Quantcast

Šiaulių opozicija siūlo iškelti sovietų karių kapus ir paminklą, meras tam nepritaria

  • Teksto dydis:

Šiaulių opozicijoje esantys konservatoriai siūlo iš centrinės miesto Prisikėlimo aikštės iškelti sovietų karių kapus ir jų tapatybes įamžinantį obeliską. Meras socialdemokratas Justinas Sartauskas tam nepritaria.

Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys, konservatorius Aurimas Nausėda BNS sakė, kad obeliską iškelti ir karius perlaidoti būtų galima šalia miesto esančiose Ginkūnų kapinėse.

„Tikslinga yra šitą obeliską iškelti į Ginkūnų kapines, kur yra palaidoti apie 900 Sovietų Sąjungos karių, su derama pagarba ir suderinus su Rusijos ambasada“, - sakė A.Nausėda.

Jo teigimu, obeliskas architektūriniu požiūriu nedera prie šalia esančios miesto Katedros.

„Jis yra pastatytas aukščiau ir nustelbia Katedros tvorą. Sudarkoma europinės aikštės koncepcija, nes šis objektas buvo sukurtas Josifo Stalino įsakymu, siekiant sumenkinti katalikų bažnyčią“, - teigė A.Nausėda.

Jis teigė, kad jo pasiūlymus būtų galima įgyvendinti už Europos Sąjungos (ES) lėšas tvarkant miesto centrinę aikštę.

Šiaulių miesto meras J.Sartauskas teigė nepritariantis obelisko ir kapų iškėlimo idėjai.

„Viena, tai brangiai kainuotų, antra, tai aš prieš kapinių iškėlimo klausimą, nes turime ne vienas karo aukų kapines mieste“, - BNS sakė J.Sartauskas.

Jo teigimu, šį klausimą kai kurie vietos politikai nuolatos kelia prieš rinkimus.

„Šitas klausimas vis pakeliamas prieš rinkimus, prieš kokius nors tarptautinius įvykius. Ir tikrai manau, kad nugali kol kas sveika logika. Juk mirusieji nei balsuoja, nei trukdo. Jų pagerbimas dabar neliečiamas. Mes mieste turime ne mažiau 20 kapinių. Pirmojo pasaulio karo, Antrojo pasaulinio karo kapines. Nežinau, kodėl tiktai vienos (kapinės) kliūva“, - sakė Šiaulių meras.

Šiaulių miesto architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Rasa Budrytė teigė, jog šiuo metu kelti Prisikėlimo aikštėje esančius kapus nėra strategiškai teisingas žingsnis.

„Nepritarčiau Antro pasaulinio karo sovietinių karių kapų iškėlimui iš Šiaulių Katedros prieigų dabartiniu istoriniu laikotarpiu dėl vienos paprastos priežasties - yra daug įvairiausių tiek Pirmojo pasaulinio karo, tiek Antrojo pasaulinio karo okupacinių kariuomenių karių kapų Šiaulių mieste, todėl jeigu jau galvoti, tai reikėtų galvoti strategiškai ir apie visas iš karto - vokiečius, rusus, belaisvius ir taip toliau“, - BNS sakė R.Budrytė.

„Dėl paties obelisko, kaip daikto ar objekto - gal ir galima būtų pagalvoti - viskas priklausys nuo to, kokie bus galimi Prisikėlimo aikštės techninio projekto idėjų sprendiniai. Jeigu bus rastas kitas būdas, kaip tinkamai įvardinti palaidojimo vietą, tada reikėtų svarstyti bei įvertinti galimas politines, o ne tik architektūrines urbanistines pasekmes“, - mano R.Budrytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

beretes

beretes portretas
jei taip norit tai perlaidokit uz savo pinigus...

Šikintairui

Šikintairui portretas
Tau reikia - tu ir siūlyk. Man nusispjaut, kas Maskvoj dedasi, tegu tie azijatai sau nors visus politinius ir nepolitinius lavonus į Kremlių susigabena. Bet Lietuva - mano namai, todėl man sarmata, kai visokie pseudopatriotai pradeda kapus knaisiot. Tėvai ir seneliai mane kitaip auklėjo.

Sikintairas>to mizantropui

Sikintairas>to mizantropui portretas
O tu pasiulyk Putinui palaidoti V.I. Lenina. Tegul parodo pagarba mirusiajam.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių