Quantcast

Seimas įteisino turto civilinį konfiskavimą

Už naują Turto civilinio konfiskavimo įstatymą balsavo 73 Seimo nariai, prieš buvo vienas ir keturi parlamentarai susilaikė. Numatyta, kad įstatymas įsigalios šių metų liepą.

Asmens turtą įstatymas leidžia konfiskuoti, jei jis priklauso nusikalstamoms grupuotėms, įtariamas, kaltinamas ar nuteistas už sunkius ir kai kuriuos apysunkius nusikaltimus.

Tai būtų prekyba žmonėmis, plėšimas, turto prievartavimas, vagystės iš patalpų, automobilio vagystės, su kontrabanda, narkotikais susiję ar korupciniai nusikaltimai, nusikalstamasis susivienijimas.

Taip pat konfiskuoti turtą būtų galima, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas į projektą įrašė, kad civilinio proceso tvarka gali būti išieškomas ir turtas, įgytas iki įstatymo įsigaliojimo, bet ne anksčiau nei 2010 metų gruodžio 11 dieną.

Kad civilinio turto konfiskavimo mechanizmas įsigaliotų, įstatymą dar turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda.

Iki šiol Prezidentūra įstatymo nuostatas vertino atsargiai, pažymėdama, kad nereikia skubinti jo priėmimo ir siūlymus tinkamai išdiskutuoti, nes jie susiję su konstitucine turto neliečiamumo vertybe.

Pagal Seimo priimtas pataisas, siekiant užbėgti už akių galimam turto išdalijimui, nustatoma, kad turto konfiskavimo procesas apimtų ir turtą, perduotą vaikams, seneliams, tėvams, sutuoktiniui ar sutuoktinio artimiausiems giminaičiams.

Prieš pradedant konfiskavimo procesą, būtų atliktas turto tyrimas. Sprendimą dėl to priimtų prokuroras, nustatęs, kad yra pagrindas įtarti, jog turtas yra gautas nusikalstamu būdu ar 100 tūkst. eurų viršija asmens teisėtas pajamas.

Turto civilinio konfiskavimo procesas susidėtų iš dviejų etapų. Pirmiausia asmuo būtų įpareigojamas deklaruoti ir pagrįsti turimą turtą bei pajamas. Jeigu asmuo to nepadaro, būtų kreipiamasi į teismą dėl turto, neproporcingo asmens pajamoms, konfiskavimo.

Sprendimus dėl įpareigojimo deklaruoti ir pagrįsti turtą bei pajamas skyrimo asmeniui, dėl turto civilinio konfiskavimo, o prireikus ir dėl turto arešto taikymo priimtų teismas. Į teismą dėl minėtų sprendimų turėtų kreiptis prokuroras.

Bylos dėl turto civilinio konfiskavimo būtų nagrinėjamos teisme Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka pagal prokuroro ieškinį dėl viešojo intereso gynimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Tai tiek ir tereikia seimo narių, kiek balsavo. Kam reikalingi tie kiti? Kurie nedirba...

Panašu , kad seimo opoziciniai

Panašu , kad seimo opoziciniai  portretas
todėl ir ragino nebalsuoti referendume dėl seimo narių mažinimo iki 101 . Referendumą inicijavo " valstiečiai " . O kur dabar seimo opoziciniai : konservatoriai , liberalieji , socdemai ? Dabar nelanko posėdžių , bijojo , kad iš karto matysis kurių nėra ir ponai turėtų eiti į darbą - seimo posėdžius už kuriuos gauna .atlygį . Veidmainių politika ?

Ona

Ona portretas
O kur likusieji iš 141?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių