Quantcast

Skolos iš valstybės neatgaunantys advokatai svarsto nebeteikti paslaugų

Advokatai dėl susidariusios valstybės skolos svarstys galimybę laikinai nutraukti nemokamą teisinę pagalbą.

Toks siūlymas bus aptartas spalio 31 dieną šaukiamame neeiliniame Advokatų tarybos posėdyje, penktadienį pranešė advokatūra.

Skola – pusė milijono

Advokatūros teigimu, paslaugų teikimo stabdymas reikštų, kad negalės būti atliekami dauguma ikiteisminio tyrimo veiksmų, pavyzdžiui, asmens suėmimas, suėmimo pratęsimas ir apklausa, taip pat reikšmingai strigs teismų darbas.

Valstybės garantuojamą teisinę pagalbą paslaugas Lietuvoje teikia 553 advokatai.

Advokatai taip pat kreipėsi į Teisingumo ministeriją prašydami pateikti pasiūlymus dėl valstybės garantuojamos teisinės pagalbos reformos, biurokratijos mažinimo, nurodyti kitų metų finansavimo apimtis bei numatomo valandinio atlygio dydį.

Advokatai piktinasi, kad šiemet valstybės garantuojamos teisinės pagalbos biudžetas sumažintas iki 3,7 mln. eurų, o pernai tam buvo skirta 4,5 mln. eurų.

Tuo metu bylų skaičius išaugo nuo 42 tūkst. iki 50 tūkst., viena advokato darbo valanda neatskaičius mokesčių sudaro 13 eurų (apie šešis eurus atskaičius mokesčius ir individualios veiklos kaštus), o visos bylos kaina, kurią gauna advokatas prieš mokesčius, tesiekia 120 eurų, nurodoma advokatūros pranešime.

„Dėl netinkamo Teisingumo ministerijos biudžeto planavimo pradėjo masiškai vėluoti atsiskaitymai antrinę teisinę pagalbą teikiantiems advokatams. Nors dalis skolos advokatams buvo padengta iš Vyriausybės rezervo ir Teisingumo ministerijos asignavimų, tačiau skolos augo“, – teigiama pranešime.

Šių metų biudžete antrinės teisinės pagalbos teikimui buvo numatyta apie 3,8 mln. eurų, tačiau dėl išlaidų Sausio 13-osios byloje jų nepakako ir susidarė skola.

Rugsėjo pradžioje Vyriausybė iš rezervo fondo jau skyrė 350 tūkst. eurų sumokėti už darbą valstybės skirtiems teisiamųjų gynėjams Sausio 13-osios byloje.

Advokatūros skaičiavimais, rugsėjo pabaigoje valstybė advokatams už valstybės garantuojamą teisinę pagalbą iš viso buvo skolinga 568 tūkst. eurų.

Žada sumokėti kitą savaitę

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius žada, kad skolos advokatams už valstybės teikiamą nemokamą teisinę pagalbą bus sumokėtos iki kitos savaitės vidurio.

„Šiuo metu skola siekia apie 440 tūkst. eurų, viskas yra suplanuota, kada tie mokėjimai įvyks. Šią savaitę buvo rezervuoti pinigai. Kai pinigus rezervuoji, negali tą pačią dieną jų sumokėti, yra procedūra, bet kitos savaitės viduryje tikrai skola bus visiškai sumokėta“, – penktadienį BNS sakė E. Jankevičius.

Advokatūra pranešė, kad dėl susidariusios valstybės skolos kitą savaitę neeiliniame Advokatų tarybos posėdyje svarstys galimybę laikinai nutraukti nemokamą teisinę pagalbą.

Advokatūros teigimu, paslaugų teikimo stabdymas reikštų, kad negalės būti atliekami dauguma ikiteisminio tyrimo veiksmų, pavyzdžiui, asmens suėmimas, suėmimo pratęsimas ir apklausa, taip pat reikšmingai strigs teismų darbas.

Teisingumo ministras teigė, kad jam „labai apmaudu dėl šios situacijos“, o moratoriumą nemokamai teisinei pagalbai svarstyti ketinanti Lietuvos advokatūra, jo žodžiais, „elgiasi nederamai“.

Ministras taip pat sakė nenorintis tikėti, kad Advokatūra taip sureagavo į Vyriausybės šią savaitę priimtą sprendimą teikti Seimui pataisas, kurios leistų į advokatų, antstolių ir notarų garbės teismus įtraukti visuomenės atstovus.

„Nesinorėtų tikėti, kad jie pyksta dėl visuomenės atstovų dalyvavimo advokatų garbės teismuose, jie labai nepatenkinti šiuo Vyriausybės nutarimu ir mano, kad taip neturėtų būti“, – sakė ministras.

Advokatų, antstolių ir notarų bendruomenių atstovai abejoja tokių pataisų nauda sakydami, kad visuomenininkai neturės pakankamos kompetencijos nagrinėti etikos ir kitus pažeidimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šūdvabaliai suįžūlėjo,tikrų advokatų Lietuvoj nėra nei ŠIMTO

Šūdvabaliai suįžūlėjo,tikrų advokatų Lietuvoj nėra nei ŠIMTO portretas
Laikas įsteigti specialią komisiją ir praretinti advokatų-milicijos pensininkų gretas,-nes nė velnio nepadeda, o vadinasi advokatais ir dar šantažuoja valstybę. Jei tokį advokatų streiką pasirašys advokatų savivalda, tai iš tokio organo reikia atimti visus licenzijavimo ir advokatų etikos vertinimo įgaliojimus, visus advokatų egzaminų, etikos vertinimo ir atitikimo pareigų aprašymui sprendimus įgalioti atlikti specialiai valstybinei agentūrai, kuri per mėnesį turės teisę panaikinti bet kurio advokato licenziją kiekvienam atsisakiusiam teikti valstybės apmokamas paslaugas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių