Quantcast

SAM siūlo koronaviruso duomenis skelbti tik Statistikos departamentui

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) siūlo, jog nuo kito trečiadienio kasdieninius su koronavirusu susijusius duomenis skelbtų tik Statistikos departamentas.

Ministerija pranešė, kad šį pasiūlymą kartu su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) pirmadienį teiks kadenciją baigiančio premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamam COVID-19 valdymo komitetui.

Pasak ministerijos, tai, kad už duomenų teikimą būtų atsakingas šis vienas šaltinis, nuspręsta įvertinus „augančius darbo krūvius, trūkstamus žmogiškuosius išteklius ir tai, kad baigiamos testuoti duomenis apdorojančios informacinės sistemos“.

„Tai reiškia, kad SAM ir NVSC nebeskelbtų duomenų nuo lapkričio 25 dienos, o juos tokiais pat pjūviais kaip iki šiol skelbtų Statistikos departamentas vieną kartą per dieną, vienu įprastu laiku, t.y. apibendrintus ir galutinius. Šie duomenys nebebūtų skelbiami SAM ir NVSC interneto svetainėse, juos būtų galima rasti Statistikos departamento ir specialioje koronastop.lt interneto svetainėse“, – tvirtina ministerija.

Be kita ko, Statistikos departamentui siūloma skelbti ir papildomus duomenis apie lovų užimtumą šalies gydymo įstaigose ir visų konkrečių šalies laboratorijų apkrovas. Šiuos duomenis departamento specialistai turėtų surinkti iš Valstybinės ligonių kasos (VLK), gydymo įstaigų ir šalies laboratorijų, kaip iki šiol tai daro SAM ir NVSC atstovai.

Ministerija taip pat pabrėžia, kad užtikrinti duomenų skelbimą būtent tokiais pjūviais, kokie yra šiuo metu, yra svarbu dėl susiformavusios tradicijos ir žiniasklaidos, visuomenės poreikių.

Tai reiškia, kad SAM ir NVSC nebeskelbtų duomenų nuo lapkričio 25 dienos, o juos tokiais pat pjūviais kaip iki šiol skelbtų Statistikos departamentas vieną kartą per dieną.

„Taip pat atkreipiame dėmesį, kad jei žiniasklaidai kiltų klausimų dėl skaičių ir kasdienių duomenų tikslumo, komentarus turėtų teikti Statistikos departamentas. SAM ir NVSC komentuotų apie prognozes, tendencijas, priemones, kurių imamasi suvaldyti koronaviruso plitimui, kitų šalių patirtį ir kitais pandemijos valdymo klausimais“, – sakoma pranešime.

Statistikos departamentui prieš savaitę pradėjus skelbti savo duomenis, paremtus NVSC, e.sveikatos ir departamento duomenimis, atsirado neatitikimų su NVSC skelbiama statistika apie laboratorijose ištirtus mėginius.

Ministerija tuomet pabrėžė, kad būtent jos skelbiami duomenys yra pilnesni ir tikslesni bei ragino palaukti būtent šių, keliomis valandomis vėliau skelbiamų skaičių.

Nustatyti vieną duomenų apie COVID-19 šaltinį ragino prezidento Gitano Nausėdos suburta Sveikatos ekspertų taryba, kartu pabrėždama, jog būtina skelbti kuo daugiau duomenų.

Parengtos rekomendacijos dėl užsienio delegacijų

Atsižvelgiant į nepalankią epidemiologinę situaciją ir siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui, prieš užsienio delegacijų atvykimą rekomenduojama suderinti susitikimuose dalyvaujančių asmenų skaičių, kad jų metu uždarose patalpose būtų galima užtikrinti ne mažesnį kaip dviejų metrų atstumą tarp žmonių, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Be šios rekomendacijos, ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad ypač svarbus delegacijų narių, taip pat pasitinkančių, aptarnaujančių žmonių, vertėjų sąmoningumas.

„Pajutus ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, pavyzdžiui, karščiavimą, kosulį, pasunkėjusį kvėpavimą, reikėtų delegacijos susitikime nedalyvauti“, – rašoma pranešime.

Ministerijos teigimu, susitikimo metu pasireiškus panašiems į koronavirusą simptomams reikėtų nedelsiant izoliuotis nuo kitų delegacijos narių, konsultuotis Karštąja koronaviruso linija 1808, susisiekti su šeimos gydytoju arba kviesti greitąją medicinos pagalbą.

„Sužinojus apie nustatytą koronavirusą arba gavus informaciją apie su delegacija ir jos aptarnavimu susijusiam žmogui nustatytą infekciją, susitikimo organizatoriai apie tai turi informuoti Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą (NVSC) ir bendradarbiauti su NVSC nustatant sąlytį turėjusius asmenis ir jiems taikant izoliaciją“, – informuoja SAM.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad svarbu nepamiršti ir bendrųjų rekomendacijų – laikytis rankų higienos, dezinfekuoti rankas, laikytis saugaus ne mažesnio nei dviejų metrų atstumo, dėvėti apsaugines nosį ir burną dengiančias veido kaukes.

Delegacijų susitikimams ir pasitarimams skirtas patalpas rekomenduojama vėdinti ne rečiau kaip 1 kartą per valandą. Dažnai liečiami paviršiai – durų rankenos, elektros jungikliai, kėdžių atramos, stalai – turėtų būti valomi kaip galima dažniau, bent du kartus per dieną.

Apgyvendinant užsienio delegacijų narius reikėtų užtikrinti, kad jie išvengtų kontakto su kitais viešbučio svečiais. Prie įėjimo į viešbutį gerai matomoje vietoje turėtų būti rankų dezinfekcijai skirta priemonė.

Organizuoto delegacijų maitinimo rekomenduojama atsisakyti. Pusryčius, maistą ir gėrimus delegacijos nariams rekomenduojama patiekti į jų kambarius.

Antradienį Vilniuje vieši Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

Rugsėjo pabaigoje į Lietuvą buvo atvykęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ir pirmoji ponia Brigitte Macron (Brižit Makron). Po vizito pranešta, kad dviem delegacijos nariams – Prancūzijos ambasados Lietuvoje darbuotojams – nustatytas koronavirusas.

Savo ruožtu Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad specialistai nustatė 26 asmenis, turėjusius rizikingų kontaktų su šiais dviem užsikrėtusiaisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
NU KURGI , TOKIĄ TEISĘ GALĖJO TURĖTI TIK VERYGA , ŽMOGUS IŠĖJĘS IŠ PSICHIATRINĖS , JO NĖRA IR DIKTORIAAUS NĖRA .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių