Quantcast

Socialdemokratų antausis socialliberalams

Seimo vadovą nustebino netikėtas valdančiosios koalicijos partnerių akibrokštas

Seimo vadovą nustebino netikėtas valdančiosios koalicijos partnerių akibrokštas

Šalį drebinantis politinis skandalas dėl galimų Prezidento aplinkos ryšių su abejotinos reputacijos asmenimis supurtė ir valdančiosios daugumos vienybę.

Nenorėjo praleisti vienos kandidatūros

Nesutarimai išryškėjo pirmadienį Seimo neeiliniame posėdyje. Jame, kaip žinoma, buvo skubiai suformuota devynių narių laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių Lietuvos nacionaliniam saugumui, vadovaujama socialdemokrato Aloyzo Sakalo.

Pirmiausiai socialdemokratai suabejojo, ar socialliberalai gali teikti į šią komisiją Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko kandidatūrą. Mat jį jau buvo numatyta skirti į tame pačiame posėdyje formuojamą Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisiją.

“Mes lyg buvome sutarę, kad tie, kurie dirbs Operatyvinės veiklos komisijoje, nebus skiriami į šią laikinąją komisiją skandalui ištirti”, - sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, kreipdamasi į socialliberalus.

Tačiau šie atmetė tokio susitarimo galimybę, tvirtindami, kad A.Sadecką būtina skirti į laikinąją tyrimo komisiją.

Netikėti balsavimo rezultatai

Dar didesni nesutarimai kilo pačioje plenarinio posėdžio pabaigoje. Tik Seimo Pirmininkui, socialliberalų lyderiui Artūrui Paulauskui užėmus griežtą poziciją, parlamentarams buvo pateiktas balsuoti protokolinis nutarimas dėl Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinio direktoriaus Mečio Laurinkaus atšaukimo iš pareigų svarstymo sustabdymo iki laikinoji tyrimo komisija nepateiks savo išvadų.

Dėl to, kad būtina sustabdyti M.Laurinkaus atšaukimą iš pareigų ir Gintaro Bagdono skyrimą į jas buvo sutarta praėjusią savaitę įvykusiame skubiame Seimo Pirmininko susitikime su parlamentinių frakcijų vadovais.

Tačiau pirmadienio vakarą, jau besibaigiant plenariniam posėdžiui, jam vadovavęs Seimo Pirmininko pirmasis pavaduotojas, vienas socialdemokratų lyderių Česlovas Juršėnas nenorėjo teikti balsavimui šio protokolinio nutarimo. Tik A.Paulauskui griežtai pareikalavus tai padaryti, parlamentarai gavo galimybę balsuoti dėl dokumento.

Bet čia laukė kitas netikėtumas. Dauguma socialdemokratų nutarimo neparėmė. 29 posėdyje tuomet dalyvavę Seimo nariai buvo už M.Laurinkaus atšaukimo sustabdymą, 5 buvo prieš, 15 susilaikė. Už balsavo visi socialliberalai, taip pat opozicijoje esantys konservatoriai ir liberalcentristai. Prieš buvo Prezidentą nuolat remiantys liberaldemokratai. Beveik visi socialdemokratai netikėtai susilaikė. Tik keturi iš jų - I.Šiaulienė, Alfonsas Macaitis, Nikolajus Medvedevas ir Virmantas Velikonis buvo už nutarimo priėmimą.

Socialdemokrato paaiškinimas neįtikina partnerių

Č.Juršėnas “Kauno dienai” aiškino neįžiūrįs nieko bloga, kad jis balsavimui neteikė protokolinio nutarimo projekto. “Tiesiog pirmininkaudamas posėdžiui mačiau, kad po balsavimo dėl šio nutarimo iš salės galėjo išeiti dauguma parlamentarų. Tuo tarpu reikėjo, kad jų dar bent kiek pasiliktų, nes laukė dar keli svarbūs balsavimai. Dėl šio protokolinio nutarimo galėjo būti ir balsuojama kiek vėliau ar net kitame posėdyje”, - sakė jis.

Tačiau Č.Juršėnas pripažino dėl spaudimo buvęs priverstas pateikti nutarimą balsavimui.

“O susilaikiau todėl, kad prieš tai kalbėjęs M.Laurinkus pats prašė jo ilgiau nekankinti ir paleisti dirbti diplomatinį darbą. Nesu linkęs prieštarauti žmonių norams, jeigu jie teisėti”, - pareiškė Seimo pirmasis vicepirmininkas.

Tuo tarpu A.Paulauskas pareiškė nuostabą tokiais valdančiosios koalicijos partnerių veiksmais. Per savo atstovą spaudai Arvydą Žilinską Seimo vadovas “Kauno dienai” pastebėjo, kad toks socialdemokratų žingsnis buvo “gana netikėtas, nes visų frakcijų atstovai praėjusios savaitės pasitarime buvo vieningai sutarę, jog yra būtina stabdyti M.Laurinkaus atšaukimo iš VSD vadovo pareigų procedūrą”. Tai, pasak A.Paulausko, turėjo būti tik formalumas, o tapo netikėtu, socialliberalus nustebinusiu įvykiu.

Posėdžiaus koalicijos taryba

Č.Juršėnas neigia, kad pastarųjų dienų įvykiai gali reikšti valdančiosios koalicijos santykių krizę ar net daugumos skilimą. Tačiau jis pripažino, kad koalicijoje, “kaip ir šeimoje, kartais verta pasiaiškinti santykius”.

Kai kurie Socialliberalų frakcijos nariai įsitikinę, kad prieš artėjančius Seimo rinkimus socialdemokratai ėmė “flirtuoti” su liberaldemokratais, artimais Prezidentui Rolandui Paksui. Todėl dabar socdemams esą nenaudinga pyktis su valstybės vadovu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių