Quantcast

S. Skvernelis prie slaptos informacijos neprileistų poligrafu nesitikrinusių asmenų

  • Teksto dydis:

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis siūlo griežtinti leidimų dirbti su slapta informacija išdavimą.

Jis ketina teikti Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pataisas, kad tokie leidimai nebūtų išduodami asmeniui, kuris nepagrįstai atsisakė būti ištirtas poligrafu arba tyrimo poligrafu išvada jo atžvilgiu yra neigiama.

Taip pat siūloma, kad leidimas dirbti su slapta informacija nebūtų išduodamas žmogui, kuriam dėl tikrinimo metu nustatomų ar per pastaruosius trejus metus nustatytų savybių, kitos veiklos ar ryšių arba kitų su asmeniu susijusių aplinkybių valstybė negali patikėti įslaptintos informacijos.

„Šie leidimo neišdavimo arba panaikinimo pagrindai suformuluoti taip, kad asmens lojalumo ir patikimumo vertinimas būtų grindžiamas besąlygišku valstybės pasitikėjimu. Manau, jog tik tada ir tik tokiems žmonėms leidimas gali būti suteikiamas – o ne visiems, kurie to siekia, taip pat ne tiems, kurių patikimumas balansuoja ant ribos“, – Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešime cituojamas ministras.

Savo pataisas S.Skvernelis grindžia šių metų gegužės 15-osios Konstitucinio Teismo nutarimu, kad valstybės nepasitikėjimą tam tikru asmeniu gali lemti paties to asmens veikla, padaryti teisės pažeidimai, savybės, ryšiai, kitos svarbios aplinkybės. Su valstybės paslaptimis turėtų būti leidžiama susipažinti tik tokiam asmeniui, kurio veikla, savybės, ryšiai ir kt. negali duoti pagrindo nuogąstauti, kad, jam sužinojus valstybės paslaptį, kils grėsmė, bus padaryta žalos valstybės suverenitetui, teritorijos vientisumui, konstitucinei santvarkai, gynybinei galiai ir pan.

Neseniai vidaus reikalų ministro nurodymu tikrintas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Kęstučio Jucevičiaus patikimumas po to, kai jis buvo apklaustas Specialiųjų tyrimų tarnyboje kaip specialusis liudytojas, atliekant ikiteisminį tyrimą buvusio advokato Juzefo Kozubovskio byloje. Įtarta, kad K.Jucevičius galėjo reikalauti kyšio. Įtarimai nepasitvirtino.

VRM siekė atlikti K.Jucevičiaus patikrinimą poligrafu, jis pats patvirtino, jog buvo nuvykęs atlikti procedūrą į Policijos departamentą, tačiau perskaitęs klausimus tikrintis atsisakė.

Po tyrimo nuspręsta, kad pagal galiojančius teisės aktus nėra pagrindo FNTT direktoriui K.Jucevičiui panaikinti leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių