Quantcast

Kada sulauksime tikrojo pavasario?

  • Teksto dydis:

Orai šį pavasarį tokie pat permainingi, kaip ir praėjusią žiemą, teigia LNK. Žurnalistė aiškinosi, kada šiemet Lietuvoje galima tikėtis ne tik kalendorinio, bet ir tikrojo pavasario?

„Ką galvojate apie kovo mėnesio orus?“ teiravosi žurnalistė praeivių Vilniuje. 

Superiniai. Jei dar važinėjuosi su dviračiu, tai viskas kaip ir puikiai. Jei kartais pūga, turiu slidininko akinius – akys viską mato. Saulė šiandien šviečia. Šiandien oras – pavasarinis“, – džiaugėsi  dviratininkas.

„Patinka. Ir užsibuvęs sniegas neerzina. Man visi orai smagūs. Svarbiausia – tinkama apranga“,– apie orus nedaugžodžiavo praeivis.

„Pavasaris – nuostabiai, kaip ir žiema. Nėra blogo oro, yra tik nusiteikimas: saulė šviečia, viskas gražu. Kokios problemos? Pavasaris niekur nepabėgs“, – šypsojosi optimizmo nestokojantis vyras.

„Geriau tegul žiema užsibūna dabar. O paskui, kai pradės žydėti sodai, norėtume, kad nenušaltų. Žydėjimo ir šilumos laukiu gegužės mėnesį. Gerai kaip yra“, – sakė moteris.

„Blogas pavasaris: vėjas, šalta – šilumos pasiilgome. Labai norisi, kad būtų daugiau saulytės, o ne snigtų. Ši žiema, kaip ir visos žiemos – pabosta, ilgos, šaltos, nuobodžios. Labai laukiame pavasario“, – užtrukusia žiema nesidžiaugė pašnekovė. 

Visas  reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Puikus pavasaris, svarbu – nusiteikimas. O žiema visą laiką užsibūna. Atsimenu, kai gegužės mėnesį viena kita snaigė nukrito. Aišku, kad norisi daugiau saulės, šilumos. Tik galima pykti ant žiemos ir norėti pavasario, bet kartu džiaugtis tuo, ką turim“, – sakė energingai kūdikio vežimėlį stumianti mama. 

Ką apie pavasario orus kalba sinoptikai?

Pokalbis su  sinoptiku Tadu Kantautu.

Kur pavasaris?

– Pavasario dar reikia palaukti. Šiuo metu iš šiaurės vakarų, šiaurės plūsta šaltas oras. Jis ir lemia šaltesnius orus ir kritulius – daugiausiai sniegą. Pavasaris ateina skirtingu metu. Šiais metais jis greičiausiai ateis šiek tiek vėliau. Dažniausiai tikrais pavasaris nesutampa su kalendorinio pavasario pradžia. 

– Kada ateis tikrasis pavasaris?

– Sunku pasakyti. Bent jau ši savaitė, panašu, kad tokia ir liks – daugiau žiemiška. Iki pat savaitgalio vyraus sniego pavidalo krituliai, šlapdriba. Temperatūra – naktimis neigiama, dienomis – apie nulį ar silpnas pliusas. Ši savaitė daugiau žiemiška. Kitą savaitę, bent jau kol kas, prasidės „dvikova“ tarp pavasario ir žiemos: slinks aktyvesni ciklonai. Kartais pateksime į šiltesnes ciklono dalis, kartais – į šaltesnes: bus ir šiltesnių, ir šaltesnių dienų. Tikro pavasario dar kol kas nematyti. 

– Kokie buvo reiškiniai praeitą savaitgalį, kai Kaziuko mugės prekystalius tai saulė tirpdė, tai sniegas klojo? Panaši orų kaita ir šiomis dienomis. 

– Šiuo metu yra užslinkęs šaltas oras. Kovo pradžia: saulė šviečia ilgiau, diena ilgiau trunka. Gaunasi didesni terminiai kontrastai tarp oro, esančio prie žemės,  ir aukštesniuose atmosferos sluoksniuose. Formuojasi nedidelį plotą apimantys, bet gana intensyvūs kritulių debesys, dėl ko ir turime tokius labai permainingus orus. 

– Kokios temperatūros dar galime tikėtis?

Naktimis, vos tik pragiedrėjus, ypač ten, kur yra susidariusi storesnė sniego danga, tikrai bus šalčiau. Ketvirtadienį–penktadienį jeigu pragiedrės, temperatūra kai kur gali naktimis kristi iki devynių–dešimties laipsnių šalčio.

– Ką galite palinkėti šąlantiems ir laukiantiems pavasario?

– Kantrybės. Vis tiek pavasaris anksčiau ar vėliau ateis. Kol kas tikrai galime džiaugtis, kad bent jau saulė dažniau pasirodo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kada jis ateis tada ir sulauksime.

Klausimas

Klausimas portretas
Kada sulauksime pavasario. Atsakymas: anksčiau ar vėliau ateis..

Tik

Tik portretas
anūkas grįžęs po turnė iš JAV parves mums saule ir pavasari už virvutes - galėsime dziaugtis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių