Quantcast

Seimas svarstys siūlymus pavesti atlikti auditą, kaip vykdomi pažadai mokytojams

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys siūlymus Valstybės kontrolei pavesti atlikti auditą, ar tinkamai vykdomi įsipareigojimai dėl mokytojų darbo užmokesčio, o lėšos švietimui valstybės biudžete naudojamos racionaliai.

Parlamentas bendru sutarimu ėmėsi dviejų tokių nutarimų projektų, kurių vieną pateikė grupė opozicijos atstovų, o kitą – buvusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė konservatorė Jurgita Šiugždinienė. Bendru sutarimu nutarta jų imtis kartu ir sujungti į vieną, o tolesnis svarstymas numatytas gruodžio 12 dieną.

Per 40 opozicijos atstovų siūlo tokį auditą pavesti Valstybės kontrolei atlikti iki kitų metų vasario 1 dienos, o konservatorė J. Šiugždinienė siūlo, kad auditas būtų atliktas iki kitų metų gegužės 15-osios.

„Niekas nesiginčija ir aš nesiginčysiu, kad valstybės skiriamas finansavimas švietimui tikrai auga, bet švietimo kokybės augimo tempai akivaizdu, kad nėra pakankami. Mokytojai reiškia pagrįstą nepasitenkinimą dėl atlyginimų, Valstybės kontrolė, statistikos agentūra skirtingai skaičiuoja mokytojų atlyginimus, kitus rodiklius“, – sakė nutarimą pristatęs opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas.

J. Šiugždinienė siūlė nutarimus sujungti ir apsipręsti dėl vieno audito.

Kitų metų biudžete švietimui numatyta skirti 3,842 mlrd. eurų – papildomai 540 mln. eurų, palyginti su 3,3 mlrd. eurų finansavimu 2023-iaisiais, ir didžiausia dalis augančių išlaidų tenka švietimo susitarimo įgyvendinimui, kuriuo keliami atlyginimai mokytojams ir mokslo darbuotojams.

Vyriausybė siūlo mokytojų darbo užmokestį kitąmet kelti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Didžioji dalis šios sumos – per 219 mln. eurų – numatyta mokytojų ir pedagoginių darbuotojų atlyginimams, per 84 mln. eurų – dėstytojų, mokslininkų ir neakademinių darbuotojų atlyginimų didinimui.

Su tokiu didinimu sutiko keturios švietimo darbuotojus vienijančios profesinės sąjungos, su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pasirašiusios kolektyvinę sutartį, tačiau nesutinka Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), kuri algas ragina kelti po 15 procentų.

LŠDPS rugsėjo pabaigoje surengė streiką, kurį spalio viduryje laikinai sustabdė ir jį atnaujina trečiadienį. Taip pat prie Seimo rengiamas mokytojų mitingas.

Finansų ministerija pateikia skaičius, kad mokytojams, pagal Valstybės duomenų agentūros skelbiamus duomenis, atlyginimas į rankas kitais metais vidutiniškai augs 276 eurais, iš jų 130 eurų – nuo sausio 1 dienos. Dėstytojams ir mokslininkams, atitinkamai, atlyginimas kitais metais augs 440 eurų, iš kurių 140 eurų – nuo sausio 1 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių