Quantcast

Siūloma įvesti licencijas ir masažuotojams, paramedikams

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba siūlo įvesti licencijas visiems sveikatos priežiūros specialistams, tarp jų – greitosios pagalbos paramedikams, masažuotojams.

Kaip BNS sakė Akreditavimo tarnybos direktorė Nora Ribokienė, parengtos įstatymų pataisos numato, kad nuo 2020-ųjų licencijas privalėtų gauti ir visi dažniausiai pagalbines funkcijas atliekantys specialistai, kurie iki šiol tik turėjo registruotis tarnyboje.

Į šią kategoriją patenka kineziterapeutai, kineziterapeutų padėjėjai, ergoterapeutai (reabilitacijos per veiklą specialistai), ergoterapeutų padėjėjai, slaugytojų padėjėjai, masažuotojai, dietistai, medicinos psichologai, medicinos biologai, medicinos genetikai, biomedicinos technologai, radiologijos technologai, optometrininkai (regos gerinimo prietaisų specialistai), paramedikai ir skubios medicinos paramedikai.

„Jie turės įrodyti, kad tobulino savo kvalifikaciją pagal savo specialybę kursuose, seminaruose. Jie taip pat privalės įrodyti, kad dirbo bent trejus metus per pastaruosius penkerius metus ir kad turi galiojantį sveikatos pažymėjimą“, – BNS teigė N. Ribokienė.

Iki šiol visi minimi specialistai neprivalėjo tobulinti kvalifikacijos, jie galėjo aktyviai neužsiimti savo veikla ir kelerius metus, o po to vėl atnaujinti užsiėmimus, taip pat neprivalėjo tikrintis sveikatos.

Ji įsitikinusi, kad specialistų licencijavimas geriau užtikrins pacientų saugą, tačiau pripažįsta, kad tai padidins ir administracinę naštą.

„Todėl mes atsakingai analizuojame visus galimus aspektus – tiek teigiamus, tiek neigiamus. Tam konsultuojamės su specialistų asociacijomis, draugijomis bei visuomene ir esme atviri racionaliems pasiūlymams“, – sako N. Ribokienė. 

Šiuo metu licencijas privalo gauti gydytojai, slaugytojai, akušeriai, odontologai, burnos priežiūros specialistai.

Išduota galiojanti licencija užtikrintų, kad atitinkama veikla užsiimantis specialistas turi teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, yra įgijęs atitinkamą profesinę kvalifikaciją, neserga ligomis, trukdančiomis verstis atitinkama praktika ir tobulina savo profesinę kvalifikaciją. Būtų užtikrinama šių specialistų nuolatinio profesinio tobulinimosi priežiūra.

Pastabas šiam projektui pateikė 30 asociacijų, organizacijų, mokymo institucijų. Pasak Akreditavimo tarnybos, didžioji dauguma jų pritaria licencijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Norima

Norima portretas
Norima pristeigti tikrintoju armija kuri jau sendien per didele vienam dirbanciam keletas tikrintoju seminarai reikalingi reklaminiams vaistams ir kremukams platinti visur veisiasi netikeliai ciulpentys pinigus uz nieka

Pas netikėlį niekas neis

Pas netikėlį niekas neis portretas
Licencijavimas- eilinis valdžios pasipinigavimas. Ligoninėse pilna masažuotojų, kurie lincenzijuoti ir deja- nepadeda. Po gydymisi lekiame pad tą grynuolį, nuo kurio rankų atsigauni. Ir dzin- turi jis licenziją ar ne. Apie juos žinom iš lūpų į lūpas. Nes padeda. Ką, ar masažuotojas gal žaizdas operuoja ar stuburą sulaužo. Kokia tos lizenzijos prasmė?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių