Quantcast

Stringant COVID-19 vakcinų pristatymui, SAM abejoja dėl prezidento iškelto tikslo

Stringant COVID-19 vakcinų pristatymui, būtų drąsu teigti, jog Lietuvai iki vasaros vidurio pavyks paskiepyti 70 proc. gyventojų, sako sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta.

Prezidentui Gitanui Nausėdai akcentuojant, kad šis jo išsikeltas tikslas pasiekiamas net ir bendrovei „AstraZeneca“ 80 proc. sumažinus planuotus vakcinos kiekius Lietuvai pirmąjį ketvirtį, A. Šuksta sako, kad viskas priklausys nuo tolesnių derybų su gamintojais.

„Šiandien, jei vakcinos bus pristatomos reguliariai, reikiamais kiekiais, 66 skiepijimo centrai yra pasirengę paskiepyti visus asmenis pagal išsikeltą tikslą. Bet esame visiškai priklausomi nuo gamintojo. Tikime, kad visų šalių politikai vienysis ir visais lygiais spręs šią situaciją su gamintoju (...). Kaip minėjo ir ministerijos kanclerė, būtų labai drąsu teigti, kad pagal šios dienos turimus skaičius mes galėtumėme įvykdyti išsikeltus tikslus“, – BNS sekmadienį teigė ministro Arūno Dulkio atstovė.

Penktadienį, po Europos Vadovų Tarybos posėdžio, kuriame ES lyderiai tarėsi dėl vakcinų, „AstraZeneca“ pranešė, kad sumažėjus gamybos pajėgumams, jos sukurtos vakcinos nuo koronaviruso tiekimo Europai apimtys bus „mažesnės nei iš pradžių tikėtasi“. Tai sukėlė ES valstybių pasipiktinimą.

A. Šuksta teigia, kad šios žinios „iš tiesų neramina, juolab, kad jos pateikiamos po ypatingos svarbos Europos Sąjungos aukščiausiųjų vadovų susitikimo“.

Ji pabrėžė, kad su sunkumais susiduria visa Europos Sąjunga, o gaunama informacija apie būsimas vakcinas iš gamintojų kartais keičiasi ir po keliskart per dieną.

Anot A. Šukstos, norint paskiepyti 70 proc. gyventojų iki vasaros vidurio, reikėtų, jog jau nuo vasario gamintojai turėtų kas savaitę sklandžiai ir reguliariai pristatytų reikiamus vakcinų kiekius, kadangi būtinas ne tik pirmas skiepas, bet reikia suplanuoti ir revakcinaciją antrąja doze.

„Kitaip tariant, jei gamintojas atveš vakcinas į Lietuvą birželio 30 dieną, iki vasaros vidurio tiesiog fiziškai bus neįmanoma vakcinuoti reikiamo kritinio skaičiaus asmenų“, – tvirtino ministro atstovė.

ES dar nėra patvirtinusi drauge su Oksfordo universitetu sukurtos „AstraZeneca“ vakcinos, bet tikimasi, kad sprendimas dėl jos platinimo Bendrijoje bus priimtas iki sausio 29 dienos.

Apie vakcinų vėlavimus dėl būtinų gamybos pakeitimų sausio viduryje pranešė ir kitas vakcinos gamintojas – „Pfizer“. Iki šiol Europos Sąjungoje (ES) leista platinti dvi vakcinas, kurias sukūrė „Moderna“ ir „Pfizer“ kartu su „BioNTech“.

Statistikos departamento skelbiamais duomenimis, pirmąjį skiepą nuo COVID-19 šiuo metu Lietuvoje yra gavę beveik 58 tūkst. žmonių, antrąjį – 9 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

iškelti tikslą nesunku

iškelti tikslą nesunku portretas
Sunku tikslą pasiekti.

Anonimas

Anonimas portretas
Kyla teisetas klausimas, Ar sis neigalus zmogus gali sedeti ant prezidento taburetes?

Sausio 13 toji

Sausio 13 toji portretas
Jau prasideda... Kurioms valstybėms priklauso vakcinas gaminančios farmacijos įmonės ir kokie ten reikalai, ir situacija su COVID-19 ? Darosi aiškus Trampo šūkis -pirmiausiai Amerika,o jei nori gauti daugiau,mokėk kaip Izraelis 10 kartų brangiau. Mes esame ES ir gauname vakciną centralizuotai,o be jos, mūsų biurokratai kaip visada išrūpintu mums ją,kai visos Valstybės būtų jau paskiepijusios savo gyventojus,o mes, kurie išliktume, turėtumėme jau tą 70 procentų imunitetą, jau persirgę!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių