Quantcast

Įvestas privalomas veido kaukių dėvėjimas: grės baudos už nesilaikymą

Nuo penktadienio Lietuvoje viešose vietose bus privalu dėvėti veido apsaugos priemones, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.

Pagal Ministrų kabineto priimtą karantino sąlygų pakeitimą, viešosiose vietose reikia „dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones)“.

Iki šiol galiojo rekomendacija dėvėti šias priemones.

„Šiandien priimtas sprendimas dėl asmens apsaugos priemonių – kaukių, respiratorių, kitų panašių daiktų, dengiančių veidą – privalomo dėvėjimo viešose vietose“, – po Vyriausybės posėdžio trečiadienį per spaudos konferenciją sakė premjeras Saulius Skvernelis.

„Supraskime, tai ne absoliučiai. Jeigu jus einate miške vienas, tai yra vienas režimas, bet artėjant žmogui, artėjant galimam kontaktui, tikrai tas priemones reikia dėvėti“, – teigė jis.

Premjero teigimu, šis sugriežtinimas įvedamas siekiant gyventojus įpratinti naudoti apsaugos priemones.

„Mes nenorime bausti, bet norime, kad žmonės įprastų, ypač kalbame apie dar veikiančias ir galbūt ateityje atidaromas papildomas prekybos vietas, paslaugas tam tikras, – kad susiformuotų tas įgūdis, jog reikia saugotis“, – sakė jis.

„Medicininių kaukių pasiūla jau atsiranda šalyje. Paliekame porą dienų, kad būtų galima įsigyti“, – pridūrė S. Skvernelis.

Medicininių kaukių pasiūla jau atsiranda šalyje. Paliekame porą dienų, kad būtų galima įsigyti.

Vyriausybės vadovas prašė pareigūnų neskubėti bausti apsaugos priemonių nedėvinčių žmonių, o įvertinti konkrečią situaciją.

„Tikiuosi, pareigūnai užtikrindami režimą bus ypač mandagūs, principingi, nepuls kiekvieno bausti. Tai nėra joks tikslas ar reikalavimas. Tiesiog reikia vertinti kiekvieną žmogų, situaciją individualiai, protingai, atsakingai ir tik išimtinais atvejais naudoti tas priemones, kurias suteikia įstatymas“, – sakė S. Skvernelis.

„Bet jeigu žmonėms bus padaryta pastaba, atkreiptas dėmesys ir jie piktybiškai vis tiek nedėvės, pareigūnai turi teisę sankciją pritaikyti“, – teigė jis.

Seimui padidinus baudas, asmenims už karantino sąlygų pažeidimus gresia bauda nuo 500 iki 1 tūkst. eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1,5 tūkst. iki 6 tūkst. eurų.

Karantino sąlygų švelninimas galimas po Velykų

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad priklausomai nuo karantino sąlygų paisymo per Velykas, kitą savaitę galėtų būti labiau sušvelninti prekybos ribojimai, tačiau ne didžiuosiuose prekybos centruose.

Premjeras teigė, kad dar šią savaitę bus paskelbtos konkrečios sąlygos, kaip toliau galėtų būti švelninami ribojimai prekyboje.

„Kalbant apie sąlygų atpalaidavimą, turime keturias-penkias dienas, kurios bus esminės ir taip, numatyti galbūt keli sektoriai, kuriems galėtume po Velykų iškart atpalaiduoti tam tikrą režimą. Tai būtų prekybos sektorius, nekalbant apie didžiuosius centrus, kaip pavyzdys, „Akropolis“, „Panorama“ ir panašaus pobūdžio paviljonai, pramogų centrai, kur sutraukia daugelį žmonių. Tai būtų sąlygos kitokios. Apie tas sąlygas dar šią savaitę paskelbsime“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams trečiadienio sakė S. Skvernelis. 

„Taip, mes kalbame apie sušvelninimą, bet šitos dienos nutarime to dar tikrai nėra padaryta ir bus padaryta, jeigu bus sėkmingas savaitgalis, tai iš karto pirmas dienas po Velykų (...) Kalbėtume apie balandžio 14-15 dieną – pradžią“, – patikslino premjeras.

Jis priminė, kad panaikinus dalį ribojimų vis tiek bus būtina paisyti saugumo. 

„Atskiri patekimai į prekybos vietas, pirkėjų skaičiaus ribojimas, tiek pirkėjų, tiek pardavėjų dėvėjimas būtinų apsaugos priemonių, temperatūros režimo matavimas ir panašūs dalykai. Tai tos sąlygos bus nustatytos ir paskelbtos dar iki Velykų“, – vardijo S. Skvernelis.

Pasak jo, pamažu galėtų būti lengvinamos sąlygos ir paslaugų sektoriuje, tačiau lauko kavinėms tai kol kas negalios.

„Lygiai tas pats liečia ir paslaugų sektorių – pirmiausia kalbame galbūt apie kirpyklas, smulkų verslą, raktų gamybą, valyklas ir panašias priemones, – atskirus sektorius mes tikrai kalbame, kad galėtume atpalaiduoti, jeigu viskas bus sėkmingai. Nekalbėjome niekada apie lauko kavines – tikrai, kalbant apie restoranų, kavinių verslą, deja, kol kas tokio palengvinimo nenumatome, tai galėtų būti vėliau“, – aiškino S. Skvernelis.

S. Skvernelio teigimu, tvarka, pagal kurią galėtų būti mažinami ribojimai kitose srityse, pavyzdžiui, švietimo, sporto paslaugų ir kitur, paaiškės taip pat vėliau.

„Jeigu pradėsime atpalaiduoti režimą kitą savaitę po Velykų, tada paskelbsime preliminarias datas, kaip sektoriai galėtų įsijungti į mūsų gyvenimą (...) Tai, sakykime, bus preliminarios datos, kada galėtų pradėti veikti na, kažkokie sporto renginiai, sporto klubai, kultūros renginiai, kada galėtų atsirasti galimybė galbūt ir mokymo įstaigoms pradėti funkcionuoti – galbūt vėlgi pagal atskiras klases. Bet tai yra jau vėlesnis etapas“, – aiškino premjeras. 

Vyriausybė trečiadienį leido augalų, sėklų, trąšų prekyba lauko sąlygomis specializuotose vietose. Jos galės pradėti veiklą dar šią savaitę. Iki šiol per karantiną bet kokia prekyba, išskyrus maisto ar kitas būtinas prekes, kaip degalai, nebuvo leidžiama.

„Įsigaliojus nutarimui, tie stacionarūs paviljonai, vadinamos lauko prekybos vietos prie prekybos centrų, prie parduotuvių – laikantis vėlgi numatytų apsaugos sąlygų – galės pradėti veikti iki Velykų“, – kalbėjo premjeras.

S. Skvernelis pabrėžė, kad šis sprendimas yra padiktuotas sezono.

„Čia nieko neturi bendra – sodinukai, augalai ir trąšos – su švelninimu. Turime paketą iš asociacijų, iš atskirų subjektų teikimus, ką norėtų atlaisvinti, kokiomis sąlygomis atlaisvinti. Šitas sprendimas yra susijęs su tuo, kad dabar tas metas, kada reikia sodinti, tręšti, sėti ir dėl to, tas palengvinimas įvedamas dar iki Velykų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybė trečiadienį dar dviem savaitėms pratęsė karantiną – šįkart iki balandžio 27 dienos imtinai.

Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, Lietuvoje karantinas įvestas kovo 16 dieną. Jo metu uždarytos mokyklos, darželiai ir universitetai, draudžiama daugumos parduotuvių, kavinių veikla.

Judėjimo tarp savivaldybių ribojimu rūpinsis policija

Premjeras Saulius Skvernelis informuoja, kad Velykų šventinį savaitgalį judėjimo tarp savivaldybių ribojimu rūpinsis policija, pasitelkdama technines priemones. Ministras pirmininkas taip pat pažymėjo, kad prievolės prisidėti savivaldybėms nebus, tačiau, pasak jo, geranoriška jų pagalba bus laukiama.

„Visi gyventojai, kurie išvažinės iš miestų, galės tai netrukdomai daryti, tačiau reikėtų pagalvoti, kur tas kelias nuves, nes atvykus į konkretų miestą ar miestelį tiesiog galite būti neįleisti“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje informavo S. Skvernelis, akcentuodamas, kad poilsis prie ežero bei išvykos į nuosavas sodybas, parkus nebus ribojamos.

Vyriausybės vadovas taip pat akcentuoja, kad policija neužtikrins 100 proc. kontrolės, nes, pasak premjero, tai neįmanoma. Visgi S. Skvernelis patikino, kad policija techninių priemonių pagalba kontroliuos į miestus bei miestelius atvykstančius gyventojus.

„Tai bus daroma pasirinktinais būdais: fiziškai organizuojant vadinamuosius kontrolės postus prie įvažiavimų į miestus ir miestelius, taip pat naudojant technines priemones. Policija turi pakankamai skaitmeninės įrangos skenuoti tiek valstybinius numerius, tiek stebėti per vaizdo kameras, kurios išdėstytos yra miestuose ir užmiesčio keliuose“, – informavo premjeras.

S. Skvernelio teigimu, savivaldybės merams nereikėtų nuogąstauti dėl gyventojų judėjimo apribojimų. Pasak ministro pirmininko, policija ir pagalbininkai kontroliuos judėjimą tarp savivaldybių, o savivaldybės, matydamos poreikį, galės prisidėti.

„Buvo savivaldybių merų, administracijų direktorių nuogąstavimų, tai noriu tik priminti jiems, kad policija nėra pavaldi savivaldai, čia reikėtų nesijaudinti, kas nori ilsėtis, galės savaitgalį pasiilsėti, kas nori padėti policijai, tai policijos komisariatų vadovai kreipsis, kad būtų apribotas įvažiavimas į miestus tais atvejais, kada jie nėra būtini“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Būtų pastatyti kelio ženklai, kurie draustų įvažiavimo kelius, jeigu jų yra keliolika arba keli į miesto teritoriją, – bet čia yra savivaldybių geranoriškas indėlis. Jeigu jie to nedarys, policija su pagalbininkais išsivers patys“, – pridūrė jis, akcentuodamas, kad savivaldybių prašo tik vieno – netrukdyti judėjimo tarp miestų ribojimui.

Baudos grės piktybiškai nesilaikantiems policijos nurodymų

Premjeras informavo, kad baudos bus taikomos tik piktybiškai policijos reikalavimų neklausantiems asmenims.

„Pareigūnai taikys baudas tik piktybiškai reikalavimų nevykdantiems, akivaizdžiai meluojantiems žmonėms“, – teigė S. Skvernelis.

Pareigūnai taikys baudas tik piktybiškai reikalavimų nevykdantiems, akivaizdžiai meluojantiems žmonėms.

„Jūs galite pravažiuoti 100-300 kilometrų, atvažiuoti iki miesto, į kurį norite patekti, ir tiesiog grįžti atgal. Tai galbūt neverta turėti tokių finansinių nuostolių, deginti kurą ir po to grįžti atgal“, – pridūrė jis.

Ministro pirmininko teigimu, į savivaldybę bus įleidžiami asmenys, kurie toje savivaldybėje gyvena arba turi nekilnojamąjį turtą. S. Skvernelis sako, kad tai įrodančių dokumentų nereikės pateikti, tačiau akcentuoja, jog pasitikėjimu neturėtų būti piktnaudžiaujama.

„Kalbame apie asmenis, kurie turi registruotą nekilnojamąjį turtą, ir apie gyvenamąją vietą. Jeigu žmogus pasakys, kad jis ten gyvena, nuomojasi, ten yra jo gyvenamoji vieta, pareigūnai, be abejo, žmonėmis patikės“, – sakė Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis: po Velykų sušvelninti režimą galėtume daliai prekybos ir paslaugų sektoriams.

Medikai su darbdaviu galės bylinėtis

Medikai, kurių saugumas dėl koronaviruso nebuvo užtikrintas, dėl padarytos žalos galės bylinėtis su darbdaviu, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Deja, ne visos ligoninės yra vienodai pasiruošę, mes matome skirtingas situacijas. Žmonės, jei manys, kad darbdavys nesudarė sąlygų, neužtikrino jo saugos reikalavimų, tai be abejo, tokios galimybės yra su darbdaviu teistis“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė premjeras.

„Bet turėtume kiekvieną situaciją vertinti individualiai, kokios priežastys lėmė, kad tas protrūkis arba ta situacija nebuvo suvaldyta ir buvo paplitimas tarp gydymo įstaigų gydytojų ar personalo darbuotojų“, – pridūrė jis.

Anot premjero, dabar tenka „tik apgailestauti, nes kiekvienas medikas šiandien mums yra svarbus šioje kovoje su pandemijos pasekmėmis“.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro trečiadienio duomenimis, koronavirusu šuo metu serga 154 medikai, daugiau nei 1,2 tūkst. – izoliacijoje.

Vilniaus apskrityje koronavirusas diagnozuotas 61 medikui, Klaipėdos – 54, Kauno ir Marijampolės – po 15, Panevėžio ir Tauragės – po tris, Šiaulių – du, Alytaus apskrityje – vienas.

Per parą sergančių medikų skaičius išaugo beveik 20-čia, o izoliuotų – keliais šimtais.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SIGITA

SIGITA  portretas
Apie kokia tvarka kalbame , šiandiena ryte parduotuveje iki V.Kreves 57 Kaune prekes deliojo į lentynas ,KAUKES po barzda, daržovių, pieno, bakalejos prekes.Valytoja firmos BBC taip pat KAUKE saugojo barzdą.Ta Tvarka yra nuolatine, šioje parduotuveje.Teko matyti,kai vadove pieno skyriuje perspejo darbuotoja tada užsidejo,tik ji nuejo ir velei kauke po barzda.

SIGITA

SIGITA  portretas
Apie kokia tvarka kalbame , šiandiena ryte parduotuveje iki V.Kreves 57 Kaune prekes deliojo į lentynas ,KAUKES po barzda, daržovių, pieno, bakalejos prekes.Valytoja firmos BBC taip pat KAUKE saugojo barzdą.

nepatriotas

nepatriotas portretas
žaviuosi Švedija , jos žmonėmis ir vyriausybe . Pagarba asmenybei ir jos apsisprendimui . Begaliniai liūdna, kad gimiau čia . . . . kokia apmaudi klaida . ..
VISI KOMENTARAI 102

Galerijos

Daugiau straipsnių