Quantcast

Senelius siūloma pagerbti atmintina diena

Vieną dieną kalendoriuje siūloma skirti seneliams pagerbti. Seimo narė, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė kartu su Seimo narėmis konservatore Irena Degutiene ir „valstiete“ Aušrine Norkiene siūlo į atmintinų dienų sąrašą įrašyti Senelių dieną. Šią dieną siūloma minėti pirmąjį rugsėjo mėnesio sekmadienį.

Projekto tikslas – pagerbti senelius, siekiant stiprinti glaudų ryšį tarp atskirų kartų, puoselėti šeimos tradicijas, ugdyti bendražmogiškas vertybes.

Remiantis psichologų pastebėjimais, Seimo narės teigia, kad paprastai seneliai su anūkais bendrauja laisviau nei tėvai su savo atžalomis, o kai kurie jų net prisipažįsta anūkus mylintys labiau negu savo vaikus. Anūkai iš senelių gauna šilumos, supratimo, palaikymo.

„Moksliniais tyrimais įrodyta, kad senelių ir anūkų bendravimas mažina depresijos simptomus abiem bendraujančioms pusėms, senelių įsitraukimas į anūkų ugdymą statistiškai padidina vaikų galimybes lengviau išgyventi kritinius laikotarpius, ilgina pačių senelių gyvenimą. Tyrimai rodo, kad vaikų ir paauglių, artimai bendraujančių su seneliais, savijauta paprastai yra geresnė, jie patiria mažiau emocinių problemų ir demonstruoja mažiau probleminio elgesio, o seneliams bendraujant su anūkais sudaroma galimybė gyventi energingesnį ir aktyvesnį gyvenimą, pasirūpinti šeimos darna, kartų mainais ir atsakomybe už giminę. Specialistai pažymi, kad senelių ir anūkų santykiai vertinami kaip vieni iš svarbiausių tarp žmonių užsimezgančių ryšių, todėl, jeigu tik įmanoma, juos būtina skatinti ir branginti. Be to, glaudus kartų bendravimas teikia naudos visiems šeimos nariams“, – sako projekto autorės.

Jų nuomone, Senelių diena prisidėtų prie pagarbos vyresnei kartai ugdymo bei glaudesnių šeimos ryšių tarp senelių ir anūkų bei visų artimųjų giminaičių puoselėjimo.

Pasak projekto autorių, užsienio šalių patirtis rodo, kad kai kuriose valstybėse (Lenkijoje, Estijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, JAV, Prancūzijoje, Brazilijoje, Kanadoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje ir kt.) yra minima Senelių diena, skirta seneliams pagerbti bei ryšiams tarp kartų puoselėti.

Šiuo metu Atmintinų dienų įstatyme nėra numatytos dienos seneliams pagerbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Čia kalbama ne apie visus senelius, čia TIK apie 'nusipelniusius', iš Tvartelio. :/

Piktas

Piktas portretas
Nu bl bl visokiu nesamoniu prigalvoja.mamadieniu.byb....dieniu.knisinimosi dienu.

Pensininkė

Pensininkė portretas
Juk turime Pagyvenusių žmonių dieną 1-ją spalio, O ir visas spalis vadinamas Pagyvenusių žmonių mėnesiu! Jeigu taip jau norite pagerbti senelius, turinčius anūkų, tai jau geriau primeskit jiems prie pensijos po kokius 20 euriukų, kad galėtų anūkams kokį skanėstą nupirkti, į kinoteatrą ar zoosodą nusivesti. Va tuomet tai bus tikra pagarba.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių