Quantcast

Sociologė R. Žiliukaitė: protestas turės įtakos rinkimams

  • Teksto dydis:

Penktadienį Vilniuje prie Katedros vyko protesto mitingas. Sociologė, Vilniaus universiteto docentė dr. Rūta Žiliukaitė įsitikinusi, kad jis turės įtakos rinkimams, praneša LNK žinių tarnyba.

- Jūs atlikote, kaip pati sakėte, žvalgybinę apklausą. Buvote atėjusi rinkti duomenų iš susirinkusiųjų. Kodėl buvo nuspręsta daryti tokią apklausą?

- Dirbu politikos sociologijos srityje ir turiu kolegų, kuriuos domina panašūs dalykai, kaip ir mane.

Mane trikdė tai, kad nuo pat pradžių, kai prasidėjo šie mitingai, jiems nebuvo skiriamas deramas dėmesys. Buvo reaguojama tarsi tai atsitiktinis dalykas. Viskas buvo pateikiama gana šališkai, kad susirenka neatsakingi žmonės, kurie nesupranta priimamų sprendimų valstybėje svarbos ir jų reikalavimai yra antivalstybiniai. Žmonės kalbėjo, kad taip, kaip jie buvo pavaizduoti, jie savęs neatpažįsta. Žmonės jautėsi įžeisti.

Kai mane kalbino studentai, man, kaip mokslininkei, buvo sunku, nes ne vienas ir ne du išsakė nepasitikėjimą Vilniaus universitetu, kuris taip pat reikalauja galimybių paso. Tai yra ir nepasitikėjimas mokslininkais, nes jie vaidina labai svarbų vaidmenį formuojant dabartinę valstybės politiką ir priimant sprendimus, susijusius su karantino valdymu.

- Kaip jūs buvote sutikta, nes akivaizdu, kad žiniasklaida yra puolama, sulaukia kritikos. Tokie žodžiai sklido ir į jūsų pusę...

- Universitetas buvo ne tas žodis, kuris nuteikdavo pokalbiui, bet paskui žmonės norėdavo išsisakyti.

- Kurie buvo tie esminiai klausimai, kuriuos užduodavote? Kas buvo svarbu išsiaiškinti šioje minioje?

- Du platūs klausimai: kokias mato aktualijas ir kas paskatino ateiti į šį mitingą. Akcentas buvo tai, kas susiję su galimybių pasu. Pagrindinis akcentas buvo prievarta, kuri yra patiriama.

Kita vertus, yra labai stipri tapatybė su organizacija, kuri yra stipri politinė jėga ir kurią turime matyti. Žmonės jai pritaria ir sako, kad visi reikalavimai surašyti. Tai daugelio jų atsakymas. Jie teigė, kad pritaria Šeimų sąjūdžio reikalavimams ir palaiko pačią organizaciją.

Kitas akcentas buvo tai, kad žmonės sakydavo, kad jie nėra bedarbiai, daugelis sakydavo, kad turi aukštąjį išsilavinimą.

- Kas labiausiai vienija visą šią minią: galimybių pasas, skiepai, tradicinės vertybės?

- Visko yra. Tradicinės vertybės šiai grupei svarbios, kiek ji tapatinasi su Šeimų sąjūdžiu. Buvo ir tokių žmonių, kurie atėjo dėl galimybių paso. Dar svarbus akcentas, kurį išsakė žmonės, kad jie yra negirdimi, jų niekas neklauso. Jie jaučiasi ignoruojami.

Nepasitikėjimas žiniasklaida yra šiek tiek pagrįstas, nes kalbinami ekspertai, kurie uždeda tik vertinimą. Lošimas į vienus vartus žmonėms parodo šališkumą. Visiems yra, kur pasitaisyti ir ką pagalvoti.

- Išgirdote žmones. Kaip manote, ką šitie tyrimo rezultatai parodys?

- Šis tyrimas tik labai maža įžanga į tai, koks tyrimas turėtų būti atliktas, kad aš galėčiau atsakyti į jūsų klausimus. Mes jį vykdėme tam, kad galėtume pasirengti rimto tyrimo projektą.

Tai, kas čia vyksta, turės įtakos rinkimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

F

F portretas
Konservatorius vyt iš seimo ir visas iškrypeles

dar

dar portretas
1 socpriegluse pasamde sis lgbt usniku frontas su visom cigonu narkarmoskom kad sumenkint tautos sieky atsikratyt ciniskai suleistu. pridurku beni polsku /gerosvalios/ bobeliu kurios vykdo tomasevsky nurodymus kurio misija /nasewilno/ ir ta pati rezga turbut ir zinger su vyktoriuku nors pastarajam maloniau butu memel?=============

Nuomonei be supratimo

Nuomonei be supratimo  portretas
Išgerk uspakojoncų ... Net nesupranti kas vyksta ...
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių