Quantcast

Skuode po vadovės išpuolio slaugytoja atsidūrė ligoninėje

  • Teksto dydis:

Po skandalingos Skuodo Greitosios pagalbos stoties (GMP) darbuotojų padėties paviešinimo prieš kelias dienas kilęs incidentas vieną darbuotojų – Ireną Šimkevičienę – atvedė iki ligoninės, savo tinklapyje praneša Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas".

Teigiama, kad sveikata jai sušlubavus po GMP stoties vadovės Dalios Mažeikienės užsipuolimo ir mobingo.

Pranešama, kad vasario 11 d. Skuodo rajono savivaldybės tarybos salėje įvyko Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos susitikimas su rajono savivaldybės atstovais ir Skuodo ligoninės darbuotojais.

Susitikimo metu buvo aptariami svarbūs sveikatos priežiūros rajone klausimai. Greitosios medicininės pagalbos (GMP) darbuotojus jaudino jų finansavimo klausimas. Pagal Lietuvos įstatymus ligoninėje turi būti du GMP ekipažai, kad vienam išvykus į įvykio vietą jį galėtų pakeisti kitas ekipažas. Tačiau pagal kitus Lietuvos įstatymus GMP skiriama lėšų tik 1.1 GMP ekipažui. Todėl GMP darbuotojų atlyginimai yra beveik minimalaus atlyginimo dydžio. VŠĮ Skuodo greitosios medicininės pagalbos stoties darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Ingrida Šabanavičienė paklausė, kodėl padidinus sveikatos priežiūros paslaugų įkainius darbuotojų atlyginimai nepadidėjo. Į šį klausimą ligoninės atstovai neatsakė.

Profesinės sąjungos narė Irena Šimkevičienė atskleidė, kad GMP darbuotojų, dirbančių tokį atsakingą darbą, atlyginimai yra maži. Už aštuonių darbo valandų darbą per dieną GMP darbuotojų atlyginimas yra tik truputį didesnis nei 20 eurų. Todėl darbuotojai, norėdami išmaitinti šeimas, aukoja savo sveikatą ir dirba 1.25 etatu ar daugiau, viršvalandžius, budi kas antrą, o ne kas trečią parą. Kai kurie GMP darbuotojai dirba net 200-250 val. per mėnesį.

Darbuotojams nemokami nei privalomi priedai ir nesuteikiamos papildomos atostogos už darbo stažą, nei priedai už darbo patalpų valymą.

Darbuotojai net turi už savo pinigus pirktis darbo drabužius.

Nepaisant to, kad Skuodo GMP stoties darbuotojų darbą kontroliuojančios organizacijos ir gyventojai vertina teigiamai, jų atlyginimai nekilo po 2019 m. rugsėjo, kai jie padidėjo visiems Lietuvos medikams. Skuodo savivaldybė pernai Skuodo ligoninei skyrė papildomą 100 tūkst. eurų finansavimą, bet Skuodo GMP stočiai papildomų lėšų neskyrė.

Paviešinimas sukėlė direktorės pyktį

Šių skandalingos padėties paviešinimas sukėlė Skuodo GMP stoties direktorės Dalios Mažeikaitės pyktį. Kitą dieną, vasario 12 d. ji darbo metu užėjo pas Ireną Šimkevičienę ir užsipuolė ją grasindama, kad dabar ši atsakys už kiekvieną posėdžio metu pasakytą žodį, grasino sumažinti jos atlyginimą, įžeidinėjo ją įvairiomis replikomis, nuvertinančiais komentarais.

I. Šimkevičienė po tokio savo vadovės išpuolio pasijuto blogai. Vasario 13 d. ji kreipėsi į savo šeimos gydytoją ir buvo skubiai paguldyta į Skuodo ligoninę dėl labai aukšto kraujo spaudimo. Tačiau jos sveikata toliau blogėjo ir vasario 14 d. I. Šimkevičienė priešinsultinės būsenos išvežta į Klaipėdos ligoninę.

Vasario 13 d. visi Skuodo GMP darbuotojai, išskyrus buhalterę, kreipėsi raštu į Skuodo savivaldybę, kuriai priklauso įstaiga. Šiame rašte jie pranešė, kad darbo metu nuolatos jaučia direktorės D. Mažeikienės psichologinį spaudimą, engimą bei nuvertinimą. Bet kokios darbuotojų pastabos dėl esamų darbo sąlygų yra ignoruojamos.

2019 m. rugpjūčio 2 d. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu buvo patvirtintas Greitosios medicinos pagalbos paslaugų teikimo ir jų išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašo pakeitimas, pagal kurį vidutiniškai 9 proc. buvo padidinti teikiamų GMP paslaugų gyventojams įkainiai, tačiau po šio pakeitimo buvo padidintas tik direktorės ir buhalterės darbo užmokestis.

Tuo tarpu slaugytojų ir vairuotojų darbo užmokestis nebuvo didinamas, nors šie asmenys tiesiogiai teikia greitosios medicinos pagalbos paslaugas gyventojams.

Darbuotojai net neturi savo darbo sutarčių ir neaišku, kokiu pagrindu yra vykdoma darbo laiko apskaita ir darbo apmokėjimas!

Darbuotojai vieningai pareiškė nepasitikėjimą direktore Dalia Mažeikiene ir pareikalavo ją atleisti iš esamų pareigų.

A.Veryga: neturi būti varžoma teisė reikšti nuomonę

Susidariusią situaciją savo feisbuko paskyroje pakomentavo ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

P.Peleckio/Fotobanko nuotr.

„Mūsų klausia, ar mes į tai reaguosime? Taip, mes domimės šia situacija. Man pačiam asmeniškai labai įdomu, kaip viskas vyko iš tikrųjų, nes tai nutiko po mano susitikimo su medikų bendruomene.

Jei įstaigos vadovė elgėsi taip, kaip aprašyta ir pasikvietusi pas save išbarė darbuotoją už tai, kad šiame susitikime ji iškėlė opias ir skaudžias problemas, tai toks elgesys yra netinkamas. Mažų mažiausiai. Taip, darbuotoja iškėlė problemas, kurios mums nebuvo naujiena, nes yra žinomos, bandome jas spręsti, kiek galime.

Ir dar labiau liūdna, jei po tokio pokalbio su įstaigos vadove, šiai darbuotojai prireikė medikų pagalbos.

O taip tikrai neturi būti. Medikų bendruomenė turi kalbėti, kelti problemas, teikti siūlymus. Juk tik taip galima ką nors pakeisti sveikatos priežiūros sistemoje, kurioje labai labai reikalingi pokyčiai. Jie reikalingi kaip oras!

Visi Lietuvos piliečiai turi teisę išsakyti savo nuomonę, kelti problemas. Juk gyvename laisvoje, nepriklausomoje valstybėje, dėl kurios kovojo mūsų tėvai, seneliai, protėviai. Tad neturi būti kaip nors bandoma varžyti šios teisės reikšti savo nuomonę!

Be to, ši istorija yra pavyzdys, kas gali nutikti, kai įstaigos vadovas yra nepatenkintas darbuotojų viešai išsakyta nuomone. Tai yra pavyzdys, kas gali nutikti išdrįsusiems kalbėti.

Kaip žinote, SAM atsisakė teisėsaugai suteikti informaciją apie tai, kas rašė anoniminį laišką mums dėl galimo mobingo vienoje Klaipėdos ligoninių. Tai kas nutiktų, jei šios įstaigos vadovas sužinotų, kurie konkrečiai įstaigos darbuotojai rašė anoniminį laišką SAM? Gal būtų dar liūdnesnės pasekmės?

Tad dar kartą svarbu paminėti, kad teisėsaugos institucijos turi tarnauti plačiam visuomenės interesui, o ne siauriems interesams. Šiuo atveju, esu tikras, neturėtų būti tenkinami galimai įsižeidusio įstaigos vadovo norai, kuris galimai net nenori spręsti problemų, kurios yra pas jį.

Juolab, kad paprastai teisėsauga netiria anoniminių skundų. Tad kuo šis atvejis kitoks, kalbant apie vieną iš Klaipėdos ligoninių?“ – rašė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

betkas

betkas portretas
ne be reikalo papuole ligonine i blogiausiu ligoniniu sarasa

as

as portretas
dar buhaltere reikėtu paklibint

Janina

Janina portretas
Jau tokiu gydytoju Skuode dar niera buve Pvz.recepto nesugeba israsyt Paraso nueini i vaistine tai paraso niera tai korteles numerio truksta Visi mazarasciai
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių