Quantcast

Siūloma, kad notarai galėtų tarpininkauti teisiniuose ginčuose

  • Teksto dydis:

Teisingumo ministerija (TM) ketvirtadienį pristatė Notariato įstatymo pataisas, pagal kurias notarai galėtų būti tarpininkai (mediatoriai), sprendžiant teisinius ginčus.

Paprastai tarpininku skiriamas teisininkas profesionalas, kuris turi reikiamų žinių ir gali kvalifikuotai padėti šalims susitaikyti. Pasak TM, šias paslaugas Lietuvoje galėtų teikti ir notarai, o tarpininkavimo (mediacijos) platesnis pritaikymas sprendžiant ginčytinas situacijas leistų sumažinti teismų darbo krūvį.

Lietuvos notarų rūmų atstovas viešiesiems ryšiams Aleksandras Matonis BNS sakė, kad mediacija bus dar viena funkcija, kurios notarai iki šiol oficialiai neturėjo.

„Iš esmės, mediacijos funkcija yra artima notarui, kadangi notaras savo darbe būtinai privalo atsižvelgti į visų šalių interesus, sudarant bet kokį notarinį sandorį. Tačiau įstatymo projekte kalbama apie naują priskirtą funkciją, kuri turi būti reglamentuota. Notaras yra tinkamas po papildomo kvalifikacijos pakėlimo ir papildomai įgautų žinių atliktų mediacijos funkciją“, - sakė A.Matonis.

Taip pat projekte siūloma, kad notarai galėtų Vyriausybės nustatyta tvarka tvirtinti dokumentus pažyma. Šiuo metu Lietuvos institucijų išduotus dokumentus, kuriuos asmenys nori pateikti užsienio valstybėms, pažyma tvirtina tik Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Anot TM, naujas teisinis reguliavimas pagerintų paslaugų prieinamumą ir sumažintų dokumentų tvirtinimo kaštus, nes asmuo gautų paslaugą arčiau savo gyvenamosios vietos, kadangi kiekvienoje savivaldybėje dirba mažiausiai vienas notaras.

Be to, pagal naująjį įstatymo projektą, notarams būtų suteikta teisė atlikti vykdomuosius įrašus ne tik užprotestuotuose arba neprotestuotinuose vekseliuose ar čekiuose, bet ir pagal notarine forma patvirtintus sandorius, iš kurių kyla piniginės prievolės.

Įstatymo projekte taip pat siūloma išplėsti notarų veiklos kontrolės ribas. Teisingumo ministro paskirtiems asmenims būtų įtvirtinama teisė kontroliuoti, kaip laikomasi ne tik šiuo metu Notariato įstatyme išvardintų reikalavimų ir taisyklių, bet ir kitų teisingumo ministro patvirtintų teisės aktų reikalavimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių