Quantcast

Seimas dirbs palengva

Tik sudėlioti biudžetą, diskutuoti dėl "Sodros" pertvarkos, svarstyti, kaip kitąmet elgtis su biudžetininkų atlyginimais. Šios kadencijos Seimas itin svarbių įstatymų jau nepriims.

Populizmo netrūks

Artėjantys rinkimai koreguoja ir Seimo darbą. Parlamentarai rudenį dirbs kur kas mažiau ir itin svarbių įstatymų jau nepriims. Tarp svarbiausių darbų – kitų metų biudžeto projektas ir "Sodros" pertvarkos gairės. Tačiau galutinius sprendimus dėl minėtų dalykų turės priimti jau naujos kadencijos parlamentas.

p>Matyt, daugiausia diskusijų Seime sukels su biudžetu susiję įstatymai: parlamentarams teks svarstyti laikinai sumažintų pensijų kompensavimo klausimą, apsispręsti, ar ir kitąmet biudžetininkų atlyginimai neaugs. Greičiausiai į darbotvarkę kartu su biudžetu grįš ir PVM lengvatų klausimas.

"Tad populistinių lenktynių, matyt, neišvengsime. Jeigu paliečiami platūs žmonių sluoksniai, – kalbame apie pensijas ar atlyginimus, – tai visada sukelia nemažai diskusijų. Jų tikrai netrūks. Bet, manau, ir rudenį, iki rinkimų, galime dirbti konstruktyviai", – tvirtino valdančiosios konservatorių frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Laukia Vyriausybės žodžio

Tiesa, rudenį jau galėtų prasidėti diskusijos dėl galimos šilumos ūkio pertvarkos. Energetikos ministras yra pažadėjęs rudeniop pateikti atitinkamus įstatymų projektus. Tačiau lig šiol juos gaubia tyla. "Jeigu sutartume dėl pensijų reformos ir šilumos ūkio pertvarkos koncepcijos, būtų labai gerai", – mano Algis Čaplikas, Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas, Seimo vicepirmininkas.

Tačiau, jo nuomone, svarbius klausimus dėl biudžeto reikia palikti jau kitai valdžiai. "Nemanau, kad šiam Seimui verta priimti sprendimus ir formuoti biudžetą. Vyriausybė atliks, kaip įprasta, savo darbą, bet kita koalicija, kita valdžia turi turėti atrištas rankas, kad suformuotų biudžetą pagal savo programas. Gal kita dauguma turės kitą nuomonę. O jei valdžioje liksime mes, problemų nebus", – samprotavo A.Čaplikas. Jo teigimu, nereikia daryti problemos kitai valdžiai.

Dirbs pusantros dienos

Beje, šį rudenį parlamentarai dirbs kiek mažiau nei įprastai. Plenariniai posėdžiai bus rengiami antradieniais (rytinis ir vakarinis) ir trečiadieniais nuo 14 val. Trečiadieniais iš ryto posėdžiaus Seimo komitetai. Tai nutarta užvakar vykusiame Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pasitarime dėl Seimo rudens sesijos su Seimo valdybos nariais, komitetų pirmininkais, frakcijų seniūnais ir Vyriausybės kancleriu. "Iš esmės prarandame tik pusę plenarinių posėdžių dienos", – komentavo I.Degutienė. Iki šiol Seimo plenariniai posėdžiai (rytiniai ir vakariniai) vykdavo antradieniais ir ketvirtadieniais.

Tiesa, anksčiau planuota, kad Seimo nariai rudenį galėtų posėdžiauti tik vieną dieną, nes tokia tradicija. Paprastai daugelis šios kadencijos parlamento narių – ir kandidatai, tad turi važinėti pas rinkėjus, dalyvauti debatuose.

Vis dėlto ši tradicija buvo sulaužyta. Šio klausimu politikų nuomonės išsiskiria. Antai J.Razma aiškina, kad Seimas gali "išlikti darbštus", nes trečiadieniais galima posėdžiauti iki išnaktų. Kiti atkerta, kad nereikia vaidinti – darbo ir taip netrūks. "Užtenka ir vienos darbo dienos. Tokia juk tradicija. Prasidėjus rinkimų kampanijai dirbame vieną dieną. Aš galiu dirbti ir dvi, ir keturias dienas. Tačiau prasidėjo rinkimų kampanija. Kai kuriems Seimo nariams reikia baigti vaidinti šventuosius", – kalbėjo A.Čaplikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių