Quantcast

Su „Frontex“ vadovu A. Bilotaitė sako sutarusi dėl didesnių pajėgumų pasienyje

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė susitikusi su Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vykdančiuoju direktoriumi Fabrice Leggeri (Fabrisu Liažeriu) sako sutarusi dėl didesniu pajėgumų pasienyje.

„Liepos 10 dieną Lietuva paprašė iš „Frontex“ greito reagavimo pajėgų, 60 pareigūnų, keturių apklausas atliekančių komandų su vertėjais, 30 automobilių, dviejų sraigtasparnių ir dviejų termovizijos įrangų. Šiuo metu Lietuvoje jau patruliuoja apie 20 pareigūnų ir 14 automobilių, ir tai labai aiški žinutė, kad Lietuva nėra viena“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė A. Bilotaitė.

„Frontex“ vadovas teigė, jog Lietuvoje lankosi norėdamas pamatyti, kaip vyksta paramos dislokavimas prie išorinės sienos.

„Neteisėtų migrantų srautai iš Baltarusijos pradėjo augti prieš keletą savaičių ir pasiekė piką birželio pabaigoje-liepos pradžioje. Tai yra momentas, kai Lietuvos ir „Frontex“ vadovybė nusprendė, kad situacijos jau neįmanoma išspręsti be skubios pasienio pagalbos teikimo. Konkrečiai tai reiškia, kad mes šiuo metu dislokuojame savo pajėgas“, – per spaudos konferenciją sakė F. Leggeri.

„Frontex“ vadovas F. Leggeri, M. Morkevičiaus / ELTOS inf.

„Frontex“ vadovas pažymėjo, kad taip pat Lietuvai padės vertėjais, ekspertais, žadėjo pagalbą nustatant migrantų tapatybę, atliekant saugumo patikrinimą, grąžinant migrantus į jų šalis.

Praėjusią savaitę įvykusių susitikimų Slovėnijoje metu sutarta, kad bus aktyvuotas Skubios pasienio pagalbos teikimo (Rapid Border Intervention) mechanizmas.

„Vienas iš pagrindinių mano vizito tikslų – pamatyti tikrą situaciją ir įvertinti, kokios pagalbos reikia Lietuvai. Suprantame, kad šalis patiria nelegalios migracijos pasekmes. Mes savo ruožtu galime suteikti ekspertinę pagalbą migracijos bei migrantų grąžinimo klausimais. Esame čia tam, kad jums padėtume šioje nelengvoje situacijoje ir parodytume, kad solidarizuojamės su jumis“, – kalbėjo „Frontex“ vadovas F. Leggeris.

Šiuo metu Lietuvoje jau patruliuoja apie 20 pareigūnų ir 14 automobilių, ir tai labai aiški žinutė, kad Lietuva nėra viena.

Šiuo metu Lietuvos pasienį kartu su Valstybės sienos apsaugos pareigūnais saugo 26 „Frontex“ pareigūnai, iš viso planuojama, kad jų atvyks 60. Bendrai Lietuvos, Lenkijos ir Latvijos regionui ketinama skirti iki 200 žmonių.

Vidaus reikalų ministerija pranešė, kad taip pat su Europos prieglobsčio paramos biuru (EASO) buvo pasirašytas paramos Lietuvai priemonių planas. Artimiausiu metu į Lietuvą turėtų atvykti migracijos ekspertai ir vertėjai, kurie padės Migracijos departamento specialistams greičiau nagrinėti prieglobsčio prašymus, bendrauti su migrantais ir tartis dėl jų grąžinimo į kilmės šalis.

Europos Komisijos vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson yra pažadėjusi 10–12 milijonų finansinės paramos iš Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo, kuris turėtų Lietuvą pasiekti jau rugpjūčio mėnesį.

R. Liubajevas: planuojama turėti apie 60 „Frontex“ ekspertų

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigia, kad iš viso Baltarusijos pasienyje vyksiančioje greitojo reagavimo operacijoje planuojama turėti apie 60 „Frontex“ agentūros ekspertų. Jo teigimu, didelė jų grupė Lietuvą turėtų pasiekti artimiausiomis dienomis.

„Iš viso per pirmą greito reagavimo operaciją planuojama turėti apie 60 ekspertų, kurie būtų ir vykdytų sienos stebėjimą, tačiau papildomai būtų ekspertai, kurie užtikrins ir logistinius klausimus“, – žurnalistus pirmadienį Vidaus reikalų ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje informavo R. Liubajevas.

VSAT vadas R. Liubajevas, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Taip pat mūsų prašyme, kuris buvo adresuotas „Frontex“ agentūrai, buvo paprašyta ir techninių priemonių, transporto priemonių, trisdešimt automobilių, mobilių stebėjimo sistemų ir sraigtasparnių“, – pridūrė jis.

Buvo paprašyta ir techninių priemonių, transporto priemonių, trisdešimt automobilių, mobilių stebėjimo sistemų ir sraigtasparnių.

VSAT vado teigimu, greitojo reagavimo operaciją pasienyje su Baltarusija ketinama pradėti įgyvendinti jau kitą savaitę.

„Šie ekspertai jau atvažiuoja, bet didelė grupė turėtų atvykti į Lietuvą artimiausiomis dienomis ir nuo kitos savaitės jau bus pradedama įgyvendinti greitojo reagavimo operacija prie mūsų sienos su Baltarusijos Respublika“, – sakė jis.

Liepos 18 dienos duomenimis, į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 2 096 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra 26 kartus didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Vien liepą pasieniečiai sulaikė 1 435 migrantus. Birželį tokių buvo 473, gegužę – 77, balandį – 70, o kovą – 8.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 1 098. Taip pat sulaikyti 179 Kongo, 121 Kamerūno, 78 Gvinėjos, 74 Irano, po 69 Sirijos ir Afganistano piliečius, 68 Rusijos bei kitų šalių piliečiai.

Nuo metų pradžios, pirminiais duomenimis, daugiausia migrantų sulaikyta Druskininkų savivaldybės ribose – 566. Šalčininkų rajone sulaikytas 431 neteisėtai iš Baltarusijos patekęs užsienietis, Ignalinos – 334, Varėnos – 353, Švenčionių – 168, Lazdijų – 142. Didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Dėl neteisėtų migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas

Antanas portretas
pajėgos didėja,migrantų nemažėja,keista

Anonimas

Anonimas portretas
Kviesk USA pajėgas nes bus batai....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių