Quantcast

Spaustuvė neatlaikė sunkmečio

Viena moderniausių ir antra pagal dydį šalyje spaustuvė "Diena Media Print" neatlaikė ekonominės krizės.

Balandžio pabaigoje Klaipėdoje įsikūrusios spaustuvės direktorius Audrius Statkevičius kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, kad būtų iškelta bankroto byla. Pasak jo, įmonė nebeišgali šiuo finansiškai sunkiu periodu vykdyti įsipareigojimų bankams.

A.Statkevičius pabrėžė, kad kovo pabaigoje įmonės turtas sudarė 46,155 mln. litų, o skolos – 47,196 mln. litų.

Spaustuvė "Diena Media Print" ir leidinių grupė "Diena Media News", leidžianti dienraščius "Klaipėda", "Vilniaus diena" ir "Kauno diena", valdomos tų pačių savininkų, tačiau yra atskiros, viena su kita nesusijusios bendrovės, todėl šiai leidinių grupei spaustuvės bankrotas neturės jokios įtakos.

"Norėčiau pabrėžti, kad "Klaipėda", "Vilniaus diena", "Kauno diena" ir spaustuvė yra skirtingos įmonės, todėl nei patys dienraščiai, nei jų skaitytojai dėl mūsų bankroto nenukentės", – teigė A.Statkevičius.

Didžioji dalis bendrovės "Diena Media Print" skolų yra bankui "Snoras", kuris modernizuojant spaustuvę finansavo šiuolaikiškų, vienų moderniausių pasaulyje spausdinimo mašinų "manRoland AG" įsigijimą. Į šiuos įrenginius 2007 m. investuota 40 mln. litų. Spaustuvė "Snorui" skolinga 37 mln. litų, o likusios skolos – už popierių.

"Modernizavus spaustuvę bendrovė veikė labai pelningai, sulaukdavome vis daugiau užsakymų. 2008 m., palyginti su 2007 m., mūsų apyvarta išaugo daugiau nei 100 proc. Jei ne prasidėjęs sunkmetis, sėkmingai darbuotumės ir toliau, tačiau jau nuo šių metų pradžios, palyginti su praėjusių metų paskutiniu ketvirčiu, sulaukėme apie 40 proc. mažiau užsakymų", – konstatavo A.Statkevičius.

Anot jo, prie sumažėjusių užsakymų skaičiaus prisidėjo ir naujoji valdžia, kuri nuo naujųjų metų panaikino lengvatinį PVM tarifą spaudai. Iki sausio 1 d. spaudos leidiniai mokėjo 5 proc. PVM, o dabar jis siekia 19 proc.

"Dėl PVM lengvatų panaikinimo mūsų užsakovai gerokai sumažino leidinių tiražus. Taip pat dėl padidėjusios mokesčių naštos jie nebesugebėdavo laiku su mumis atsiskaityti. Nemažai klientų mums yra skolingi, todėl negalime atsiskaityti su savo kreditoriais", – sakė A.Statkevičius.

Nors jau vyksta bankroto bylos iškėlimo procesas, spaustuvės ateitis kol kas neapibrėžta. Tikimasi, kad ją įsigis kiti investuotojai. Pasak A.Statkevičiaus, spaustuvė kol kas dirba visu pajėgumu. Direktoriaus teigimu, joje šiuo metu spausdinama per 60 leidinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bla

Bla portretas
Bla Bla
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių