Quantcast

Siūloma viešai skelbti valstybės plotuose vykstančių medžioklių lapus

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko pavaduotojas liberalas Simonas Gentvilas siūlo per parą viešai paskelbti valstybei priklausančiuose profesionalios medžioklės plotuose vykstančių medžioklių lapus.

Parlamentaras pažymi tokį reguliavimą siūlantis, kai medžiotojai medžioja ne savo būrelio plote, o nuomojasi profesionalios medžioklės plotą.

„Aš nesiūlau visiems medžioklės plotams, o profesionaliems medžioklės plotams, kurie yra valstybės nuosavybė, juos valdo urėdija, jie nuomojami komercinėms medžioklėms, svečiams, užsieniečiams, ir tai nėra tradicinio būrelio medžioklės susiėjimas“, – BNS sakė S. Gentvilas.

„Jei tu nori valstybės turtą išsinuomoti vienam kartui, medžioti valstybės išskirtinį turtą, gyvūnus, profesionaliuose medžioklės plotuose, kurie dažnai yra draustinuose, jokios paslapties čia neturėtų būti“, – teigė komiteto pirmininko pavaduotojas.

Pagal pataisą, profesionalios medžioklės ploto nuomininkas individualiai arba per medžiotojų organizaciją ne vėliau kaip per 24 valandas po medžioklės turėtų pateikti medžioklės lapą, ar kitą ministerijos nustatytą medžioklės dokumentą, ši informaciją būtų vieša. Turėtų būti skelbiami medžioklėje dalyvavę medžiotojai,  medžioklės pradžios ir pabaigos laikas, medžioklės plotas, sumedžioti gyvūnai.

Parlamentaras siūlo, kad pataisa įsigaliotų nuo birželio mėnesio.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika yra pažadėjęs, kad profesionaliosios medžioklės plotuose medžiojantys asmenys nuo spalio vidurio bus viešinami, jei to paprašys žurnalistai.

„Artimiausiu metu bus pavedimas Valstybinių miškų urėdijai, kad kito medžioklės sezono pradžioje visi medžioklės dalyviai būtų supažindinti, jog esant poreikiui informacija apie juos, ypač viešuosius asmenis, bus teikiama viešai“, – LRT naujienų portalui šią savaitę sakė K. Mažeika.

Seimo narė konservatorė Aistė Gedvilienė taip pat buvo registravusi Medžioklės įstatymo pataisas su siūlymu kurti elektroninę sistemą, kurioje per parą po medžioklės apie ją būtų paskelbiama informacija, tačiau Seimas praėjusių metų lapkritį nesutiko projekto įtraukti į darbų programą.

Medžioklės įstatymo pataisą S. Gentvilas registravo po incidento, kai sausio pradžioje Valstybinei miškų urėdijai priklausančiame Krekenavos-Naujamiesčio profesionalios medžioklės ploto vienete buvo sumedžiota į saugomų gyvūnų sąrašą įtraukta stumbrė.

Šios medžioklės dalyviai, išskyrus baudą už stumbro patelės sumedžiojimą gavusį Utenos rajono savivaldybės tarybos narį „valstietį“ Joną Slapšinską, paaiškėjo tik po daugiau nei po mėnesio, jų sąrašą paskelbus naujienų agentūrai BNS.

Medžioklės dalyvių, tarp kurių buvo įtakingi politikos ir verslo veikėjai, duomenis valstybės institucijos atsisakė pateikti, argumentuodamos duomenų apsauga.

Kaip skelbė BNS, medžioklėje dalyvavo Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas socialdarbietis Rimantas Sinkevičius, buvęs europarlamentaras socialdemokratas Zigmantas Balčytis, buvęs Seimo narys kooperatyvo „Agroaves group“  vadovas Jonas Jagminas, įmonės „Grigeo“ didžiausias akcininkas Gintautas Pangonis, „Biovelos“ bendraturtis Virginijus Kantauskas, advokatų kontoros „Ellex Valiūnas“ įkūrėjas Rolandas Valiūnas, kelių tiesimo įmonės „Fegda“ vienas akcininkų Arvydas Gribulis ir kiti.

J. Slapšinskui už stumbrės sumedžiojimą buvo skirta 12,2 tūkst. eurų bauda, kurią „valstietis“ suskubo sumokėti. Tačiau politikui skirta bauda turėtų padidėti iki 36,6 tūkst. eurų, kadangi nustatyta, kad stumbrė turėjo jauniklį, kuris praėjusią savaitę nugaišo Pašilių stumbryne. J. Slapšinskas aiškino stumbrę nušovęs ją supainiojęs su šernu.

Stumbras yra įtrauktas į Lietuvos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą kaip saugomas žinduolis. Dėl nušautos stumbrės atliekamas tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių