Quantcast

Lietuvos įmonės sukūrė robotą, kitų naujovių kovai su koronavirusu

Lietuvai kovojant su koronavirusu, šalies įmonės, startuoliai bei atskiri žmonės bando sukurti vaistus, vakcinas, reagentus, medicininę įrangą, apsaugos priemones, dezinfekavimo įrenginius.

Inovatyvių idėjų kovai su koronavirusu konkursą kovo mėnesį paskelbusi Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) jau sulaukė 121 idėjos, sako MITA laikinasis vadovas Gintas Kimčys.

„Kaip pavyzdį norėčiau paminėti „Rubedos sistemų“ sukurtą dezinfekavimo robotą, kuris yra analogų neturintis robotas, jis pasiekia 99,99 proc. efektyvumą naikinant virusus, kas daro jį labai patrauklų vartotojams ir rinkai“, –  spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė G. Kimtys.

„Taip pat yra įdomi startuolio „Kumulatis“ idėja. Jie siekia sukurti neinvazinę deguonies lygio organizme stebėjimo sistemą, kuri praverstų gydytojams priimant sprendimus, taikyti plaučių ventiliavimą ar ne“, – sakė jis.

Kaip pabrėžė G. Kimtys, konkurse dalyvauja ne tik startuoliai, bet ir gerai žinomos įmonės.

„Konkurse dalyvauja ne tik rinkos naujokai, bet ir daug pažangų technologijų ir inovacijų lyderiai. Galėčiau paminėti tokias įmones, kaip „Teltonika“, „Aconitum“, „Baltymas“ arba „Imunodiagnostika“, – vardijo MITA vadovas.

Anot jo, nemažai produktų gali pasiekti rinką jau po poros mėnesių.

„Tai yra prototipai, idėjos, kurios nėra komercializuotos. Bet nemažai produktų yra tokioj stadijoje, kur poros mėnesių bėgyje gali pasiekti rinką, ypač kalbant apie apsaugines priemones“, – teigė G. Kimtys.

Pasak G. Kimčio, daugiausiai idėjų konkursui – 72 – pateikė įmonės, o 49 – fiziniai asmenys.

„COVID-19 viruso aplinkoje kuriasi nauji verslai, steigiasi naujos įmonės ir kuriamos naujos darbo vietos“, – pridūrė jis.

Geriausioms idėjoms MITA siūlo pasinaudoti ES priemonės „Inostartas“ finansavimu. Kiekviena įmonė savo idėjos išvystymui gali gauti iki 52 tūkst. eurų.

Idėjų konkursui laukiama iki balandžio 17 dienos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių