Quantcast

Siūlo įteisinti transporto lengvatą sergantiesiems onkologinėmis ligomis

  • Teksto dydis:

Žmonėms, sergantiems onkologinėmis ligomis, siūloma sudaryti galimybę naudotis viešojo transporto lengvata. Įsigyjant tolimojo ir vietinio susisiekimo autobusų, troleibusų, traukinių ir keltų bilietus, jiems ketinama taikyti 80 proc. nuolaidą.

Tokį siūlymą pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Vyriausybei ir Seimui pritarus, įstatymas įsigaliotų nuo 2021 m. sausio 1 d. Kokiais dokumentais remdamiesi onkologinėmis ligomis sergantys žmonės galėtų pasinaudoti transporto lengvata, pasiūlymus dar turės pateikti Sveikatos apsaugos ministerija.

Transporto lengvata, kaip teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime, onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms leistų daugiau lėšų tiesiogiai skirti būtiniems poreikiams tenkinti ir gyvenimo kokybei gerinti. Taip pat, kad onkologinius susirgimus išgyvenantiems asmenims būtų užtikrintos socialinės garantijos darbe, taip pat yra tikslinamas Darbo kodeksas.

Atsižvelgus į Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) rekomendacijas, į Darbo kodeksą siūloma įtraukti draudimą diskriminuoti ne tik dėl negalios, bet ir kitokios sveikatos būklės. Taip pat siūloma darbuotojui sudaryti galimybes ne mažiau kaip penktadalį viso darbo laiko dirbti nuotoliniu būdu arba jį išleisti kasmetinių ar nemokamų atostogų, kai darbuotojas to prašo, pagrįsdamas sveikatos priežiūros įstaigos išvada apie jo sveikatos būklę. Darbo kodekso projektą su šiais pakeitimais Vyriausybei planuojama teikti artimiausiu metu, pažymima SADM pranešime.

Praėjusią savaitę Vyriausybė pritarė siūlymui papildyti Lygių galimybių įstatymą draudimu asmenį diskriminuoti dėl jo sveikatos būklės. Dėl to diskriminaciją patyrę žmonės galėtų kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Kad Lygių galimybių įstatymo pakeitimai įsigaliotų, dar reikės Seimo pritarimo.

SADM primena, kad esant sudėtingai padėčiai savivaldybės turi teisę skirti vienkartinę, tikslinę, periodinę, sąlyginę pašalpą ir kitokią paramą. Tokia socialinė parama skiriama atsižvelgiant į realią žmogaus ar šeimos padėtį ir konkrečias aplinkybes.

Kadangi papildomos socialinės paramos skyriaus tvarkos nustatymas yra savivaldybės savarankiška funkcija, norintys gauti šią paramą turi kreiptis į savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyrių, kurio specialistai nurodys, kokius dokumentus privaloma pateikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Visiems

Visiems portretas
pensininkams ir mokyklinukams padarykit pravažiavimą nemokamą. Net rusu laikais juos vežė už dyką o čia net sulaukus pensijos iki 70 metų reikia mokėt pilną kainą. O kiek tu pensininku sulaukus 70 važinėja? Vienas - kitas..Nu žodžiu, kaip pagal tą patarlę ,,motina už pamotę blogesnė" taip ir čia - sowietmwtis buvo supratingesnis nei nepriklausomybė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių