Quantcast

Seimo vadovybę gali papildyti moteris

Socialdemokratai suka galvą, kas ir kaip galėtų pakeisti iš parlamento dėl galimų korupcinių ryšių pasitraukusį V.Andriukaitį

Socialdemokratai suka galvą, kas ir kaip galėtų pakeisti iš parlamento dėl galimų korupcinių ryšių pasitraukusį V.Andriukaitį

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė netrukus gali tapti Seimo Pirmininko pavaduotoja vietoje iš šių pareigų atsistatydinusio ir parlamentaro mandato atsisakiusio Vytenio Andriukaičio. Tačiau kol kas dar nėra politiškai apsispręsta, ar šios kadencijos Seimo darbui einant į pabaigą tikrai bus paskirtas naujas parlamento vicepirmininkas.

Abi pareigybės vienu metu

Į korupcijos skandalo verpetą patekusiam socialdemokratui V.Andriukaičiui atsisakius Seimo nario mandato ir jo netekus liepos 28-ąją, Seimo Pirmininkas socialliberalas Artūras Paulauskas kartu neteko vieno iš savo pavaduotojų. Dabar parlamento vadovas turi pirmąjį pavaduotoją socialdemokratą Česlovą Juršėną ir du pavaduotojus - socialliberalą Artūrą Skardžių bei liberalcentristą Gintarą Steponavičių. Pastarasis, beje, irgi minimas korupcijos skandale, nors jis ir nėra tarp įtariamųjų, kurie galėjo imti pinigus iš firmos “Rubicon group” už palankių įstatymų prastūmimą. Nepaisant to, G.Steponavičiaus veiksmus nagrinės Seimo Etikos ir procedūrų komisija bei Vyriausioji tarnybinės etikos komisija.

V.Andriukaitis taip pat vadovavo Seimo Europos reikalų komitetui. Dabar jo laikinuoju vadovu paskirtas pirmininko pavaduotojas Justinas Karosas.

Rugpjūčio 16 dieną prasidedančioje neeilinėje Seimo sesijoje turėtų būti sprendžiama, kas užims Europos reikalų komiteto pirmininko vietą.

Pagal Seimo Statutą, Europos reikalų komitetas yra laikomas labai svarbiu ir jo vadovu gali būti skiriamas tik kuris nors iš Seimo vicepirmininkų. Todėl paskyrus komiteto pirmininką automatiškai bus paskirtas ir naujasis Seimo Pirmininko pavaduotojas. Kitas galimas sprendimas - Europos komiteto vadovu skirti vieną iš dabartinių parlamento vicepirmininkų.

Dar neapsispręsta

Pagal Seime susiklosčiusias politines proporcijas Europos reikalų komiteto pirmininko postas priklausytų valdantiesiems socialdemokratams. Jie ir turėtų apsispręsti dėl šios pareigybės.

Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė “Kauno dienai” sakė, kad kol kas nėra priimtas politinis sprendimas, kaip elgtis su Europos reikalų komitetu. Tačiau ji pripažino, kad vienas galimų variantų - komiteto narės B.Vėsaitės paskyrimas į jo vadovės pareigas. Tuo pat metu ji būtų paskirta ir Seimo vicepirmininke.

“Tačiau šis klausimas dar neaptartas nei su mūsų partneriais valdančiojoje koalicijoje socialliberalais, nei su kitomis Seimo frakcijomis”, - teigė I.Šiaulienė. Ji tvirtino, kad sprendimas gali būti priimtas prieš pat neeilinę Seimo sesiją arba netgi jos metu.

I.Šiaulienė neatmetė galimybės, kad klausimas dėl Europos reikalų komiteto vadovo išvis nebus sprendžiamas iki pat šio Seimo kadencijos pabaigos.

Svarstys, jeigu gaus pasiūlymą

Gali būti ir taip, kad Europos reikalų komiteto vadovu bus paskirtas vienas iš dabartinių Seimo vicepirmininkų, pavyzdžiui, liberalcentristas G.Steponavičius, kuris yra komiteto narys. Jis jau buvo Europos reikalų komiteto vadovu, kai šalį valdė “Naujosios politikos” koalicija.

Tuo tarpu V.Andriukaičio atlaisvintos parlamentaro vietos neužims niekas. Jis išrinktas vienmandatėje apygardoje, todėl papildomi rinkimai joje, likus vos keliems mėnesiams iki naujojo Seimo rinkimų, nebus rengiami.

Kartu su V.Andriukaičiu į korupcijos skandalą pateko dar pora parlamentarų - socialliberalas Vytautas Kvietkauskas ir konservatorius Arvydas Vidžiūnas. Jie taip pat atsisakė savo mandatų nuo liepos 28 dienos. Nė vienas jų nebuvo užėmęs svarbių pareigų dabartiniame Seime. Vietoje V.Kvietkausko į Seimą niekas neateis, nes jis irgi buvo išrinktas vienmandatėje apygardoje. O vietoje daugiamandatėje apygardoje išrinkto A.Vidžiūno parlamentare turėtų tapti konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė. Ji turėtų prisiekti ir Seimo nario įgaliojimus gauti neeilinėje sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių