Quantcast

Sodininkai: Lietuvoje trūksta augalų apsaugos priemonių

Verslinių sodininkystės ūkių šeimininkai sako, kad konkuruoti su lenkų sodininkais jiems sunku ne tik dėl mažesnio PVM Lenkijoje. Kaimynai turi kelis kartus didesnį asortimentą pigesnių augalų apsaugos priemonių.

Luksnėnų soduose žydi kriaušės, tik pradeda skleisti žiedus obelys. Pavasarinių šalnų dar nėra, tačiau po žiemos zuikiai nugraužė kelis šimtus medelių, kiti vaismedžiai džiūsta, nes žieves puola ligos. Pasak sodininkų, žievei gydyti nedelsiant būtinas preparatas topsinas. Tačiau  jis neregistruotas Lietuvoje, tad vėl teks prašyti Augalininkystės tarnybos leidimo įsivežti iš Lenkijos. 

„O gauti leidimą, ilgai užtrunka, pavyzdžiui, kai sodą kirto ledai ir iš lapų liko skutukai, tai po mėnesio gavau leidimą įvežti preparatą, kuris apgydo lapus ir sodas nežūsta. Preparatą reikia naudoti kas valandą. Tai dabar irgi po mėnesio gausiu leidimą, o medžiai nuo zuikių jau džiūsta“, – nusivylimo neslėpė Elena Žilinskienė, Alytaus rajono UAB „Luksnėnų sodai“ direktorė.

„Pas mus daug kas neregistruota. Konkurencija nelygi, nes Lenkijoje vienos sąlygos, pas mus – kitos. Pas mus sunkiau užauginti“, – sakė sodininkas Audrius Vaitkunskas.

Kaimynai lenkai turi kelis kartus didesnį asortimentą pigesnių augalų apsaugos priemonių, nes Lenkija priskirta kitai Europos Sąjungos zonai.

Po kelerius metus trukusių sodininkų priekaištų tik dabar Augalininkystės tarnyba atsižvelgė į Žemės ūkio bendrovių prašymą ir imasi įteisinti Lietuvoje vieną lenkišką preparatą kitu būdu.

„Jei preparatas yra įregistruotas kitoje ES valstybėje, pagal abipusio vertinimo procedūrą, atlikus jo įvertinimą, jį galima registruoti Lietuvoje. Tam skirta  120 dienų, o rinkliava tik 144 eurų“, – kalbėjo Augalininkystės tarnybos vadovas Sergejus Fedotovas.

Kitais metais ES šalyse numatoma peržiūrėti augalų apsaugos sistemą, tad gal ir Lietuvos soduose bus galima naudoti daugiau preparatų.


Šiame straipsnyje: odaisodininkystėLenkijaobelys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių