Quantcast

Šalies vadovai sveikina Lietuvos totorių bendruomenę istorijos ir kultūros metų proga

  • Teksto dydis:

Šalies vadovai trečiadienį sveikina Lietuvos totorius jų istorijos ir kultūros metų proga bei pabrėžia šios nedidelės bendruomenės svarbą Lietuvai.

Prezidentas Gitanas Nausėda sveikinime priminė apie mažiausiai 700 metų trunkantį totorių ir lietuvių tautų bendradarbiavimą, taip pat pabrėžė, kad totoriai paliko ryškų pėdsaką Lietuvos istorijoje.

„Džiaugiuosi galėdamas pasakyti, kad jūsų bendruomenė per amžius išliko patikima Lietuvos laisvės sergėtoja ir šalies ekonominės bei socialinės galios kūrėja, reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir praturtino mūsų šalies kultūrą“, – sveikinime rašė prezidentas.

Jis taip pat palinkėjo, kad lietuviai ir totoriai toliau nesvyruodami žengtų viena kryptimi, o Lietuvos totorių bendruomenė augtų, stiprėtų ir toliau puoselėtų savo tradicijas.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad Lietuvos totoriai puikiai atskleidžia daugiakultūrę šalies tapatybę.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad, nepaisant skaudžių sovietmečio smūgių, per visus šimtmečius Lietuvoje totoriai išsaugojo savitumą, tradicijas, etninę ir religinę tapatybę. Lietuvos totoriai aktyviai įsijungė į šalies gyvenimą ir nuolat ją stiprino“, – teigė Vyriausybės vadovė.

„Jūsų išsaugoti papročiai, tradicijos, išlikusios trys medinės mečetės yra unikalus mūsų valstybės paveldas. Didžiuojamės visais aktyviais šiuolaikinės Lietuvos kūrėjais – totorių kilmės mokslininkais, visuomenininkais, kultūros puoselėtojais, menininkais, karininkais, bendruomenių lyderiais“, – rašoma jos sveikinime.

Premjerė teigė, kad Lietuvos istorijos puslapiai paženklinti svarbiu Lietuvos totorių vaidmeniu karuose ir sukilimuose, kovose už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę, taip pat ji ragina nepamiršti ir Lietuvos totorių pasiaukojimo gelbėjant žydų bei kitų tautybių žmones okupacijų metu.

Lietuvoje šiuo metu gyvena apie 3 tūkst. totorių. Gausiausios totorių bendruomenės yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Vilniaus, Alytaus, Trakų, Varėnos rajonuose.

Totorių įsikūrimas Lietuvoje siejamas su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu Vytautu. Pagrindinė totorių veikla buvo karyba, diplomatinė tarnyba, sargyba. Totoriai sudarė asmeninę Vytauto sargybą, kartu su juo dalyvavo Žalgirio mūšyje.

Totoriai tarnavo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenėje, dalyvavo Abiejų Tautų Respublikos kariniuose žygiuose, Tado Kosciuškos bei 1831 ir 1864 metų sukilimuose, 1918 metų Lietuvos nepriklausomybės kovose.

2021-aisiais minimi Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių