Quantcast

Savanoriai, padedantys įveikti pandemijos iššūkius

  • Teksto dydis:

Lietuvos Raudonasis Kryžius prasidėjus pandemijai subūrė dideles savanorių pajėgas, kurios iš pradžių gelbėjo medikams ligoninėse, o atsiradus skiepams – nuo 2021 m. vasario suvienijo jėgas pagalbai vakcinacijos centruose ir poliklinikose Vilniuje, Kaune, Alytuje ir kituose miestuose. Užsidarius pagrindiniams vakcinacijos centrams – Vilniaus „Litexpo“ ir Kauno ledo rūmams – Lietuvos Raudonasis Kryžius skaičiuoja, kad Vilniuje ir Kaune skiepijimo procesuose iš viso savanoriavo 796 savanoriai.

Sulaukė padėkų

Lietuvoje nuo COVID-19 viruso skiepyti pradėta 2020 m. gruodžio 27 d. Nors iš pradžių šalyje prasidėjus vakcinacijos procesams skiepytis galėjo tik senjorai arba dėl sveikatos į rizikos grupes patenkantys žmonės, srautai buvo labai dideli ir nuolat didėjo, todėl Vilniuje, Kaune ir kitų miestų pagrindiniuose vakcinacijos centruose ir poliklinikose papildomos rankos, norint suvaldyti milžiniškus žmonių srautus, buvo labai reikalingos. Todėl į pagalbą buvo pasitelktos gausios Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanorių pajėgos, jos aktyvios ir iki šių dienų.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai vakcinacijos centruose padėjo suvaldyti didelius besiskiepijančių srautus: pasitikdavo atvykusius senjorus, padėjo jiems užpildyti reikiamus dokumentus, lydėjo juos iki reikiamos kabinos, poilsio zonos ir t.t. Savanoriai Vilniuje ir Kaune padėjo įgyvendinti sklandžius vakcinacijos procesus.

Skaičiuojama, kad iš viso mobiliuosiuose skiepijimo punktuose, poliklinikose ir didžiuosiuose vakcinacijos centruose Vilniuje ir Kaune nuo 2021 m. vasario iki tų pačių metų spalio savanoriai praleido 43 824 valandas. Vidutiniškai vienas savanoris Vilniaus ir Kauno miestuose vakcinacijos procesuose savanoriaudamas praleido 55 valandas.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė sako, kad už paaukotą laiką ir reikalingą pagalbą organizacija sulaukė daugybės padėkų ir iš medicinos personalo, ir iš savivaldybių: „Mūsų organizacijos tikslas – krizėse padėti valstybei ir žmonėms. Vakcinacijos procesas buvo visiškai naujas iššūkis tiek valstybei, tiek savivaldybėms, todėl suvienijome jėgas ir subūrėme savanorius tam, kad padėtume šį iššūkį įveikti, kad vakcinacijos procesai vyktų greičiau ir sklandžiau. Sulaukėme daugybės padėkų, savanorių skirtas laikas tikrai buvo įvertintas. Mūsų organizacija didžiuojasi tokiais savanoriais, nuoširdus ačiū jiems, kad krizės akivaizdoje nepabijojo padėti kitiems.“

Kristina Meidė/Lietuvos Raudonojo Kryžiaus nuotr.

Įgavo pasitikėjimą

Pasak Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Kauno skyriaus vadovės Daivos Dankšienės,  tik pradėjus savanoriauti vakcinacijos vietose buvo susiduriama su tam tikrais iššūkiais, kadangi niekas neturėjo patirties, kaip teikti pagalbą vakcinacijos procesuose. Tačiau vėliau organizacijos viduje buvo nustatyti aiškūs reikalavimai, paskirti pamainų lyderiai ir tai užtikrino sklandžią savanorystės veiklą.

D.Dankšienė džiaugiasi, kad savanoriai greitai įgijo medicinos personalo pasitikėjimą ir, susidūrus su nesklandumais valdant srautus, registruojant atvykusius asmenis ar tiesiog dingus internetui, savanoriams buvo leista priimti tam tikrus reikalingus sprendimus savarankiškai, o tai tik dar geriau užtikrino spartesnį nesklandumų šalinimą ir sklandų gyventojų skiepijimą.

Padėsime valstybei ir gyventojams tiek, kiek galėsime.

Vis dar padeda

Savanoriai skiepijimo procesuose dalyvavo ne tik vakcinacijos centruose, ligoninėse ir poliklinikose, bet ir mobiliosiose skiepijimo vietose, prekybos centruose įsikūrusiuose punktuose arba nuotoliniu būdu – skambučiais.

Savanoriai telefonu registravo žmones skiepytis, skambino gyventojams, kuriems pagal nustatytus prioritetus priklausė skiepai, ir derino vizito į polikliniką laiką, teikė pavėžėjimo paslaugas vyresnio amžiaus ar negalią turintiems asmenims, kurie norėjo skiepytis, tačiau negalėjo nuvykti į vakcinacijos vietas, taip pat skatino skiepytis senjorus, kurie delsė, abejojo priimti sprendimą vakcinuotis.

Savanorė Aistė, skambinusi senjorams, sako, kad jai atrodė labai svarbu paskatinti vyresnį žmogų skiepytis, nes dalis senjorų gyvena vieni ir padrąsinimo nesulaukia. „Tam tikrai daliai senjorų tik tiek ir reikėjo – raginamojo skambučio. Džiaugiuosi galėjusi prisidėti prie pandemijos valdymo ir vienišų senjorų palaikymo priimant sprendimą skiepytis“, – pasakoja Aistė.

Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai Vilniuje, Kaune, Alytuje ir kituose miestuose vis dar dalyvauja vakcinacijos, testavimo procesuose ir padeda juos vykdyti sklandžiai.

„Šiuo metu savanoriai vis dar padeda vakcinacijos procesuose miestų poliklinikose, prekybos centruose ir kitose vietose ir įvairiuose testavimo punktuose. Jų pagalba yra tikrai laukiama ir reikalinga, ypač kai susirgimų skaičius dabar taip ženkliai išaugęs. Dabar, sukaupę tiek patirties, galime pasiūlyti tikrai labai kokybišką ir operatyvią pagalbą skiepijant ir testuojant mūsų žmones. Padėsime ir suvieniję jėgas tiesime pagalbos ranką valstybei ir gyventojams tiek, kiek galėsime“, – tikina K.Meidė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mh

Mh portretas
O kiek vyrukai straipsnius rašo, ir parduoda dienraščiams su melu, smeižtu, o kodėl tai vyksta? Patys pagalvokite. Šauniai padirbėta. Pirmyn su pajėgumu, bures į viršų! :)

Kavenskis

Kavenskis portretas
Mirtys po skiepu guls ant situ velnio savanoriu peciu....

Spaliukas

Spaliukas portretas
Labai graži reklama Šansas merginoms pasirodyti !!! O kas slypi po šitą skraistė??? Kiek pasisavina "Į kairę" Uzka gyvena tos gražuolės ???
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių