Quantcast

Sinoptikai įspėja: laukia neeilinė savaitė – bjaurios oro sąlygos apims visą šalį

  • Teksto dydis:

Sinoptikai perspėja – ši savaitė bus neįprastai bjauri, praneša LNK žinios.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimo instituto mokslininkai uoste fiksavo traukūną – fenomeną, kurio neįmanoma numatyti.

„Kad kas pasakytų, koks bus vėjas, kokios krypties, kokio stiprumo, kaip dažnai, tada mes galėtume prognozuoti, kokios bus bangos. Kai mums išmoks prognozuoti vėją, mes išmoksime prognozuoti bangas ir fenomenus Klaipėdos uoste“, – sakė mokslininkė Loreta Kelpšaitė-Rimkienė.

Traukūno kartais neišlaiko net stipriausi laivus prie krantinės laikantys lynai. O šįkart per marias besikeliantys žmonės ir Smiltynės perkėlos darbuotojai sako atsidūrę lyg karuselėje.

„Iš trijų krypčių gavosi srovės – iš Dangės, iš Nemuno, iš marių ir iš jūros. Ir čia visi jie susitiko, ir mus pradėjo kilnoti iki trijų metrų. Vienu momentu, pakildavome tris metrus ir nusileisdavome“

Mokslininkai patikslina, kaip šis fenomenas susidaro. „Baltijos jūroje susidariusi ilgaperiodinė banga patenka į Klaipėdos uostą, kai tos bangos ilgis yra kartotinis kažkurios uosto ekvatorijos vietos ilgiui, susidaro stovinti banga“, – aiškino L. Kelpšaitė-Rimkienė.

O rezonansas, anot mokslininkų, įvyksta, kai bangos iš marių ir jūros susiduria uoste. „Kaip vonioje – jeigu jūs į vonią įmesite kažkokį didelį daiktą, vanduo pradės linguoti. Susidaro stovinti banga, tai pusė vonios gali išsitaškyti“, – sakė mokslininkė.

Smiltynės perkėlai traukūnas trukdė dirbti dvi paras. Tokį reiškinį keltininkai stebi keliskart per metus. „Tai yra visiškai neprognozuojama. Gali būti kartą ar penkis per mėnesį. Vasarą šis reiškinys yra retesnis, žiemą – dažnesnis. Reikia pastebėti, kad įtaką traukūno susidarymui turi ir uosto gilinimas“, – pasakojo Smiltynės perkėlos vadovas Mindaugas Čiakas.

Ne tik vandenyje, bet ir ant žemės gamta baugina ir vairuotojus, ir kelininkus. Pajūryje – orų siurprizai: sniegas, šlabdriba, pereinanti į lietų, ir vėl sniegas. Tad į regiono kelius pirmadienio rytą išvažiavo net 50 kelininkų mašinų. 

„Pliurzė visur yra. Nei šilta, nei šalta – toks oras. Mums reikia padaryti, kad būtų švarus kelias – kitaip niekaip“, – kalbėjo kelininkas.

„Nusivalysime, jei naktį snigs, ir vėl tas pats bus – pasaka be galo“, – tarstelėjo kitas.

Kelininkai džiaugiasi, kad kol kas ant kelių – pliurzė, o ne čiuožykla, bet įspėja, kad esant mišriems krituliams ir staigiai krentant temperatūrai susidaro plikledis. Pasipila avarijos, tad vairuotojams rekomenduoja įjungti žiemos vairavimo režimą.

„Stebime prognozes. Šis snygis tęsis dar iki antradienio popietės. Esame pasiruošę – druskos mišinio sandėliai papildyti, automobiliai paruošti, budėjimo komandos irgi pasiruošusios“, – teigė „Kelių priežiūros“ Vakarų regiono vadovas Algminas Šmitas.

Sinoptikai sako, kad visa ši savaitė gali būti neeilinė. Kritulių – itin daug. „Orų sąlygos bus gana sudėtingos. Pirmadienio vakarą daugelyje rajonų pradėjo formuotis plikledis. Tad vairuotojai tikrai turėtų būti itin atsargūs ir budrūs kelyje. Na, o artimiausią naktį slenkant pietiniam cinlonui visoje šalyje snigs, o rytinėje šalies pusėje vietomis snigs smarkiai“, – sakė sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė.

Į gruodį, anot sinoptikų įžengsime su šaltuku. Vietomis ir iki vienuolikos laipsnių jis spūstels. Kol kas keistus orus stebintys klaipėdiečiai sako laukiantys tikros žiemos.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

lk

lk portretas
valdo raudoni LIETUVAI ir su oru prastai

Seubas

Seubas portretas
Seubingas. Ar tai bus toks pat seubas kaip omikron? Ar baisesnis?

Vile

Vile portretas
Bet ir surado zurnalistai zodi apibudinti ora - "siaubingos oro salygos"! Kur jie mato ta siauba? Juk ziema atejo ir sniegas iprastas dalykas ziema. Patys zurnalistai siaubingi, nei rasyti moka, nei turi ideju apie ka rasyti, ta pati per ta pati volioja,kaip neskanu kasni burnoje..
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių