Quantcast

Statistika gąsdina: mirštamumas Lietuvoje – rekordinis

Vyresnių nei 50 metų žmonių mirčių perviršis auga devintą savaitę iš eilės, o lyginant su ankstesnių metų atitinkamais laikotarpiais, mirštamumas yra rekordinis, BNS informavo Statistikos departamentas.

„Gan tvirtai galime teigti, kad bent devynias savaites yra stebimas sunkiai nuginčijamas, statistiškai patikimai išsišokęs virš normos mirčių perviršis. Tačiau augimas yra matomas ir ankstesnėse savaitėse, tik jis pasislepia natūraliuose metai iš metų vykstančiuose mirtingumo svyravimuose“, – teigė Statistikos departamento analitikas Jonas Bačelis.

„Mirčių skaičius minėtose devyniose savaitėse yra ne tik aukščiau atitinkamų ankstesnių metų medianų, bet taip pat yra ir rekordinis – viršija visų ankstesnių 20 metų atitinkamų savaičių mirčių skaičius“, – pridūrė jis.

Analitiko teigimu, vien per pastarąją savaitę mirė maždaug 60 proc. daugiau žmonių, nei buvo tikėtasi.

Gan tvirtai galime teigti, kad bent devynias savaites yra stebimas sunkiai nuginčijamas, statistiškai patikimai išsišokęs virš normos mirčių perviršis.

„Per tipišką 50-ąją savaitę būtų galima tikėtis maždaug 730 mirčių. Tačiau 2020-aisiais šią savaitę mirčių įvyko maždaug 425 daugiau“, – komentavo jis.

Anot J. Bačelio, tai yra „beprecedentis mirčių perviršis“.

Kaip trečiadienį Seimo sveikatos reikalų komitete sakė Higienos instituto Mirties atvejų ir jų priežasčių stebėsenos skyriaus vadovė Rūta Ustinavičienė, absoliutus mirčių skaičius nuo 2017 iki 2019 metų mažėjo, tačiau šiais metais stebimas augimas.

Didžiąją dalį išaugusio mirčių skaičiaus lėmė kraujotakos sistemos ligos, kurios Lietuvoje sudaro daugiau nei pusę visų mirties priežasčių.

Naujausi spalio mėnesio duomenys, anot R. Ustinavičienės, rodo panašią tendenciją.

„Situacija nelabai skiriasi nuo bendros situacijos kovo–rugsėjo mėnesiais. Prisidėjo daugiausiai mirčių kraujotakos ligų klasėje, kvėpavimo, virškinimo sistemų ligų klasėse. (...) Taip pat spalio mėnesį fiksuotos 83 mirtys nuo COVID-19“, – teigė ji.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra sakęs, kad po išaugusių mirčių skaičiumi „gali slėptis tam tikras skaičius ir koronavirusinių mirčių“, todėl rengiama mirusiųjų namuose testavimo dėl koronaviruso tvarka.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 907 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 440 užsikrėtusiųjų.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 99 tūkst. 869 asmenys, 55 tūkst. 143  – tebeserga, 43 tūkst. 379 – pasveiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas: Kodel cia ne pandemijos?

Artas: Kodel cia ne pandemijos? portretas
2016 m. standartinis mirtingumo nuo išeminės širdies ligos rodiklis ES 27 buvo 119,4 mirties atvejų 100 000 gyventojų Visose ES 27 valstybėse narėse mirtingumas nuo vėžio buvo didelis (vidutiniškai 257,1 mirties atvejų 100 000 gyventojų 2016 m. Trečia pagal dažnumą mirties priežastis ES 27 – kvėpavimo sistemos ligos.2016 m. ES 27 kvėpavimo sistemos ligos pagal dažnumą buvo trečia po kraujotakos sistemos ligų ir vėžio mirties priežastis: vidutiniškai 75,0 mirties atvejai 100 000 gyventojų. Šioje ligų grupėje dažniausiai mirtinos yra chroniškos apatinių kvėpavimo takų ligos, antroje vietoje – kitos apatinių kvėpavimo takų ligos ir plaučių uždegimas. Kvėpavimo sistemos ligos yra susijusios su amžiumi – dažniausiai nuo šių ligų miršta 65 m. ir vyresni gyventojai.

Artas

Artas portretas
Kazkaip skaiciai nesuein ... stebesim...

Maža mergaitė

Maža mergaitė portretas
Gyvenant tokiose sąlygose kaip dabar mes gyvename mirtingumas didėja ir dar daugiau didės. Mūsų žemėje neliko nieko švento!!! O dar pensijini amžių kelią iš vis ar valdžia galvoja apie žmogų???!!!
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių