Quantcast

Seimas spręs, ar sugriežtinti buvusių sodybų privačiame miške atstatymą

Siekiant dar labiau suvaržyti miško paskirties keitimą prie ežerų ar upių bei kitose patraukliose vietose, siūloma sugriežtinti neišlikusių sodybų privačioje miško žemėje atstatymą.

Seimas antradienį priėmė svarstyti „valstietės“ Virginijos Vingrienės parengtas Miškų įstatymo pataisas. Už balsavo 35 Seimo nariai, o susilaikė 21 parlamentaras.

V. Vingrienė siūlo leisti atkurti tik tas išnykusias sodybas, kurių buvimą patvirtina išlikę dokumentai.

Pakeitimai, anot jos, apsaugos miškus nuo neteisėtos urbanizacijos, vandens telkinių pakrančių užstatymo ir padidins galimybę žmonėms prieiti prie gražiausių gamtos vietų.

Dabar buvusias sodybas privačioje miško žemėje galima atstatyti, ir kai nėra išlikę archyviniai dokumentai, o, kaip numatyta įstatyme, „nustatant juridinį faktą“. Šios nuostatos V. Vingrienė ir siūlo atsisakyti.

Pataisos autorė sako, kad dabar yra galimybė žemės paskirtį pasikeisti apgaule, pavyzdžiui, išdėliojant apsamanojusius akmenis ir taip bandant įrodyti, kad tai kažkada buvo sodybos pamatai, pakviečiant palankiai liudijančių asmenų.

2012 metų rudenį Seimas leido buvusių sodybų miškuose savininkams bei jų pirmos, antros ar trečios eilės įpėdiniams atstatyti statinius miškuose įrodžius, kad jos ten iš tikrųjų buvo – yra išlikę archyviniai dokumentai arba sodybos buvimo faktą pripažįsta teismas.

Parlamentarai tada pakeitė tvarką, siekdami išspręsti piliečio Petro Vičino peticijoje iškeltą problemą – jis skundėsi negalįs atstatyti senelio sodybos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Prie Plateliu ezero vien privacios teritorijos ar slagbaumai su tvorom... Uzsibarikadavo...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių