Quantcast

S. Skvernelis: „Sputnik V“ vakcinos nereikėtų politizuoti

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis mano, kad rusiškosios „Sputnik V“ vakcinos nuo COVID-19 nereikėtų politizuoti. Pasak jo, jeigu rusiškoji vakcina būtų partvirtinta Europos vaistų agentūros, o Lietuvai trūktų COVID-19 skiepų, šią vakciną būtų galima įsigyti.

„Nenoriu politizuoti jokios tabletės, piliulės, skiepo ar vakcinos. Jeigu Europos vaistų agentūra įregistruos vaistą, nesvarbu, kur jis būtų pagamintas, arba įregistruos skiepą, kuris yra efektyvus ir duodantis rezultatą, gelbės Lietuvos žmonių gyvybes, tai, manau, kad ir Europos Sąjungos sprendimas bus toks, jeigu matome apimčių skiepijimo trūkumą, kad reikia tų vakcinų“, – „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Svarbu, kad vakcina būtų pripažinta pagal Europos Sąjungos teisės aktus, kad ji yra tikrai tinkama, saugi ir efektyvi. Ir visiškai nesvarbu, kur ji yra pagaminta“, – pridūrė jis.

Ekspremjeras mano, kad mąstymas, jog „Spunik V“ vakcinos pirkimas paremtų nedemokratinį Rusijos režimą, yra neteisingas. Pasak jo, pagal tokią logiką apskritai reikėtų nutraukti visus prekybinius santykius su Rusija.

„Jeigu mes iš karto žiūrėsime per tą prizmę, tai mes apskritai tada turime neturėti jokių prekybinių santykių su tomis valstybėmis, tikrai taip nebus. Svarbiausia, reikia taikliai žiūrėti, kiek tie gamintojai yra susiję su režimu. Mes gi puikiai žinome, turi tarnybos informaciją, kad yra atskiri verslai, susiję su režimu, iš kurių yra jis tiesiogiai yra finansuojamas“, – sakė politikas.

„Jeigu tokia informacija būtų, kad vakcinos gamintojas betarpiškai finansuoja režimą ir tai yra pagrindinis tikslas, tai yra vienas sprendimo būdas. Bet jeigu žiūrėtume tik į tai, kad apskritai į vieną ar kitą valstybę pateks pinigai ir dėl to mes galime aukoti mūsų žmonių gyvybes ir sveikatą, tai tikrai būtų neišmintingas požiūris“, – taip pat akcentavo jis.

Visgi S. Skvernelis viliasi, kad vakcinų gamintojai, su kuriais sutartis yra pasirašiusi Lietuva, pristatys reikiamą skaičių vakcinų ir Lietuvai „nereikės galvoti ir svarstyti dėl „Sputnik V“.

ELTA primena, kad Prezidentūra, kaip ir Vyriausybė, skeptiškai vertina galimybę Lietuvoje naudoti Rusijoje gaminamus „Sputnik V“ skiepus. Anot šalies vadovo vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės, Lietuva yra apsisprendusi pirkti vakarietiškas vakcinas, net jei Rusijoje pagaminti skiepai būtų patvirtinti Europos vaistų agentūros.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad Lietuva, dalyvaudama bendrame Europos Sąjungos (ES) COVID-19 vakcinų pirkime, yra užsitikrinusi reikiamą skaičių vakcinų. Todėl, pasak ministrės pirmininkės, net nėra reikalo svarstyti rusiškos vakcinos „Sputnik V“ įsigijimo. Jos pozicijai pritaria ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Lamdsbergis.

Tuo tarpu socialdemokratas, Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Europos regionui Vytenis Andriukaitis mano priešingai. Pasak jo, COVID-19 vakcinų įsigijimo klausimo nederėtų politizuoti, todėl, pažymi jis, reikia naudoti kuo daugiau saugių skiepų, neišskiriant ir Rusijoje gaminamų „Sputnik V“ vakcinų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nereikia buti dideliu orakulu

nereikia buti dideliu orakulu portretas
kad suprastum Sputnik vakcinos nebus kol valdzioje liberalkonservatoriai jiems pirmoje vietoje hibridiniai karai ir baime kad vakcina blogai paveiks liaudies samone o zmones paskutineje vietoje todel vietoj to kad paskiepytu zmones greiciau nusipirke dar ir rusiskos vakcinos jie metus skiepys zmones ir aiskins kad viskas eina pagal plana

stalius

stalius portretas
dveskit lietuviai. nes taip patogiau lansbergistams

Sigitas

Sigitas portretas
Labai teisigas ir taiklus yra S. Skvernelio pastebėjimas dėl to politikavimo apie pačia vakciną "Sputnik V". Savaime aišku kad pati politika turi tapti-būti būtent politiška t.y. be jokių sveikam protui nesuvokiamų savanaudiškų išvedžiojimų.. Todėl labai kvaila kai toji politika yra gretinama su pasaulio piliečių sveikatą. Jau ir taip yra aišku , kad pati politiką piliečių sveikatą ir negydis ir neišgydis.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių