Quantcast

Lietuvos stačiatikiai perdavė prezidentui parašus dėl išpuolių prieš Bažnyčią

Lietuvos stačiatikių bažnyčios atstovai penktadienį perdavė prezidentui Gitanui Nausėdai per 7 tūkst. tikinčiųjų parašų, kuriais išreiškiamas rūpestis dėl išpuolių prieš bažnyčią, jos skaldymo ir pasisakoma už jos likimą Maskvos patriarchate.

„Esu viena iš savanorių, rinkusių parašus, šiandien mes pateikėme kreipimąsi prezidentui su prašymu palaikyti ir apsaugoti nuo galimų tarpreliginių ginčų. Rinkome parašus norėdami parodyti, kad karo Ukrainoje klausimu tikrai esame prieš, palaikome cerkvės vadovybę“, – žurnalistams po apsilankymo Prezidentūroje penktadienį sakė Valerija Alejeva.

Vilniaus-Lietuvos vyskupijos vikaras Trakų vyskupas Amvrosijus teigė, kad surinkti parašai liudija, jog karą Ukrainoje smerkia ir tikintieji, ir stačiatikių šventinai, ir vyskupai.

„Yra pozicijos išdėstymas, palaikymas Lietuvos valstybės ir patvirtinimas, kad esame Lietuvos piliečiai, kurie palaiko savo šalį Lietuvą, meldžiasi už ją. Matome, kad tas karo pasmerkimas, kuris dabar išreikštas ir pasauliečių, ir kunigų, ir vyskupų lygmeny, yra aiškus, ne kartą pakartotas, ir visi kaltinimai, kuriuos bandoma primesti, yra visiškai nepriimtina, melas ir manipuliacija“, – kalbėjo Trakų vyskupas.

Yra pozicijos išdėstymas, palaikymas Lietuvos valstybės ir patvirtinimas, kad esame Lietuvos piliečiai, kurie palaiko savo šalį Lietuvą, meldžiasi už ją.

Prezidentui įteiktame pasauliečių stačiatikių pasirašytame kreipimesi išsakomas susirūpinimas „dėl nepagrįstų išpuolių prieš Stačiatikių bažnyčią Lietuvoje“, išsakoma parama Vilniaus ir Lietuvos metropolito Inokentijaus pozicijai, „besąlygiškai smerkiančiai karą ir agresiją prieš Ukrainą“.

Taip pat kreipimesi smerkiamas Lietuvos stačiatikių bažnyčios skaldymas, pažymima, kad ji yra kanoniškai susijusi su Maskvos patriarchatu. Kreipimesi taip pat prašoma valdžiai ir visuomenei neleisti gilinti religinės ir tautinės nesantaikos.

Stačiatikių parašai rinkti popieriuje bei internetu, vyskupo Amvrosijaus duomenimis, surinkta per 7 tūkst. parašų, o Stačiatikių bažnyčia Lietuvoje vienija apie 120 tūkst. tikinčiųjų.

Lietuvos ortodoksų bažnyčios metropolitas Inokentijus praėjusią savaitę pašalino iš kunigystės luomo keturis dvasininkus, kaip teigia arkivyskupija, dėl šių dvasininkų padarytų kanoninių nusikaltimų.

Iš kunigų luomo pašalinti stačiatikių kunigai kritikavo Rusijos invaziją į Ukrainą ir Rusijos ortodoksų bažnyčios paramą šiems veiksmams. Jie inicijavo procesą, kad Lietuvos stačiatikių bažnyčios pereitų iš Maskvos patriarchato pavaldumo į Konstantinopolio. Tam nepritaria Lietuvos ortodoksų bažnyčios vadovybė.

Lietuvos stačiatikių bažnyčia yra viena iš devynių tradicinių religinių bendruomenių Lietuvoje. Ji turi metropolijos titulą, priklauso Maskvos ir Visos Rusios patriarchatui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Litovcai šalin rankas iškrypėliai nuo stačiatykiu bažnyčios

jOANA

jOANA  portretas
ŠVENTIKAI JUS TURĖJOTE KREIPTIS I ŽYDELI ZELENSKI KAD BAIKTU NAIKINTI UKRAINOS KAREIVIUS IR GYVENTOJUS JUK VISAS PASAULIS MATO KAD JIS ATSISAKO TARTIS O PRAŠO NATO GINKLU IR KALBA KAD RUSIJA REIK SUNAIKINTI

to Mogana

to Mogana  portretas
Ar esi buves rudnosiuk bažnyčioje O tu Laisve nedadarytas gaideli ka čia sumanei bukaproti Juokus mėgsti utėliau landzberginis ne tau kalbėti apie ta aukšto lygio tykėjimo tikro tykėjima stačiatykius Dar negirdėtas dalykas kad cerkvėje būtu prievartaujami vaikai Taip kad šiukšliukai to Laisve to Morgana užsičiauypkit išperos
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių