Quantcast

S. Maliauskas: Ukrainos laukia pokyčiai ir bus labai įdomu

  • Teksto dydis:

LNK pokalbis su atsargos seržantu, instruktorių misijos Ukrainoje „Gyvačių Sala“ vadovu Sigitu Maliausku, kuris neseniai grįžo iš Bachmuto.

– Kokia situacija Bachmute?

– Nieko naujo keletą mėnesių. Mūšiai vyksta visu tempu. Reikia pasidžiaugti, kad iniciatyva ukrainiečių pusėje ir Rusijos okupantams niekaip nepavyksta užimti Bachmuto. Aplinkui pilna ukrainiečių tankų, kurių būklė prasta. Mes nuvežėme reikiamos pagalbos.

– Koks yra Ukrainos karinių pajėgų pasiruošimo, apmokymo lygis? Kaip atrodo ši jėga?

– Labai didelis skirtumas matomas kas mėnesį. Ginkluotė keičiasi labai stipriai ir labai greitai. Šiuo metu mums būnant keletas padalinių buvo pakeisti kitais fronto linijose, mūšio pozicijoje, kad įsisavintų ir gautų naują ginkluotę.

– Ar Ukrainos kariai spėja išmokti valdyti iš Vakarų gaunamą ginkluotę?

– Manau, taip. Vienas iš mūsų tikslų – padėti jiems tai padaryti, paaiškinti, ne tik kaip elementariai naudoti, bet kaip gudriau panaudoti prieš priešą.

– Kaip keistų karo eigą žadami apie 200 tankų?

– Pakeis reikšmingai. Netrukus įvyks labai rimtų pokyčių Ukrainoje, smulkiai negaliu detalizuoti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Tačiau tai bus teigiami pokyčiai?

– Taip, labai teigiami. 24-oji tankų brigada labai daug atėmė rusų karinės technikos iš okupantų. Rusai savo technikos nemyli, nemoka prižiūrėti, ji labai prastos būklės. Iš rusų paimta technika nėra įtraukta į Ukrainos karinės technikos apskaitą, todėl nenumatyta detalių, tepalų, degalų. Tai bus sritis, kuria užsiimsime kitu važiavimu, kad ukrainiečiai galėtų susiremontuoti techniką.

Greitai bus labai įdomu.

– Tačiau ukrainiečius taip pat apmokote, kaip tais tankais naudotis?

– Ne tankais, o ginklais. Ukrainiečiai tankais naudojasi puikiai. Atrinktų ekipažų apmokymas, manau, truks trumpiau, nes jis vyks ne nuo nulio. Taktikos niuansų nebereikės mokyti, tik technikos priežiūros, vairavimo subtilybių.

– Teko dalyvauti operacijoje, kai pavyko išgelbėti per 100 ukrainiečių. Kaip dažnai pavyksta išsaugoti ukrainiečių karius?

– Gelbėjimas mūsų santykinis. Bendradarbiaujant su medicinos kuopa, kur patenka sužeisti kariai, sužeisti civiliai, jų prašymu mes atvežėme jiems sintetinio kraujo, plazmos.

– Ukraina pasitraukė iš Soledaro, ar nebus tas pats ir Bachmute?

– Tikrai ne. Soledaras tai miestelis, didelės reikšmės neturėjo šiame žaidime. Bachmuto dydis – Panevėžio, Utenos. Nemačiau sveikų namų, bet jie gana sveiki, kad būtų galima tęsti mūšius, infrastruktūra vis dar tinkama gynybai.

– Kaip manote, kaip atrodys priešai, kai Ukrainą pasieks per 200 tankų, ar suvoks, kad jiems tikrai ateina galas?

– Su tankais ateis ir aviacija. Bus reikalinga ir aviacijos parama. Mums grįžtant į Lietuvą, link Ukrainos važiavo „Patriot“ sistemos, jų buvo ne viena kolona. Greitai bus labai įdomu.


Šiame straipsnyje: Sigitas Maliauskaskaras UkrainojeGyvačių salaBachmutasLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių