoje. Tūkstančiai žmonių visoje Prancūzijoje šeštadienį išėjo į gatves ir reikalavo, kad valdžia panaikintų saugumo įstatymą, suvaržantį nuotraukų ir vaizdo įrašų, kuriuose matomi policijos pareigūnai, viešinimą.

„Brexit“ derybos. Jungtinės Karalystės (JK) ir Europos Sąjungos (ES) derybininkai šeštadienį atnaujino tiesiogines derybas dėl prekybos po „Brexito“, tačiau abiejų šalių pareiškimai nesuteikia daug vilčių, kad per likusį laiką pavyks pasiekti susitarimą

ES reakcija. Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) šeštadienį pareiškė užuojautą Irane nužudyto branduolinės fizikos specialisto artimiesiems ir palinkėjo pasveikti kitiems per išpuolį sužeistiems žmonėms.

Protestai Armėnijoje. Maždaug tūkstantis žmonių sekmadienį išėjo į Armėnijos sostinės Jerevano gatves, reikalaudami valdžios institucijų imtis veiksmų ir surasti karius, dingusius per pastarojo meto mūšius su Azerbaidžanu dėl Kalnų Karabacho.

Apšaudymai Etiopijoje. Etiopijos šiaurinio Tigrėjaus regiono sostinėje šeštadienį prasidėjo smarkus apšaudymas, pranešė vietos vyriausybė. Pusę milijono gyventojų turinčiame Mekelės mieste pastarosiomis dienomis buvo baiminamasi federalinių pajėgų puolimo prieš regiono valdančiosios partijos lyderius. Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas (Abijus Ahmedas), pernai pelnęs Nobelio taikos premiją, jau ilgiau kaip tris savaites tęsia karinę kampaniją prieš Tigrėjaus valdančiosios partijos – Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF) – vadovybę.

Sprogimas Afganistane. Afganistano karinėje bazėje sekmadienį sprogus užminuotam automobiliui žuvo mažiausiai 26 saugumo darbuotojai, pranešė pareigūnai. Ataka įvyko Gazni miesto pakraštyje, rytinėje Gazni provincijoje, kurioje reguliariai vyksta Talibano ir vyriausybės pajėgų kovos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių