Quantcast

Seimo kontrolierė: policija neužtikrino LGBT bendruomenės teisės į taikų susirinkimą

  • Teksto dydis:

Dėl policijos pareigūnų nepakankamo aktyvumo Lietuvos gėjų lygos (LGL) organizuoto taikaus susirinkimo metu reaguojant į priešiškai nusiteikusių provokatorių veiksmus, buvo neužtikrinta susirinkimo dalyvių teisė į taikų susirinkimą, nustatė Seimo kontrolierė Erika Leonaitė.

Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių įstaigos pranešime nurodoma, kad atsižvelgus į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir vaizdo įrašus, tyrimą Seimo kontrolierė atliko savo iniciatyva.

Vykusiame proteste dalyviai susirinko išreikšti susirūpinimą dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo, kuriame numatyta LGBT bendruomenę diskriminuojanti nuostata ir raginti parlamento narius atsižvelgti į Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą byloje Macatė prieš Lietuvą.

E. Leonaitė pažymėjo, kad iš išnagrinėtų vaizdo įrašų matyti, jog provokatoriai nesiekė pasinaudoti teise į kontrsusirinkimą, tačiau tikslingai atliko veiksmus, nukreiptus į vykusio susirinkimo sutrikdymą, pavyzdžiui, fiziškai įsibraudami tarp susirinkimo dalyvių ir darydami jiems psichologinį spaudimą, valstybinių vėliavų kotus naudodami kaip pagalius.

Seimo kontrolierė atkreipė dėmesį ir į tai, kad nagrinėjamu atveju susirinkimų teise siekė pasinaudoti pažeidžiama visuomenės grupė. EŽTT yra ne kartą konstatavęs, kad teisė laisvai rengti taikius susirinkimus apima ir pozityvią valstybės pareigą suteikti susirinkimų dalyviams atitinkamą apsaugą.

„Pozityvi pareiga užtikrinti galimybę veiksmingai pasinaudoti taikių susirinkimų teise itin svarbi, be kita ko, tais atvejais, kai susirinkime siekiama atkreipti dėmesį į diskriminacines teisės aktų nuostatas ir praktikas, keliamos pažeidžiamų ir (ar) stigmatizuojamų visuomenės grupių, dažniau susiduriančių su diskriminacija, teisių užtikrinimo problemos“, – teigė E. Leonaitė.

Seimo kontrolierė Policijos generaliniam komisarui rekomendavo imtis priemonių, kad ateityje gavusiems leidimą organizuoti susirinkimą dalyviams visais atvejais būtų užtikrinama praktinė ir veiksminga jų teisė į taikų susirinkimą, ypač kai vykstant susirinkimui dėl provokatorių ar priešiškai nusiteikusių asmenų veiksmų kyla grėsmė visaverčiam teisės į taikų susirinkimą įgyvendinimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matomai

matomai portretas
" kontrolierius " renka patikrinus kokios jie orentacijos ir pakraipos ........ juk visiems būna problemų

naitei

naitei portretas
tai gi argi sveiko proto žmogus nezino ka turi tarpkoji ir kam tas ?

Pilietis

Pilietis portretas
Tai čia ne policijos reikalas, o mediku
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių