Quantcast

Slaptosioms tarnyboms kontroliuoti – naujos institucijos?

Lietuvos slaptosios tarnybos ateityje gali būti griežčiau kontroliuojamos. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas siūlo įsteigti dvi naujas institucijas, atsakingas už specialiųjų tarnybų priežiūrą ir užduočių joms formulavimą.

A.Anušauskas pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje pasiūlė iš premjero bei įvairių sričių ministrų sudaryti Žvalgybos komitetą, kuris formuluotų tam tikras užduotis Valstybės saugumo departamentui bei kitoms specialiosioms tarnyboms. Komitetas taip pat galėtų vykdyti tam tikrų užduočių atlikimo kontrolę.

Seimo narys taip pat siūlo įsteigti Žvalgybos ir saugumo inspektoriaus tarnybą, kuri atliktų specialiųjų tarnybų kontrolę iškilus abejonėms dėl jų veiklos teisėtumo ir pagįstumo.

Interviu portalui A.Anušauskas atskleidžia, kodėl jo manymu, būtina steigti naujas specialiąsias tarnybas prižiūrėsiančias institucijas ir kaip jos veiktų. NSGK pirmininkas tikina esą dabar išnaudojamos ne visos slaptųjų tarnybų kontrolės galimybės, o dabartinė praktika, kai politikai gali sužinoti operatyvinę informaciją, yra ydinga.

Slaptųjų tarnybų kontrolę šiuo metu vykdo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Kodėl, Jūsų manymu, nepakanka šio komiteto kontrolės, o reikia kurti naujas institucijas?

Pirmiausia, mano galva, politikai turi būti atriboti nuo operatyvinės informacijos. Darbas su operatyvine informacija – ne politikų darbas. Politikai turėtų gauti galutinę informaciją iš analitinių pažymų, tačiau ne operatyvinės informacijos pavidalu.

Parlamentinės kontrolės stiprinimui tokia nauja institucija būtų tarsi įrankis, kuris leistų šios institucijos darbuotojams - tiesiogiai operatyvinę veiklą vykdančios institucijos darbuotojams – patikrinti specialiųjų tarnybų veiklos pagrįstumą, jeigu tokios abejonės kiltų. Pavyzdžiui, jeigu abejonių dėl slaptųjų tarnybų veiklos pagrįstumo ar teisėtumo iškiltų Seimo nariams.

Taigi ši naujai sukurta institucija – sąlyginai pavadinkime ją inspekcija – turėtų galimybę susipažinti su slaptųjų tarnybų surinkta pirmine operatyvine informacija, o ištyrusi ją pateikti savo išvadas dėl slaptųjų tarnybų veiklos teisėtumo.

Taigi tokios naujos institucijos sukūrimas būtų papildomas slaptųjų tarnybų kontrolės įrankis.

Jeigu tokios inspekcijos kūrimui būtų pritarta, kas deleguotų atstovus į šią instituciją?

Pirminis sumanymas yra toks, kad po vieną žmogų į šią inspekciją deleguotų pagrindinės valdžios institucijos – Seimas, Vyriausybė ir Prezidentas. Taigi iš viso būtų trys inspektoriai ir jiems padedantis personalas. Tačiau tai yra tik siūlymas, galimi ir kitokie variantai.

Kuris iš šių trijų institucijų – Seimo, Prezidentūros ir Vyriausybės - paskirtų žmonių galėtų būti šios inspekcijos vadovu?

Trys inspektoriai šios institucijos pirmininko pareigose keistųsi. Tai būtų daroma tam, kad būtų pasitikima šios institucijos išvadomis ir darbu. Tuo pačiu taip būtų palaikomas savotiškas balansas – užtikrinama, kad kuri nors viena iš trijų savo žmones deleguosiančių institucijų neužgoštų kitų.

Kokiam laikui inspektoriai galėtų būti deleguojami į šią instituciją?

Mano sumanymas yra toks, kad jie būtų skiriami penkeriems metams. Tačiau pabrėšiu, kad sumanymas yra viena, o galutinis produktas gali būti ir kitoks.

Kokie tolimesni Jūsų žingsniai siekiant, kad tokia institucija atsirastų ir būtų pritarta Jūsų pasiūlytam Žvalgybos komiteto formavimui?

Teiksiu tokį pasiūlymą Seimui. Tai yra atskiro įstatymo reikalas. Tačiau savo pasiūlymą galėsiu pateikti tik kovo mėnesį, kada prasidės eilinė Seimo sesija.

Jeigu viskas eisis sklandžiai, kada, Jūsų manymu, galėtų atsirasti inspekcija ir Žvalgybos komitetas?

Kiekvienam įstatymui priimti reikia laiko. Be to, įstatymo įsigaliojimas susijęs ir su tam tikrais finansais. Todėl, kad tokia inspekcija ar Žvalgybos komitetas atsiras anksčiau nei antram pusmetį, aš labai abejočiau.

Gal jau esate skaičiavę, kiek kainuotų tokios inspekcijos išlaikymas?

Negaliu pasakyti, nes nežinau.

Kaip Jums kilo idėja kurti naujas specialiąsias tarnybas kontroliuosiančias institucijas ir taip stiprinti specialiųjų tarnybų kontrolę?

Praktiškai visos Vakarų šalys turi tokias specialiąsias tarnybas kontroliuojančias inspekcijas, tik skirtingose šalyse jos įvairiai vadinamos.

Ši pasiūlyta koncepcija dėl specialiąsias tarnybas kontroliuosiančių institucijų steigimo skirta visuomenės diskusijoms ir pasvarstymams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių