Quantcast

Seimo komitetas - už solidarumo streikus

  • Teksto dydis:

Lietuvoje siūloma leisti rengti solidarumo streikus - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas trečiadienį nepritarė naujojo socialinio modelio kūrėjų norui drausti tokius streikus.

„Tokie streikai labai populiarūs Skandinavijos šalyse, kai pavyzdžiui, dokininkai streikuoja dėl jūreivių, kai elektrikai streikuoja dėl mūrininkų. Bet jie nebūdingi mūsų teisinei sistemai. Kontinentinėje Europoje jie draudžiami“, - komiteto posėdyje sakė Vilniaus universiteto mokslininkas, vienas socialinio modelio kūrėjų Tomas Davulis. 

Tačiau jis pabrėžė, kad solidarumo streikų draudimo neįteisinimas „nereiškia, kad tokie streikai leidžiami ir jų skelbimo tvarka sureguliuota“.

T.Davulis pripažino, kad Lietuvoje „tam tikro laipsnio solidarumo streikai galėtų būti tarp šakinių profsąjungų“.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas suabejojo, ar tokie streikai Lietuvoje įmanomi: „Solidarumas Lietuvoje net per mikroskopą sunkiai matomas“.

Tačiau konservatorius Rimantas Jonas Dagys suabejojo, kaip tokie streikai būtų reguliuojami, kai įmonė, kurioje vyktų streikas, veiktų keliose šalyse.

„Kaip bus traktuojama? Galės jie rengti solidarumo streikus, kai darbdavys išsisklaidęs per kelias valstybes, ar galės streikuoti normaliai tik vienas padalinys, pavyzdžiui, Lietuvoje. Gal be reikalo išbraukėme tuos solidarumo streikus“, - kalbėjo parlamentaras.

Trišalė taryba taip pat siūlė nedrausti solidarumo streikų. Tačiau naujojo Darbo kodekso projekte nėra numatyta, kaip būtų galima juos rengti.

Solidarumo streikai paprastai inicijuojami siekiant palaikyti kitų profesinių sąjungų reikalavimus jų darbo ginčuose.

Iki šiol Lietuvoje nėra buvę solidarumo streikų. Naujajame Darbo kodekse numatyta, kad ateityje galėtų vykti įspėjamasis streikas, kuris truktų ne ilgiau kaip dvi valandas, ir tikrasis streikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nejaugi

Nejaugi portretas
valdziazmogiai bijo runkeliu streiku. Keistai atrodo.

savas

savas portretas
idomu kokios naujoves bus pries pat rinkimus

jokio naujo darbo

jokio naujo darbo portretas
kodekso čia nereikia kurti-imi gatowus iš Skandinavijos modelius ir igyvendini.O gal būtent Lietuvai reikalingas kažkoks specialus, vergams skirtas darbo kodeksas?Pripratot nuo reketo laikų kad kuo žmogui blogiau tuo geriau?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių