Quantcast

Siekiama dar vieno šalies rekordo - nulieta ilgiausia žvakė

2 m 29 cm – toks natūralaus vaško žvakės, kuri buvo nulieta Rusnėje, ilgis. Pasak jos autorės, Lietuvoje nulietos ilgiausios žvakės rekordas dar nebuvo užfiksuotas, todėl duomenis būtinai nusiųs rekordus fiksuojančiai agentūrai. Autorė sako neatsitiktinai žvakę nutarusi lieti artėjant didžiosioms metų šventėms.

„Pernai pamačiau Šilutėje prie H. Šojaus dvaro išdėstytą žibintų alėją, todėl man iškilo toks vaizdinys – norėtųsi pamatyt didelį žibintą šalia kalėdinės eglutės su žvake“, – pasakoja ilgiausios žvakės autorė Aurelija Jakštaitė.

Žvakei pasiruošta apie 10 kg natūralaus bičių vaško. Dalį jo, pasak autorės, buvo sukaupusi mama, kuri kadaise augino bites, kitą - teko pirkti. 7 kg sverianti žvakė nulieta per beveik tris valandas.

„Lieti nebuvo sunku, buvo įdomu. Labiausiai nerimavau dėl to, kad visas vaškas nenukristų nuo dagties, bet jis išsilaikė, atlaikė svorį“, – sako A. Jakštaitė.

Kadaise natūralaus vaško liejamos žvakės mažojoje Lietuvoje buvo labai populiarios, bet Vokietijoje pradėjus jas gaminti fabrikuose, rankomis lietos - gana anksti išnyko.

„Mūsų krašte šios tradicijos išnyko, bet noriu jas vėl atnaujinti ir parodyti vaikams, kaip liejamos žvakės. Vaikai mielai tuo užsiima, vašką čiupinėja, bando jį ragauti ir, pasiėmę minkštą vašką, nulipdyti kažką, o ne žvakę“, – tvirtina ilgiausios žvakės autorė.

Šią žvakę, pasirūpinusi dideliu žibintu, A. Jakštaitė sako būtinai pastatysianti prie H. Šojaus dvaro, kaip ir buvo sumaniusi. Autorei nėra gaila, kad žvakė sudegs – sako nuliesianti kitą - dar ilgesnę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kokia

kokia portretas
dar ginesine kvailyste sugalvost kad isiamzint...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių