Quantcast

Seimo teisininkai: prezidentės veto „yra netinkamas“

Seimo teisininkai teigia, kad šalies vadovės Dalios Grybauskaitės veto Medžioklės įstatymo ir jį lydinčių įstatymų pataisoms „yra netinkamas“.

Seimo Teisės departamentas teigia, kad prezidentės veto nurodomi motyvai, kodėl visos pataisos grąžintos parlamentarams pakartotinai svarstyti, negali būti pritaikyti visiems pakeitimams.

Seimo teisininkai mano, kad vienas Medžioklės įstatymo pataisų lydintysis įstatymo projektas buvo priimtas nepažeidžiant procedūrų.

„Dekrete išdėstytas pagrindas, kuriuo vadovaujantis įstatymas siūlomas laikyti nepriimtu ir grąžinamas Seimui pakartotinai svarstyti, yra netinkamas, nes dekrete minimo procedūrinio pažeidimo Aplinkos apsaugos rėmimo programos įstatymo pakeitimo priėmimo metu nebuvo“, - sakoma antradienį  parlamentarams pateiktoje Seimo Teisės departamento išvadoje.

Seimo duomenų bazėje nurodoma, kad Medžioklės įstatymo priėmime dalyvavo 72 Seimo nariai, iš kurių už balsavo 67 parlamentarai, o 4 - susilaikė. Per Aplinkos apsaugos rėmimo programos įstatymo priėmimą užsiregistravo 78 Seimo nariai, iš kurių už balsavo 75 parlamentarai, o 2 - susilaikė.

Prezidentė pataisas vetavo, pasak jos, dėl Konstitucijos ir Seimo statuto pažeidimų - ji suabejojo dėl pakeitimų priėmimo teisėtumo.

Šalies vadovės teigimu, priimant pataisas buvo padaryti esminiai įstatymo priėmimo tvarkos pažeidimai - faktiškai balsavime dalyvavo mažiau parlamentarų negu reikia, kad įstatymas būtų priimtas - po balsavimo Seime buvo paskelbta, kad balsavo 71 Seimo narys, tačiau nustatytos faktinės aplinkybės patvirtina, kad balsuojant už pataisas balsavime dalyvavo ne 71, o 70 Seimo narių - mažiau nei yra minimalus parlamentarų skaičius, kuriam esant gali būti priimamas įstatymas.

Taip pat prezidentė pabrėžė, kad balsuojant vienas Seimo narys balsavo už kitą - tai irgi yra pažeidimas.

Pataisos be apribojimų leidžia medžiotojų būrelių nariais tapti privačios žemės sklypo savininkams, kurie medžioklės plote turi daugiau nei 100 hektarų miško arba dirbamos žemės. Tokie nauji nariai į medžiotojų būrelius būtų priimami per mėnesį.

Vieno medžioklės ploto dydis negalėtų būti mažesnis negu 1 tūkst. hektarų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bugenis

Bugenis portretas
Prezidentės veto labai tinkamas: socdemas milijonierius Bradauskis, vis kovojantis užteisybę, elgiasi neteisėtai, nes yra medžiotojas; antra - nebuvo parlamentarų kvorumo. Todėl man primena situaciją futbolo aikštėje: vartininkas išima kamuolį iš vartų ir šaukia: „Kamuolys nepateko į vartus!"
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių