Quantcast

Seimas spręs dėl Panevėžio teisėjo įgaliojimų sustabdymo

Leidęs patraukti baudžiamojon atsakomybėn Panevėžio apygardos teismo teisėją Rimantą Savicką, Seimas dar spręs dėl jo įgaliojimų stabdymo.

Antradienį į Seimo posėdžių darbotvarkę įtrauktas nutarimo projektas dėl Panevėžio apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjo R.Savicko įgaliojimų stabdymo iki galutinio sprendimo ikiteisminiame tyrime.

Pagal Teismų įstatymą, teisėjo, kuris yra įtariamas arba kaltinamas nusikalstamos veikos padarymu, įgaliojimus gali sustabdyti Seimas, o tarp Seimo sesijų - prezidentas. Teisėjo įgaliojimai sustabdomi iki galutinio sprendimo ikiteisminiame tyrime arba sprendimo baudžiamojoje byloje įsiteisėjimo.

Jei per ikiteisminį tyrimą paaiškėja aplinkybių, dėl kurių baudžiamasis procesas negalimas, arba nesurenkama pakankamai duomenų, pagrindžiančių teisėjo kaltę dėl nusikalstamos veikos padarymo, arba teismo sprendimu baudžiamojoje byloje teisėjas nepripažįstamas kaltu, teisėjo įgaliojimai atnaujinami ir jam sumokamas atlyginimas už įgaliojimų sustabdymo laiką.

Seimas gegužę patenkino generalinio Algimanto Valantino prašymą leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Panevėžio apygardos teismo teisėją R.Savicką.

Balandžio 28 dieną generalinis prokuroras A.Valantinas kreipėsi į Seimą, prašydamas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Panevėžio apygardos teismo teisėjus R.Savicką ir Arnoldą Šukaitį. Pastarojo neliečiamybės Seimo laikinoji komisija siūlė nenaikinti, priešingai nei R.Savicko, ir imunitetui panaikinti parlamentarų balsų neužteko.

Prokuroras parlamentarus informavo, kad atliekami du ikiteisminiai tyrimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumento suklastojimo ir jo panaudojimo, sukčiavimo bei dėl kyšininkavimo ir papirkimo.

A.Valantinas tuomet pranešė, kad turimi duomenys leidžia įtarti, jog R.Savickas organizavo tikro dokumento - nedarbingumo pažymėjimo - suklastojimą, kaip kyšius neva paėmė tris viskio butelius ir maisto produktų, o abu teisėjai į medžioklę vyko automobiliu, kuriam padangas pirko R.Savicko paskirtas bankroto administratorius.

Pasak generalinio prokuroro, dėl šių teisėjo R.Savicko ir jam padėjusio teisėjo A.Šukaičio veiksmų didelės žalos patyrė valstybė, nes buvo pažemintas teisminės valdžios autoritetas ir diskredituotas teisėjo vardas.

Vėliau prokurorai Seimui pateikė papildomos informacijos - kad R.Savickas kaip kyšį galimai paėmė ir 2400 litų.

R.Savickas teismuose dirba nuo 1989-ųjų balandžio, o Panevėžio apygardos teismo teisėju buvo paskirtas 1995-ųjų sausį.

STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl bankroto administratoriaus Algio Kleivos veikos. Jis įtariamas kyšio priėmimu, svetimo turto pasisavinimu, didelės vertės sukčiavimu bei piktnaudžiavimu tarnyba. Jam pateikti įtarimai dėl neteisėto daugiau nei 32,5 tūkst. litų pasisavinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių