Quantcast

Streikuojančiose ugdymo įstaigose apsilankė švietimo ministras

Streikuojančiose ugdymo įstaigose ketvirtadienio rytą apsilankęs švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad streiką vertina kaip kontrolę.

„Aš tą vertinu kaip kontrolę, kaip mes artėjame prie susitarimo, kurio projektą mes parengėme vasarą, po to, kai Vyriausybė patvirtino viešojo sektoriaus darbuotojų tvaraus darbo užmokesčio strategiją“, – žurnalistams Karaliaus Mindaugo mokykloje sostinėje sakė ministras.

Šioje ugdymo įstaigoje A. Monkevičius susitiko su pora dešimčių streikuojančių mokytojų. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar, ministras jiems pažadėjo, kad darys viską, jog streikuojančiųjų reikalavimai būtų išpildyti.

„Ne nuo manęs vieno priklauso. Aš darau viską ir tikiuosi, kad man pavyks. Jeigu būčiau visagalis ir galėčiau vienas tai padaryti, man to žodžio nereikėtų, pasakyčiau taip ir viskas“, – teigė A. Monkevičius.

Mokytojai pažadais nelinkę tikėti

Po susitikimo su ministru dauguma BNS kalbintų Karaliaus Mindaugo mokyklos pedagogų teigė netikintys ministro pažadais bei manantys, kad prireiks ne įspėjamojo, o tikro streiko.

„Iš vienos pusės, viskas labai miglota – žadama, darysime, planuojame, bet konkrečių sprendimo būdų nustatyta nėra, datų nėra, bet iš mano pozicijos, tai ir likau tokia nesuprasta, liko neaiškumų“, – sakė 26-erių priešmokyklinio ugdymo mokytoja Aušra Reižytė.

„Įspėjamasis streikas nepadės rasti sprendimų, tai nieko neduos. Įspėt įspėjom, bet man atrodo, kad bus dar ir antra banga“, – pridūrė jauna pedagogė.

Streikais gal ir nelaimėsime to, ko norėtume, bet kai šiandien ministras mums pažadėjo, tikiuosi, kad pažadus įvykdys ir tos antros bangos neprireiks.

Kai kurie kalbinti pedagogai vylėsi, kad tikro streiko neprireiks.

„Tikiuosi, kad ne be reikalo mes čia susirinkome ir sėdime. Aš tikiuosi, kad tikro streiko nereikės. Visų pirma, vaikai turi mokytis, mes tam ir esam, kad juos mokytume. Streikais gal ir nelaimėsime to, ko norėtume, bet kai šiandien ministras mums pažadėjo, tikiuosi, kad pažadus įvykdys ir tos antros bangos neprireiks“, – teigė 46-erių pradinių klasių mokytoja Vilma Molytė.

Jos kolegė, taip pat 46-erių technologijų mokytoja Jolanta Tamulienė sakė, kad valdžia turi pagaliau priimti sprendimus.

„Valdžia turi pagalvoti ir galų gale nuspręsti, ar jos pažadai yra svarbūs, ar mus tik maitins svajonėmis ir paliks mus laukti bei žadėti. Valdžia turi apsispręsti, kad mėtytis jau nebegalima“, – sakė pedagogė.

Ministras: darželiuose – nieko naujo

Prieš vizitą Karaliaus Mindaugo mokykloje ministras Algirdas Monkevičius lankėsi kai kuriuose Vilniaus darželiuose, kur taip pat streikavo ten dirbantys pedagogai.

Pasak ministro, įspūdis iš darželių – dviprasmiškas, progresas vyksta tinkamai, tačiau per lėtai.

„Nieko man naujo. Aš matau, kad dar daug ką reikia spręsti. Daug kas vyksta gera kryptimi, tačiau tempas yra per lėtas“, – tvirtino A. Monkevičius.

Jis teigė, kad ikimokyklinėse ugdymo įstaigose nėra užtikrinamos kai kurios sąlygos gerai dirbti, kalbant ne tik apie atlyginimus.

„Jeigu mes pasižiūrėsime, kokios sąlygos yra ikimokyklinėse įstaigose gerai dirbti, jos nėra dar tokios, kokių reikia. Jeigu norime, kad kiekvienas vaikas būtų matomas, kad būtų ugdomas kaip asmenybė, reikia ir sąlygas turėti“, – sakė ministras.

„Jeigu grupėse lopšelyje yra 12, kai kur 15 vaikų, o darželio grupėse per 20 vaikų, tai sąlygos yra netenkinamos, aš jau nekalbu apie atlyginimus. Netgi tos sanitarinės sąlygos... Mes kartu su savivaldybėmis, nes tai jų prerogatyva, turime galvoti, kaip plėsti investicijų projektus, kurie ne tik energetiką sutvarkytų, bet ir higieną“, – teigė jis.

Po streiko – valdžios ir profsąjungų susitikimas

Švietimo ministerijos vadovybė, Vyriausybės atstovai kartu su streikuojančiomis profsąjungomis penktadienį ketina susitikti Švietimo ministerijoje, kurioje organizuojama kolektyvinio ginčo dėl interesų komisija.

Apie tai BNS teigė sutarę tiek streiką organizuojančios Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos vadovas Egidijus Milešinas, tiek ministras A. Monkevičius.

Tikimasi, kad komisijoje bus galima rasti konkrečius sprendimus dėl profsąjungos iškeltų prieš dvejus metus pažadėtų reikalavimų.

Streiką palaiko visos profesinės sąjungos, 2017 metais pasirašiusios kolektyvinę sutartį, kurioje buvo numatyta 2020 metų biudžete švietimui papildomai skirti 117 mln. eurų.

Šiuo metu kitų metų biudžeto projekte tam numatyta kiek daugiau nei 55 mln. eurų.

Streikuoti ketvirtadienį taip pat ketina ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“ ir profesinė sąjunga „Sandrauga“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
PERNAI , PER STREIKĄ SAKĖ - NUO KITŲ METŲ , O DABAR VĖL GIEDA TĄ PATĮ ''NUO KITŲ METŲ'' , O JŲ PAČIŲ KITAIS METAIS NEBUS NEI KVAPO .

nu

nu portretas
vel ka nors pažadės, dėl šventos ramybės, o kvaileliai mokytojai vel patikės :DDDD
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių