Quantcast

Seimas dar gali sujaukti rinkimų tvarką

Praėjusią savaitę Prezidentui Valdui Adamkui pasirašius dekretą dėl eilinių Seimo rinkimų rengimo spalio 12 d., prasidėjo oficiali parlamento rinkimų kampanija.

Praėjusią savaitę Prezidentui Valdui Adamkui pasirašius dekretą dėl eilinių Seimo rinkimų rengimo spalio 12 d., prasidėjo oficiali parlamento rinkimų kampanija.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas tv irtina, kad jau dabar politinės partijos gali atidaryti specialiąsias rinkimams skirtas sąskaitas, rinkti kampanijai reikalingas aukas ir planuoti, kaip jas leisti. Prezidento dekretas tapo sig-
nalu ir VRK, kuri pradeda įsukti visą techninio pasirengimo rinkimams mechanizmą.

– Seimo rinkimų data yra aiškiai nurodyta Konstitucijoje – antrasis spalio sekmadienis. Kodėl reikia dar ir Prezidento dekreto dėl rinkimų datos nustatymo?

– Prezidento dekretas dėl eilinių Seimo rinkimų datos nustatymo yra savotiškas signalas, oficialus pranešimas, kad prasideda pasirengimas šiems rinkimams. Beje, nepaisant to, kad Konstitucijoje prieš kelerius metus buvo įrašytas nuostatas, jog eiliniai Seimo rinkimai rengiami jo ketvirtųjų kadencijos metų spalio antrąjį sekmadienį, išliko ir anksčiau buvęs įpareigojimas Prezidentui savo dekretu formaliai nustatyti tą datą. Įstatymas nustato, kad data oficialiai turi būti nustatyta ne vėliau kaip prieš pusmetį iki pačių rinkimų. Tad valstybės vadovas kruopščiai vykdo Konstituciją ir įstatymus.

Taigi, sulig Prezidento parašu ant dekreto dėl Seimo rinkimų datos prasideda oficialus pasirengimas šiems rinkimams.

– Tai reiškia, kad prasideda oficiali Seimo rinkimų kampanija?

– Taip, įstatymas numato, kad įsigaliojus sprendimui dėl rinkimų datos prasideda oficiali rinkimų kampanija. Tai reiškia, kad nuo šiol galima kreiptis į VRK ir prašyti suteikti rinkimų kampanijos dalyvio statusą, galima atidaryti rinkimams skirtas specialiąsias sąskaitas, rinkti specialiai rinkimams skirtas aukas, skirti iždininkus, kurie bus atsakingi už kampanijos pinigus.

VRK įgyja teisę tvirtinti oficialų pasirengimo Seimo rinkimams grafiką, netrukus bus pradėtos tikslinti rinkimų apygardos ir apylinkės, tikslinami rinkėjų sąrašai, vėliau bus skiriamos vietos rinkimų komisijos.

Žodžiu, pradeda suktis visas pasirengimo Seimo rinkimams mechanizmas.

– Argi kampanija vyksta ne likus vienam mėnesiui iki rinkimų?

– Nepainiokime dviejų sąvokų – oficiali rinkimų kampanija ir rinkimų agitacijos laikotarpis. Štai dabar, likus pusmečiui iki balsavimo, prasidėjo rinkimų kampanija. Kai liks mėnuo iki rinkimų, jau bus patvirtinti visi kandidatai į Seimo narius ir prasidės oficiali jų agitacijos kampanija.

Paprasčiau tariant, dabar gali suintensyvėti vadinamoji bendrojo pobūdžio rinkimų kampanija. Partijos dabar gali rengtis rinkimams, kaupti lėšas ir planuoti išlaidas, rinktis pretendentus į kandidatus, dėlioti savo sąrašus. Žinoma, dalis partijų tą darė ir anksčiau, bet dabar tai jau tapo oficialu.

Likus dviem mėnesiams iki rinkimų, tai yra nuo rugpjūčio vidurio, VRK jau pradės priimti partijų ir pavienių kandidatų pareiškinius dokumentus. O likus mėnesiui iki balsavimo, tai yra rugsėjo 12 dieną, bus įregistruoti visi kandidatai, paskelbti jų sąrašai. Štai tada jie, turėdami jau oficialų kandidatų statusą, galės už save agituoti.

– Rinkimų data jau paskelbta, bet Seimo rinkimų įstatymas dar nepakoreguotas. Ar jūsų darbui turės įtakos, jeigu Seimas sugalvos įstatymą keisti likus tiek nedaug laiko iki rinkimų?

– Būtų puiku, jeigu jau netrukus būtų priimtos tos Seimo rinkimų įstatymo pataisos, kurios jau senokai parengtos ir laukia savo eilės parlamente. Ten yra daug įvairių techninių dalykų, tačiau siūloma ir esmingesnių, pavyzdžiui, dėl išankstinio balsavimo paštuose panaikinimo.

Kiek žinau, dar balandį Seimas turėtų priimti numatytąsias pataisas. Jeigu taip atsitiks, tada viskas gerai, dar pakankamai laiko pasirengti.

Balsavimo internetu nebus

– Regis, galutinai palaidota balsavimo internetu galimybė?

– Kodėl gi? Ne. Seimas yra patvirtinęs elektroninio balsavimo koncepciją, niekas jos neatšaukė, tad po truputį ją rengiamasi įgyvendinti.

Kitas reikalas – įstatymu įtvirtinti balsavimą internetu. Šiems Seimo rinkimams, atrodo, jau nebebus pasirengta įdiegti tokią balsavimo galimybę, nebus suspėta, netgi jeigu būtų pataisyti atitinkami įstatymai.

Bet ateityje, tikiuosi, netolimoje, Lietuvoje galimybė balsuoti turėtų būti įdiegta. Gal tai įvyks kitąmet per prezidento arba Europos Parlamento rinkimus, gal vėlesniais metais, kai rinksime savivaldybes arba dar kitos kadencijos Seimą.

Turiu pasakyti, kad mūsų kaimynai yra suplanavę įdiegti elektroninį balsavimą. Kitąmet tai žada padaryti Latvija ir Lenkija. Nebūtų labai gerai, jeigu smarkiai nuo jų atsiliktume šioje srityje.

– Netrukus, rengiantis Seimo rinkimams, turės būti performuota VRK. Galbūt Jums jau siūloma vadovauti dar vieną kadenciją?

– Kol kas nenorėčiau šio klausimo komentuoti. Ateis laikas ir visuomenei bus pranešta, ar man, ar kam kitam pasiūlyta vadovauti VRK. Galų gale, dėl to dar turės apsispręsti Seimas. Tai įvyks ne anksčiau kaip gegužę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių