Quantcast

Siūloma rengti atranką ir kandidatams į Aukščiausiojo Teismo teisėjus

Teisingumo ministerija, siekdama daugiau skaidrumo ir viešumo teismų sistemoje, siūlo rengti atrankas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininko, skyrių pirmininkų ir teisėjų vietoms užimti. Tokioms Teismų įstatymo pataisoms trečiadienį pritarė Vyriausybė.

„Pretendentų į aukščiausią teisminę instituciją atrankoje turi būti taikomi tokie patys viešumo ir skaidrumo principai, kaip skiriant kitus bendrosios kompetencijos ar specializuotų teismų pirmininkus, jų pavaduotojus, skyrių pirmininkus bei teisėjus, – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. – Iš teisėjų ir visuomenės atstovų sudaryta komisija atrinktų geriausius kandidatus ir kartu stiprintų visuomenės pasitikėjimą teismais, jų veiklos kokybę".

Šiuo metu tokios atrankos į LAT teisėjus nėra rengiamos, kandidatus į Aukščiausiojo Teismo teisėjus prezidentui pateikia šio teismo pirmininkas. Kitų bendros kompetencijos ar administracinių teismų teisėjų, teismų pirmininkų, jų pavaduotojų ar skyrių pirmininkų pareigoms užimti skelbiama atranka.

Teisėjų, teismų pirmininkų, jų pavaduotojų ar skyrių pirmininkų atranką vykdo prezidento sudaryta Pretendentų į teisėjus atrankos komisija, kurią sudaro 7 nariai: 3 teisėjai ir 4 visuomenės atstovai. 

Pagal galiojantį teisinį reguliavimą LAT teisėjus, o iš jų – pirmininką, skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

LAT teisėjų korpusą sudaro 35 teisėjai.  

Siūloma, kad Teismų įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2020 m. sausio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių