Quantcast

A. Bilotaitė – apie iš Lietuvos į Iraką išskraidintus 98 migrantus: tai – istorinis įvykis

Sekmadienį užsakomuoju skrydžiu iš Lietuvos į Iraką išvyko 98 Irako piliečiai, sutikę savo noru grįžti į gimtąją šalį.

„Turime istorinį įvykį, kai įvyko pirmasis užsakomasis skrydis iš Lietuvos į Iraką. Buvo išskraidinti beveik šimtas Irako piliečių, kurie sutiko tai padaryti savanoriškai“, – per spaudos konferenciją sekmadienį sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Iš viso jau išskraidinti 537 asmenys

Iš viso iš Lietuvos jau išskraidinti 537 neteisėti migrantai, 482 iš jų – savanoriškai, tačiau sekmadienį buvo suorganizuotas pirmas užsakomasis skrydis.

Jo kaina – 30 tūkst. eurų, šios lėšos sumokėtos iš Europos Komisijos Lietuvai suteiktos paramos migracijos krizei valdyti.

 

 

„Procesas vyksta nuolatos, kai neturime tokio dydžio grupių, tai organizuojame tų žmonių grąžinimą įprastiniais reisais, nuperkami bilietai ir tie asmenys grąžinami į kilmės šalis. Kai surinkome didelę grupę žmonių, tokiu atveju suorganizavome užsakomąjį skrydį“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, dėl skrydžio buvo apklausti visi Lietuvoje esantys vežėjai ir pasirinktas pasiūlęs mažiausią kainą.

Buvo išskraidinti beveik šimtas Irako piliečių, kurie sutiko tai padaryti savanoriškai.

„Mūsų duomenimis, visi vežėjai, kurie yra, dalyvavo, ir laimėjo vežėjas, kuris pasiūlė mažiausią kainą, 30 tūkst. eurų viso šito skrydžio, naudoti Europos fondų pinigai“, – informavo ministrė.

1 tūkst. eurų išmokos mokėjimas gali būti pratęstas

Pasak ministrės, sprendimas tris kartus padidinti valstybės išmoką panorusiems grįžti migrantams pasiteisino, ir bus svarstoma jo mokėjimą pratęsti.

Šiuo metu yra nustatyta, kad galimybę grįžti į savo šalį pasinaudoję migrantai gauna 1 tūkst. eurų išmoką – tokia galimybė yra iki šių metų sausio 20 dienos ir bus taikomas tik šiuo metu Lietuvoje apgyvendintiems neteisėtiems migrantams.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos nuotr.

„Manau, kad tikrai svarstysime (galimybę pratęsti mokėjimą) ir analizuosime situaciją, kadangi mes vertiname, kiek mums kainuoja vieno migranto išlaikymas. Bazinės išlaidos, kurios tenka vieno migranto išlaikymui per metus, yra apie 11 tūkst. eurų“, – sakė A. Bilotaitė.

„Akivaizdu, kad mums žymiai labiau apsimoka tiems žmonėms pasiūlyti tūkstančio eurų išmoką nupirkti bilietą ir organizuoti skrydį ir taip turėti mažiau iššūkių ir kitų problemų“, – pažymėjo ministrė.

Išvykę – Irako piliečiai

Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad sekmadienio rytą iš Vilniaus tarptautinio oro uosto pakilęs lėktuvas neteisėtus migrantus nuskraidino į Bagdadą ir į Erbilį.

Daugelis jų pastaruoju metu buvo apgyvendinti Užsieniečių registracijos centruose (URC) Pabradėje ir Kybartuose, taip pat Medininkuose ir Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.

Migrantus į Iraką skrydžio metu lydėjo Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai ir vertėjai. Skrydį organizavo ir koordinavo VSAT.

Visiems savanoriškai apsisprendusiems išvykti iš Lietuvos išmokėtos vienkartinės 1 tūkst. eurų išmokos. Sprendimas dėl 1 tūkst. eurų paramos galios iki šių metų sausio 20 dienos ir bus taikomas tik šiuo metu Lietuvoje apgyvendintiems neteisėtiems migrantams.

Pranešime nurodoma, kad didžioji šių išmokų dalis finansuojama iš Europos Komisijos Lietuvai suteiktos paramos migracijos krizei suvaldyti. Vieno migranto išlaikymas Lietuvai per metus kainuoja 11 tūkst. eurų.

Šiuo metu penkiuose Užsieniečių registracijos centruose gyvena 3 tūkst. 166 užsieniečiai.

Lietuvą šiemet pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Birutė

Birutė portretas
Tai tikrai istorinis įvykis,kad vyriausybėje sėdi lbgt iškrypėliai,narkomanai.O tie pinigai tik paskolinti,o mes visi turėsime atiduoti iš mokėtųjų mokesčių.Vis klimstam gylyn.

sekmes vyrui dykumoje, nes ten jau

sekmes vyrui dykumoje, nes ten jau  portretas
pradejo sprogdinti masinukes vazinejancias smeliuku...

Grybas

Grybas  portretas
Istorinis ivikis bus kaip tu ir visa koncervu partija zonoj sedes iki gyvos galvos
VISI KOMENTARAI 99

Galerijos

Daugiau straipsnių