Quantcast

Seimą bandys suvaldyti I.Degutienė

Naująja Seimo pirmininke vakar išrinkta konservatorė Irena Degutienė. Už ją balsavo ne tik valdančioji koalicija, bet ir opozicija.

Pirmoji moteris

I.Degutienės kandidatūrą per slaptą balsavimą parėmė 87 parlamentarai, prieš buvo 8.

Pastarąsias kelias dienas Seimo vadovo pareigas laikinai ėjusi I.Degutienė buvo vienintelė kandidatė į parlamento pirmininkus. Šis postas liko laisvas antradienį, kai iš jo buvo atstatydintas Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas.

60-metė I.Degutienė tapo pirma moterimi, kuri nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje eina Seimo pirmininko pareigas.

Nuo šių metų pradžios iki dabar I.Degutienė buvo Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja.

Apipylė gėlėmis

Kai buvo paskelbta apie I.Degutienės išrinkimą Seimo pirmininke, prie jos nusidriekė ilga sveikintojų eilė. Iš plenarinių posėdžių salės naujoji parlamento vadovė išėjo nešina didžiuliu glėbiu gėlių puokščių.

"Skaičiuoti moku, puikiai suprantu, kad ir dalis opozicijos balsavo už mane", – dėkodama Seimo nariams sakė I.Degutienė.

Valdančioji koalicija, iškėlusi šią vienintelę kandidatūrą, dabar formaliai vienija tik 71 Seimo narį. Bet dalis opozicijos atstovų neslėpė paremsiantys ilgametės parlamentarės I.Degutienės kandidatūrą.

Opozicinę Darbo partiją, paskelbusią, kad balsuos už valdančiųjų iškeltą kandidatę, I.Degutienė pavadino viena realiausių pretendenčių papildyti valdančiąją daugumą, jeigu su A.Valinsku konfliktuojanti frakcija "Viena Lietuva" galutinai atsisakys vėl prisidėti prie valdžios. Darbo partijos frakciją už atsakingumą gyrė ir konservatorių lyderis premjeras Andrius Kubilius.

Vilioja Č.Juršėną

Žurnalistų paklausta, kuo ji geresnė už antradienį nušalintą A.Valinską, Seimo pirmininko poste išbuvusį mažiau kaip dešimt mėnesių, I.Degutienė atsakė: "Esu seniau šiame darbe, visus geriau pažįstu. O kai geriau žmones pažįsti, tuo lengviau su jais bendrauti. Be to, esu moteris."

Naujoji parlamento vadovė iki šiol beveik metus buvo Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja. Paklausta, kas dabar užims šią vietą, I.Degutienė atsakė, kad tai reikės derinti su valdančiąja koalicija. "Tarsimės koalicijoje dėl pirmojo pavaduotojo. Mano siūlymas būtų, kad šias pareigas eitų dabartinis pavaduotojas, Liberalų ir centro sąjungos narys Raimondas Šukys. Bet tas klausimas turi būti suderintas su koalicijos partneriais", – įsitikinusi naujoji Seimo vadovė.

Ji taip pat teigė, kad siūlys opoziciniams socialdemokratams deleguoti savo Seimo vicepirmininką, nes jie iki šiol neturi tokio pareigūno, nors yra didžiausia opozicinė frakcija parlamente. "Kalbėsiu su jais, ką jie pasiūlys. Mano manymu, geriausias kandidatas būtų Česlovas Juršėnas, turintis didžiausią patirtį politikoje. Bet socialdemokratai patys pirmiausia turėtų apsispręsti, ką pasiūlyti", – kalbėjo I.Degutienė.

Seimo pirmininkas gali turėti iki šešių pavaduotojų. Dabar I.Degutienė kol kas turės keturis: R.Šukį, konservatorių Česlovą Stankevičių, Liberalų sąjūdžio atstovą Algį Kašėtą ir Darbo partijos narę Virginiją Baltraitienę.

A.Valinsko komandos nenori

I.Degutienė pasiryžusi dirbti su kur kas mažesne komanda, nei buvo A.Valinsko sekretoriate. "Man atrodo, kad pakaktų patarėjo vidaus politikos klausimais, užsienio politikos, teisės klausimais, sekretoriato vadovo ir atstovo spaudai", – sakė ji.

Iki šiol Seimo pirmininko aplinkoje buvo net dešimt patarėjų.

I.Degutienė jau paskelbė, kad Seimo pirmininko sekretoriato vadove bus paskirta ilgametė jos patarėja Jurgita Varžgalytė. Kiti komandos nariai paaiškės artimiausiu metu.

I.Degutienė, dar trečiadienį susitikusi su A.Valinsku, atmetė jo prašymą į savo aplinką priimti bent dalį jo komandos narių. "Turiu pakankamai mane gerai žinančių, su manimi ilgai dirbusių ir man gerai žinomų žmonių, todėl rinksiuosi iš jų", – nukirto I.Degutienė.


Lietuvos Seimo pirmininkai

Vytautas Landsbergis (Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas) 1990 03 11–1992 11 24.

Algirdas Brazauskas (tuo pat metu, kai buvo Seimo pirmininkas, laikinai ėjo Respublikos prezidento pareigas) 1992 11 25–1993 02 24.

Česlovas Juršėnas 1993 02 25–1996 11 24.

Vytautas Landsbergis 1996 11 25–2000 10 18.

Artūras Paulauskas 2000 10 19–2004 11 14 (2004 04 06–2004 07 11 laikinai ėjo Respublikos prezidento pareigas, tuo metu Seimo pirmininko pareigas laikinai ėjo Č.Juršėnas); 2004 11 15–2006 04 11.

Viktoras Muntianas 2006 04 13–2008 04 01.

Česlovas Juršėnas 2008 04 01–2008 11 16.

Arūnas Valinskas 2008 11 17–2009 09 15.

Irena Degutienė nuo 2009 09 17.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
" Be to, esu moteris" - VIEN už tokį pasakymą reikia mest ne tik iš Seimo pirmininkų, bet ir iš paties Seimo, nes taip pažeidžiamas lyčių lygybės įstatymas, viena lytis iškeliama aukščiau kitos, kurstomas feministinis šovinizmas: tai kad ji moteris, NIEKUOM jos neiškelia aukščiau kitų, tai NE jos išskirtinumas atžvilgiu kitų, ir toks pasakymas tik parodo jos pasipūtimą ir realios situacijos nesuvokimą. Vargšė Lietuvėlė kai tokios realią valdžią įgyja. O štai TIKRAS Moteris gerbt REIKIA! Bet Jos - savo vietoj!
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių