Quantcast

STT turės lengvesnę prieigą prie įmonių finansinių duomenų

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) be teismo sankcijos turės prieigą prie bankų bei kitų juridinių asmenų finansinių duomenų.

Seimas ketvirtadienį 80 balsų „už“, penkiems parlamentarams buvus prieš ir 20 Seimo narių susilaikius priėmė atitinkamas Specialiųjų tyrimų tarnybos įstatymo pataisas. Numatyta, kad jos įsigalios nuo liepos.

Pagal pataisas, bankai, finansų ir kredito įmonės bei kiti juridiniai asmenys pagal STT prašymą turės neatlygintinai teikti informaciją apie juridinio asmens ūkines ir finansines operacijas.

Už pataisas balsuoti raginęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas pabrėžė, kad šiomis patasomis STT būtų suteikiamos tokios pačios teisės kaip Valstybinei mokesčių inspekcijai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai ir t.t.

„Tiek FNTT, tiek Konkurencijos taryba, tiek VMI vykdydama savo funkcijas gali gauti informaciją apie bankų, juridinių asmenų sąskaitas, mes to paties prašome Specialiųjų tyrimų tarnybai, jos funkcijoms, kurios iš esmės susiję su korupcijos prevencija“, – sakė V.Bakas.

Socialdemokratas Artūras Skardžius savo ruožtu tvirtino, kad pataisos kelia klausimų, ar nebus piktnaudžiaujama suteikta teise.

„Mane stebina kai kuriuos teikiamo įstatymo nuostatos, susijusios su privačiomis uždaromis akcinėmis bendrovėmis, ypač jų ūkinėmis operacijomis, tai išties labai jautri informacija, ypač gyvenant „švogerių“ krašte. Kiekvienas STT agentas be teismo sankcijos, užsinorėjęs, galės gauti informaciją. Kur jis ja disponuos, ar tik įstatymų nustatyta tvarka, išties didelis klausimas“, – prieš pataisas pasisakė A.Skardžius.

NSGK vadovas V.Bakas ragino „nesupriešinti žmogaus teisių su tarnybos teisėmis“. „Tarnybos dirba tam, kad apsaugotų savo žmones, savo ūkį, o ne tam, kad pakenktų. Pataisa nenukreipta prieš fizinius asmenis, apie fizinius asmenis informacija gaunama tik su teismo sankcija“, – pabrėžė V.Bakas.

Seimo Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkas Dainius Gaižauskas tvirtino, kad jokios išskirtinės teisės STT nebus suteikiamos, nes analogiškas jau turi kitos tarnybos. Be to, pasak D.Gaižausko, vykdant baudžiamąjį persekiojimą teismo sankcija bus būtina.

„Ši įstatymo pataisa yra antikorupcinė prevencinė priemonė, ir kada kalbama, kad kažkas keičia tvarką, lyg būtų vykdomas baudžiamasis persekiojimas ar kriminalinė žvalgyba, kad nebus reikalauja teismo sankcijos, taip nėra, tais atvejais sankcijos bus reikalingos. Su šia pataisa jokios išskirtinės teisės STT, palyginti su FNTT, VMI nesuteikiamos. Lygiai tokią informaciją, kurią gauna šios tarnybos, gaus ir STT vykdydama prevencijos funkcijas“, – kalbėjo D.Gaižauskas.

Šių pataisų prašiusi STT sako, kad prieiga prie finansinių duomenų tarnybai reikalinga „tame STT veiklos etape, kai konkrečių nusikalstamų veikų požymiai dar nėra nustatyti, tačiau, analizuojant socialinius, ekonominius reiškinius bei tam tikrus dėsningumus korupcijos labiausiai paliestose srityse, siekiama tokius požymius apčiuopti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių