Quantcast

Seimas neatlieka daugybės darbų

Penktadienį prasidedančiai Seimo rudens sesijai siūloma beveik septyni šimtai projektų, nors paprastai per sesiją parlamentarai priima tik apie trečdalį jų.

Darbų lavina

Seimo pirmininkė Irena Degutienė įregistravo Seimo nutarimo dėl rudens sesijos darbų programos projektą. Į jį įrašyta apie 670 įstatymų ir nutarimų projektų, kuriuos numatoma pateikti per sesiją parlamentarams svarstyti.

Seimo kanceliarijos posėdžių sekretoriato vadovė Violeta Gureckienė teigė, kad maždaug tiek projektų visuomet įrašoma į sesijos darbų programą.

Tačiau per sesiją atsiranda naujų pasiūlymų, projektų, kuriuos parlamentarai svarsto be eilės. Tai paskyrimų į įvairias pareigybes klausimai, taip pat tarptautinių ir tarpvalstybinių sutarčių ratifikavimai, skubios įstatymų pataisos, reikalingos operatyviems klausimams spręsti. Taip pat galimas laikinųjų komisijų sudarymas ar jų išvadų svarstymas, interpeliacijos atskiriems Vyriausybės nariams, kiti klausimai.

Visų neįstengia priimti

Paprastai per sesiją priimama apie 200–250 įstatymų, tai yra mažiau nei pusė visų siūlomų projektų. Likusieji užsiguli stalčiuose arba perkeliami į būsimas sesijas.

Šių metų pavasario sesijoje Seime iš viso buvo patvirtinti 232 įstatymai, per visą nepriklausomybės laikotarpį nuo pat 1990 m. kovo 11-osios – apie 6700 įstatymų.

V.Gureckienė informavo, kad beveik 40 proc. į šio rudens sesijos programą įrašytų projektų yra parengta atskirų Seimo narių ir frakcijų, likusieji teikiami Vyriausybės bei parlamentinių komitetų ir komisijų.

p>Paprastai pastariesiems teikiamas prioritetas sudarant sesijos darbų grafiką. "Atskirų parlamentarų ir frakcijų teikiami projektai neretai sujungiami su Vyriausybės ir komitetų siūlomais projektais, be to, yra įtraukiami į opozicinių frakcijų darbotvarkes", – aiškino V.Gureckienė.

Prasta projektų kokybė

I.Degutienė yra pareiškusi abejonių dėl kai kurių atskirų Seimo narių siūlomų projektų kokybės. "Ši parlamento kadencija išskirtinė tuo, kad labai daug įstatymų pataisų registruoja atskiri Seimo nariai. Dėl daugelio jų kokybės turiu daug abejonių", – pareiškė Seimo pirmininkė ir pagrasino nekokybiškų projektų net netraukti į plenarinių posėdžių darbotvarkę.

Rudens sesijos pagrindiniu darbu tampa kitų metų biudžeto ir jo įgyvendinamųjų įstatymų priėmimas. Iki spalio Vyriausybė turėtų biudžeto projektą pateikti Seimo nariams. Valdančioji keturių centro dešinės partijų koalicija tikisi, kad jis bus parlamentarų priimtas.

Be biudžeto, koalicija prioritetiniais taip pat vadina įstatymus dėl energetikos sektoriaus, švietimo ir sveikatos apsaugos sistemos reformos, kovos su korupcija.

Seimo rudens sesija prasideda kasmet rugsėjo 10 d., pagal Konstituciją baigiasi gruodžio 23-iąją, tačiau ji gali būti pratęsta. Paprastai tai ir daroma – rudens sesija užtrunka iki sausio vidurio, pabaigos ar netgi vasario.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių