Quantcast

Pripažino: sniegu užverstos gatvės – lygių galimybių pažeidimas

  • Teksto dydis:

LNK žurnalisto kalbinti vilniečiai skundėsi, kad stipriau pasnigus, suverstos sniego krūvelės trukdo judėjimui. O Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba tokiais atvejais net įžvelgia lygių galimybių pažeidimus.

„Iš po nakties būna, ryte suvaro krūvas sniego ant šaligatvių. Kadangi su valytuvais dėl stovinčių automobilių negali privažiuoti, tad, manau, pačių žmonių kaltė“, – sakė užkalbintas praeivis.

„Turiu pati mažą vaiką, būdavo kartais sudėtingiau įvažiuoti kažkur su vežimėliu. Turi ieškoti, kaip ir kur aplenkti tą sniego krūvelę. Vaikui paaugus dabar tokių problemų nekyla. Bet tikrai su jomis susiduria kitos mamos, auginančios mažus vaikus, taip pat senyvo amžiaus žmonės“, – porino vilnietė.

„O ar yra koks nors kitas sprendimas? – klausimu į klausimą, ką mano apie paliktas suverstas sniego krūvas šaligatviuose, atsakė kita pašnekovė. – Geras variantas būtų, jei surinktų tą sniegą ir kalnų nebeliktų, bet viskas remiasi į pinigus, matyt. O šiemet geriau visiems pataupyti“.

„Jeigu sniegu užverčia kažkokius praėjimus, pravažiavimus, manyčiau, kad turėtų išvežti tas krūvas. Būna, ypač senamiestyje, kartais net į gatvę įžengti turi, kad galėtum praeitį“, – kalbėjo  jauna moteris.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Štai tokios praeivių nuomonės apie sniegą ir jo sukeliamus sunkumus. Tačiau ar žinote, kad sniegas yra susijęs ir su lygiomis galimybėmis. Kaip, paaiškino Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė.

– Sniego kasimas, lygios galimybės, – kaip tai susiję?

– Praėjusiais metais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo keletą skirtingų skundų. Neabejotinai, mes visi suprantame, kad sniego nuvalymas svarbus, jog galėtume patekti arba saugiai nueiti į darbą, mokyklą ir pan. Kažkas važiuoja automobiliu, kažkas keliauja pėstute. Tai susiję ir su mūsų sveikata, ir galimybėmis dalyvauti kasdienėje veikloje. Reikia suvokti, kad kai kuriais atvejais tam tikroms žmonių grupėms valant sniegą sudaromos dar papildomos kliūtys be tų, kurios jau yra. Pavyzdžiui, praėjusiais metais buvome gavę žmogaus su negalia skundą. Jis Pilaitės mikrorajone negalėjo patekti iki savo mašinos ir nuvažiuoti į darbą. Pasirodo, valant sniegą jis buvo suverstas konkrečiai toje vietoje, kur yra parkavimo vieta, skirta žmonėms su negalia.

Tad šio sezono metu norime priminti, kad savivaldybės atliktų savo funkciją ir labiau kontroliuotų už teritorijų priežiūrą atsakingas įmones. Kad būtų atkreiptas dėmesys į šios paslaugos teikimą, kad žmonėms sniego sankaupos dar labiau neapsunkintų judėjimo. Norime akcentuoti, kad labai svarbu atkreipti dėmesį ypač į tas vietas, kur yra nuovažos, viešojo transporto stotelės ir pan. Jeigu negalios neturintis žmogus gal ir galėtų apeiti, tarkim, netvarkingai ir ne vietoje supiltas sniego krūvas, kai kam tai gali būti visiškas savarankiškumo apribojimas. 

Jeigu negalios neturintis žmogus gal ir galėtų apeiti ne vietoje supiltas sniego krūvas, kai kam tai gali būti visiškas savarankiškumo apribojimas.

 

– Mes čia kalbame apie atvejus, kai sniegas yra valomas, bet paliekamas. O jeigu kalbėtume apie visišką sniego nenuvalymą, tai irgi būtų galima fiksuoti tam tikrą pažeidimą?

–   Tai labai priklauso nuo individualių situacijų. Mes, lygių galimybių kontrolieriai, suprantame, kad didelio snygio metu, jeigu kelias dienas gausiai sninga, žinoma, yra skiriami prioritetai, kurias vietas nuvalyti pirmiausia. Tai – ir judresnės gatvės ir tam tikros vietos, kad būtų saugumas žmonių užtikrinamas. Sudarant tuos prioritetus svarbu, kad nebūtų pamirštos tos minėtos vietos, kurios visiškai apriboja žmonių su negalia judėjimą.

– Pasvarstykime iš praktinės pusės – žmogus kreipiasi į jūsų tarnybą.  Kas toliau? Ar pirštu pagrūmojate, ar vyksta kažkokie procesai?

– Galime remtis tuo Vilniaus pavyzdžiui, kai buvo nurodyta ir pakeistos konkrečios priežiūros taisyklės įmonėms, kurios valo sniegą. Buvo nurodyta, kad turi atkreipti dėmesį į konkrečias vietas, pvz., parkavimo, nuovažas ir kitas, skirtas žmonėms su negalia. Kad jiems irgi būtų skiriamas prioritetinis dėmesys. Taigi labai priklauso nuo skundo. Jeigu mes kalbame apie kažkokį teisės akto pakeitimą, mes kreipiamės į atitinkamą instituciją, kad būtų užtikrinamos žmonių lygios galimybės.

Apie iššūkius, su kuriais susiduria savivaldybės, LNK žurnalistas pakalbino ir Vilniaus miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėją Gintautą  Runovičių.

–  Ar sulaukiate iš gyventojų skundų ar pagalbos prašymų, kad kažkur sniegas nenuvalytas?

– Sniego dar nėra tiek daug, kad kiltų rimtesnių problemų. Na, kai tikra žiema prasideda, snygio daug, visko pasitaiko, bet visada stengiamės reaguoti.

– Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba priminė praėjusių įvykį, kai Pilaitės mikrorajone buvo netvarkingai nuvalytas sniegas ir suverstas ne vietoje. Jums šis atvejis irgi žinomas?

– Taip. Ir mes jau šiemet atsiklausėme atsakingų padalinių, kur yra įsikūrę socialiniai būstai, kad žinotume tas prioritetines vietas iš anksto. Tą sąrašą gavome, pasidalinome su įmonėmis, kurios prižiūri teritorijas. Tikimės, kad tų pačių problemų šiemet nepasikartos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas!

Faktas! portretas
Kazkas neatlieka savo darbo,o kiti del to negali saugiai patekti i savaji ar is jo.

Anonimas

Anonimas portretas
Taigi aš ir klausiu, kodėl jos tokio kvailos ? Ypač tos , papuolę valdžion.

Ccc

Ccc  portretas
Sabatauskaitė tikrai istorinė asmenybė. Sniego valymas yra savivaldybės reikalas o idiotai kreipiasi į ją ir ji reaguoja. Nereaguoja į patyčias mokyklose, bet rūpinasi sekso reikalais mokyklose kur ten turi būti svarbu tik proto reikalai. Jei nėra proto tai jau fiziologiniai reikalai ir bus su broku. Arba kažkoks vyras nori prie jūros be trusikų ir valstybės kontrolierė jau lygina.Ir tai valstybės valdinikės darbas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių