Quantcast

Sinoptikė: šils, bet tikras pavasaris – tik nuo gegužės

Artimiausiu metu galima tikėtis orų pokyčių, bet jie nebus tokie, kokių tikimasi: daugiau nebeatšals, tačiau atkeliaus ne šiluma, o krituliai.

Taip LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“ sako sinoptikė Vida Ralienė. Anot jos, tikras pavasaris prasidės tik nuo gegužės, viskas sužaliuos tik pasibaigus šaltoms naktims.

– Klimatologai sako, kad pastarosios dienos – dvigubai šaltesnės, nei įprasta. Ar seniai buvo toks šaltas balandis?

– Šio balandžio pabaiga išties šalta. Toks šalčio rekordas registruotas 1981 m. balandį ir ne taip jau seniai – 2005 ir 2009 m. Balandžio mėnesio pradžia 2005 m. buvo šilta, o pabaigoje atšalo, temperatūra nesiekdavo nė dešimties laipsnių šilumos.

2009 m. balandis buvo neįprastai šiltas, anksti prasidėjo augalų vegetacija, o vėliau, panašiu metu kaip dabar, įsiveržė šaltas, arktinis oras. Naktimis temperatūra krito iki 1–7 laipsnių šalčio. Taigi tikrai būta šaltų balandžio pabaigų.

– Ar artimiausiu metu galima tikėtis pokyčių?

– Pokyčių galima tikėtis, bet ne tokių, kokių visi laukia. Po gražios ir saulėtos ketvirtadienio dienos gal jau nebeatšals, bet ir labiau nesušils. Atkeliaus krituliai. Tokie pokyčiai bus artimiausiu metu.

– Ar tie krituliai bus tik lietus?

– Penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį tai nebus tik lietus. Žinoma, neverta tikėtis, kad prisnigs tiek, kiek per Velykas, tačiau bus galima pamatyti ir lietaus, ir sniego, šlapdribos. Krituliai bus mišrūs.

– Ar visuotinio augalų ir medžių sužaliavimo, tikro pavasario galima tikėtis tik nuo gegužės?

– Greičiausiai taip. Kitos savaitės viduryje atkeliaus šiek tiek šiltesnis oras. Sušils iki 10–15 laipsnių. Savaitės pabaigoje šilumą vėl išstums vakarų oro srautai, nešini debesimis. Tačiau tikimasi, kad lis ir sniego nebepamatysime. Taigi nuo kitos savaitės vidurio bus tikrai šiek tiek šilčiau nei dabar.

Iki balandžio pabaigos visuotinio sužaliavimo ir didelės šilumos nenusimato, bet, kai nebebus šaltų naktų, žaliavimas prasidės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių