Quantcast

Kur saugiausia gyventi Lietuvoje?

  • Teksto dydis:

Ką jums reiškia saugumas? Ar tai – gyvenimas be vagysčių, be nusikaltimų, o galbūt be gaisrų? Lietuvos savivaldybės būtent dabar rungiasi dėl saugiausios titulo. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotoju Giedriumi Sakalinsku. 

– Jau trečią kartą vyksta šis konkursas. Kiek savivaldybių jame dalyvauja šiemet?

– Taip, jau trečius metus mes rengiame tokį konkursą, kuriame dalyvauja visos savivaldybės.

– Pagal kokius kriterijus vertinsite?

– Vienas iš kriterijų – gaisrų skaičius, tenkantis 10 tūkst. gyventojų. Kitas ir vienas svarbiausių kriterijų, kiek yra žuvusiųjų gaisruose. Paskui vertinsime ir pagal tai, kaip įgyvendinimas prevencinis planas savivaldoje. Tai yra, kiek atlikta prevencinių priemonių, pavyzdžiui, kiek suremontuota krosnių, kiek sutvarkyta kaminų, elektros instaliacijų, kiek išdalinta dūmų detektorių gyventojams ir pan. Tokiu būdu jie dalyvauja prevencinėse akcijose, kurias irgi vertiname kaip vieną iš kriterijų.   

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Šiame konkurse, kaip suprantu, dalyvauja daug dalyvių?

– Taip, tiesa. Dalyvauja daug subjektų: ir policija, ir savivaldos institucijos, ir kitos ministerijos.

Praėjusiais metais konkursą laimėjo ir lyderėmis tapo Neringos, Palangos ir Visagino savivaldybės.

 

– Gal galite palyginti praėjusių konkursų rezultatus? Kas pelnė pernai bei užpernai saugiausios savivaldybės titulus?

– Kiekvieną savivaldybę vertiname pagal daugelį kriterijų, t. y. nuveiktus darbus ir pasiektus rezultatus. Atsižvelgiama, kur kyla mažiausiai gaisrų, kur mažiausiai žuvusiųjų juose bei kur įvykdyta daugiausiai prevencinių akcijų. Tokiu būdu atrenkamos lyderiaujančios, pačios geriausios savivaldybės. Per pirmais metais surengtą konkursą pirmoji vieta atiteko Visagino savivaldybei, antroji – Vilniaus miesto savivaldybei, o trečioji –  Šiaulių miesto savivaldybei. Praėjusiais metais konkursą laimėjo ir lyderėmis tapo atitinkamai – Neringos, Palangos ir Visagino savivaldybės. Labai džiaugėmės, kad tokie kurortiniai miestai 2022-aisiais buvo saugiausi. Šiemet sudaryta speciali darbo grupė-komisija dar tik skaičiuoja rezultatus. Juos paskelbsime ir saugiausių savivaldybių laimėtojams įteiksime apdovanojimus maždaug po kelių savaičių.

– Kokie prizai laukia laimėtojų?

– Mūsų prizai simboliniai – tai yra statulėlė, vitražas ar bareljefas su Šv. Florijonu, kuris visiems žinomas kaip ugniagesių globėjas, sergėtojas nuo gaisrų ir nelaimių.

– Na, dabar jau pavasaris ir metas, kai žmonės pradeda deginti žolę, lapus. Tad jei kurioje nors savivaldybėje užsidegtų didesni plotai, kiltų gaisrų, tai jos reitingai kristų į apačią?

– Kaip ir minėjau, kad kuo daugiau gaisrų, tuo mažiau savivaldybė surenka balų ir automatiškai jau negali būti prie lyderiaujančių. O tos savivaldybės, kuriose nėra nė vieno žuvusiojo, vertinamos aukštu balu, nes tai reiškia, kad visos jos institucijos įdėjo pastangų, didelį indėlį ir ėmėsi visų reikiamų prevencinių priemonių. Mūsų šio konkurso tikslas – skatinti visas savivaldybes pasitempti ir lygiuotis į lyderes bei ateityje pačioms papulti į laimėtojų trejetuką. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onutė

Onutė portretas
Pati nesaugiausia šalis Europoje, yra Lietuva. Reikia kentėti ne tik nuo visokių karaliukų ir karalienių viduje ,nuo baisių kainų , grėsmės kyla iš bulbendijos ir kalinkngrado sričių.

M

M portretas
SEIME

4

4 portretas
Saugiausia vieta gyventi Lietuvoje, tai Seime, Prezidentūroje, Psichiatrinėje ligoninėje, nors jeigu žiūrėti pagal intelekto lygį, tai visos tuos vietos labai panašios
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių